Dansk version English version Facebook Youtube Instagram

Reeperbahn Reportage 1 – Mine 10 grunde til at tage på Reeperbahn

Carsten Holm

Reeperbahn logo

I år har Reeperbahn Festival 10 års jubilæum. De seneste 7 år har jeg taget turen til Hamborg for at være en del af livet i bydelen St. Pauli, opleve musikken og suge stemningen til mig, og jeg glæder mig hvert eneste år til at komme tilbage. Hvorfor? 10 grunde:

1. Musikken

Festivalen byder naturligvis på bunkevis af musik, som er en nydelse af gå på opdagelse i. Hvert år er jeg taget hjem med fede oplevelser i bagagen, og kendskab til nye navne, som følger med mig i flere år.

2. Spillestederne

Flere af spillestederne har vilde historier. Beatles har spillet på flere af dem, da den britiske rock ramte det europæiske kontinent. Men også Übel und Gefährlich, som er en gammel Nazi-bunker midt i byen, rummer flere af de fedeste klubber, ligesom den flotte koncertkirke, der, bag en bramme af prostitution og havneknejper, dukker om som en rolig perle.

3. Den danske aften

Tidspunktet hvor dansk musik bliver præsenteret for publikum og den del af branchen, der er samlet dér. Altid et tilløbsstykke, fyldt med gode folk og en fed stemning.

4. Stemningen

Stemningen er speciel. Til koncerterne er der som oftest en lidt afventende attitude blandt publikum, fordi mange af bandsne er relativt ubeskrevne. Men når musikken lykkes indenfor de første par numre, når den er fed og den rammer folk, betaler publikum også tilbage med umiddelbart store bifald og rigeligt med positivitet.

5. Lokalpatriotismen og mangfoldigheden

Reeperbahn ligger midt i det multikulturelle og semi-autonome St. Pauli, der huser alle slags mennesker, som passer på hinandens forskelligheder. Selvom man godt kan have fornemmelsen af, at denne bydel altid lever lige dele i overhalingsbanen og i underverdenen, så føler du dig velkommen – ligegyldigt hvem du er og hvordan du ser ud. ’Gaden bæ’r St. Pauli’, siges det – en meget god sætning, som siger meget om det, at være en stolt St. Pauli’er!

6. Fodboldklubben

Med til lokalområdet hører også området omkring Millerntor. Hjemmebanen for fodboldklubben St. Pauli, som aldrig har klaret sig godt i toppen af de store ligaer, men som er et ukueligt billede på arbejder- og storbyklubben, der skaber sammenhold. Et sammenhold, som gennemsyrer store dele af bydelen.

7. Netværket

Når jeg render rundt på spillestederne og på gader og stræder, støder jeg ofte ind i folk, som jeg også stødte ind i sidste år, forrige år og så videre. Folk fra musiklivet, som arbejder med artister, lægger strategier, spejder efter bands, laver samarbejdsaftaler eller noget helt andet. Disse folk mødes på steder som Reeperbahn – mange ses kun den ene gang om året, og de fleste ser det som én stor familie, og det skulle ikke undre mig, hvis nogen er mere glade for Reeperbahn Festivalen end juleaften.

8. Pladeforretningerne

Her findes en stor kultur for genbrug – sådan er det heldigvis mange steder i verden. I St. Pauli er der et kæmpe udvalg af vinylskiver i alle retninger. 60’er soul, dyster dødsmetal, eller musik KUN fra Hamborg og KUN på vinyl. Der er rigeligt med forretninger at kaste sig over, når musikken på spillestederne holder et hvil om eftermiddagen.

9. Porten til resten af verden

Reeperbahn Festival kigger også mod central- og østeuropa – hvor vi i Danmark måske er mere vant til at kigge og lytte efter hvad vores brødre og søstre laver i Sverige, Norge eller Island. På Reeperbahn er det også muligt at stifte bekendtskab med musikken fra eksotiske steder som Østrig, Slovenien eller for den sags skyld Israel.

10. Hele pakken

Lægger du det hele sammen, bærer du det hele med dig i de 4 dage, som festivalen varer. Musikken, klubberne, stemningen. Synet på verden, den sunde stolthed over sig selv, åbenheden for den person du står ved siden af. Formår du at få en brøkdel af de ting med dig hjem, har du minder for livet.