Dansk version English version Facebook Youtube Instagram

God timing og afslappet attitude

Publiceret

“Skeletdrengene i WhoMadeWho gjorde lykke
på det hæderkronede Groningen-spillested, Vera.

 

Med baggrunde i så forskellige genrer som avantgardejazz, house og god, gammeldags indierock er det kun en selvfølgelighed, at WhoMadeWho er en organisk, svært sprælsk størrelse. Siden bandets selvbetitlede albumdebut i 2005 har beskrivelserne af deres musik da også været mangeartede, og alle har de været lige rigtige eller forkerte; disco, rock’n’roll, no-wave, punk-funk. Hvad end man drister sig til at skrive på genre-prædikatet, så vil undergenren være fest og ballade, hvilket har ført WhoMadeWho vidt og bredt i verden, som yndlinge af club-hipsters fra Berlin til Sydney.

I Danmark er WhoMadeWho ikke just hvermandseje, men det er da også primært i udlandet bandet er funderet. Det lille, men trendsættende, tyske label, Gomma Records, udsendte i 2005 bandets første album og har siden hen sørget for distribution i det meste af verden, samt en decideret licensaftale med Playground/Ministry of Sound i Australien – en aftale der i øvrigt kom i stand efter en vellykket showcasekoncert på Eurosonics tyske storebror, Popkomm, i 2005.

Showcasekoncerter er ellers ikke noget bandet sætter øverst på to-do-listen. Spørger man ind til sagen vil man finde, at der ikke står meget andet på to-do-listen end at spille en masse koncerter og indspille en masse musik. Irriterende nemt at sige for et band, der uden hverken manager, fast lydmand eller års slid på de danske spillesteder har formået at lande en aftale med det engelske bookingbureau, Coda Agency (bl.a. Tom Vek, Roni Size / Reprazent, St. Germain, Beirut og danske Figurines), spillet udsolgte koncerter på legendariske spillesteder verden over og fået 40.000 briter til at råbe ”Monkey!” mod himlen til en festival i spanske Benicassim.

På spørgsmålet om hvordan pokker det kan lade sig gøre, svarer bassist og sanger, Thomas Høfding, afslappet: ”Hvis man spiller indierock er man oppe mod 150.000 andre bands i verden, der vil det samme som dig. Da vi begyndte at spille vores mix af rock, disco og electronica var der ni andre bands i verden, der gjorde det samme. Vores odds var gode.”

Yeah, right. WhoMadeWho formår med en tiltalende laissez-faire tilgang til musikbranchen, at fange publikum og sætte gang i en fest, der er alt andet end uvedkommende. Således også denne aften på Eurosonic, hvor bandet fredag aften fyldte spillestedet Vera, og muligvis kom lidt tættere på det næste delmål i den ellers kun løst skitserede masterplan, nemlig en større licensaftale i UK, da det München-baserede Gomma Records ikke pt. er store nok til at distribuere WhoMadeWho på en seriøs måde i England. I hvert fald blev der startet en dialog med et større (endnu unavngivet) plade- og distributionsselskab. Held eller tilfældigheder eller noget helt tredje; det er ganske fin timing, da WhoMadeWho er klar med deres andet album i løbet af sommeren 2008.

WhoMadeWho
Eurosonic – Vera – Fredag den 11. januar