Dansk version English version Facebook Youtube Instagram

Ekstatisk modtagelse under NOMEX-aften: Nu ved de også hvem Reptile and Retard er i Tokyo

Publiceret

Mads Damsgaard som vi kender ham. Han fik også en lufttur af Tokyo-publikummet.Fredag aften i Tokyo. Reptile and Retard går på scenen som første act i den fælles nordiske aften på klubben Unit i Tokyo-bydelen Shibuya, og gør det de er bedst til: Blæser hele lokalet omkuld med et show, som viser, at de unge japanske musikelskere reagerer lige så ekstatisk som europæerne, når de udsættes for den danske techno-soul-festmaskine.

280 tilskuere var inde – overvejende lokale gæster – og proppede Unit til randen i dette første fælles fremstød af NOMEX (de nordiske musikeksport-kontorer) på det japanske marked.

Tokyo-publikummet var ikke så tilbageholdende over for den nordiske muisk.Blandt gæsterne var journalisten Robert Michael Poole, der er CNNs specialist i japansk musik og underholdning, og som desuden arbejder for Wall Street Journal og Associated Press. Og han var ikke i tvivl om Reptile and Retards gennemslagskraft:

– Reptile and Retard fik klubben til at koge over. Nu har jeg arbejdet her i seks år og ved hvor tilbageholdende, næsten reserverede det japanske publikum kan være. Især derfor var det fedt at se den effekt Reptile and Retards show havde på publikum. Som aftenen skred frem og de øvrige bands spillede, havde de efter min mening været den perfekte showstopper. Men nu betød det i hvert fald, at publikum var tændt fra start.

Robert Michael Poole -  CNN's musik- og underholdningsekspert i Japan var imponeret over det danske band.Godt tidspunkt for fremstød
Robert Michael Poole mener i øvrigt at tidspunktet for et nordisk musik-fremstød i Japan giver mening:

– De sidste 18 måneder kan man fornemme at japanerne er beyndt at åbne op for international musik igen. Vi kender alle til, at japanerne var meget åbne i 70’erne og til midt i 90’erne, hvor salget af national og international musik cirka var 50-50. Men fra midt i 90’erne kom der en meget stærk japansk bølge. Japansk musik var cutting edge herovre, og indtil for ganske nylig var det internationale salg nede på 20 procent.

-Men nu kan man mærke på japanerne, at de synes den ensidighed har udviklet sig uheldigt, så det er ganske langsomt ved at vende igen. Og derfor er en nordisk aften en rigtig god idé, og på det rigtige tidspunkt, sagde Robert Michael Poole om aftenen, der ud over Reptile and Retard præsenterede Casiokids (NO), Feldberg (IS) og LCMDF (FI).

80 repræsentanter for branche, medier, ambassader m.v. var mødt op til NOMEX-receptionen inden koncererne startede.NOMEX-formand Gunnar Madsen var bagefter meget tilfreds med aftenen, og uder over mange branche-roser generelt til Reptile and Retard noterede han sig: – Dejlig publikums-respons, godt sammensat program. Og vi oplevede også fin interesse inden koncerterne, hvor vi havde 80 branche-, kultur- og ambassade-folk inde til en reception, sagde Gunnar Madsen, der allerede i sin tale på receptionen fortalte, at disse Hokuo music nights er tænkt som et tilbagevendende fremstød:

– Det er NOMEX’ opgave at sikre, at ny nordisk musik får en rimelig del af den opmærksomhed, der rettes mod international musik – og at vi på samme tid opbygger nye samarbejder og netværk, sagde NOMEX-formanden bl.a. under talen. Efter gårsdagens første reaktioner på det nye fremstød er den proces allerede godt i gang med belæg for opfølgning.