Olivier Toth, direktør på Rockhal, der arrangerer Sonic Visions: – Sonic Visions er en festival, hvor vi dels skaber en platform for lokale bands i Luxembourg-regionen, som retter sig mod et bredere internationalt marked, og internationale bands som vil til Luxembourg. Vi startede egentlig Sonic Visions op sidste år, men dengang var det kun lokale bands. Jeg er meget stolt over grundidéen.
– Det var et glædeligt tilfælde, der bragte SPOT On Denmark sammen med Sonic Visions på Rockhal. De to passer meget godt sammen. Alexander, der er booker på Rockhal, var nabo til Christian Buhl (fra ROSA og MXD, red,), der koordinerer SPOT On Denmark i Benelux-området. Vi snakkede sammen, og jo mere vi talte om det, des mere viste det sig, at vi var grundlæggende enige om mange ting. Luxembourg er jo ingenting på det internationale marked, men på denne måde forsøger vi at skabe en platform for eksport og import af musik, også til de omkringliggende lande.
– Der er to bands, som bare måtte være med. Superfamily, som jeg så på Eurosonic i Groningen, og Dúné, som jeg så til Midem. Resten af bandsene er udvalgt af en jury af bookere og journalister på SPOT Festivalen i Århus. I mit hoved har Dúné spillet den rolle, at de ganske enkelt var grunden til, at vi startede Sonic Visions. Vi så dem spille en enkelt sang på Midem, fordi de vandt Border Breakers-prisen, og min bror og jeg fik en ren wow-effekt efter det ene nummer. Bagefter tog vi til deres showcase, og lige siden har vi sagt, de skulle komme og spille i Luxembourg.
– Jeg har store forventninger til Murder og Electrojuice. Dúné er faktisk det eneste band, jeg har set live før. Men vores bookere fra Rockhal var med i juryen på SPOT i Århus, og jeg stoler fuldt ud på dem.
– Vores koncept er egentligt, at det kun skal være et spot på et land om året. Vi overvejer, om vi skal lave SPOT On Denmark igen til næste år, og det kommer lidt an på interessen. Men der er masser af muligheder. Måske kan der være en lille del af festivalen, som kan blive til et dansk SPOT. Vi holder øje med andre branchefestivaler, som for eksempel Popkomm og Eurosonic.
Vincent Arquillière, skribent for det franske musikblad Les Inrockuptibles (400.000 læsere ugentligt): – Jeg bor og arbejder i Frankrig, men har været til koncerter i Bruxelles og Luxembourg i denne weekend. Det er mine kolleger, som er vilde med skandinavisk musik, der har inviteret mig. Jeg er vild med I’m From Barcelona, Eggstone, Popsicle, The Cardigans og sådan nogle. Der er en buzz fra Skandinavien med melodisk pop og rock, men jeg synes, den svenske og islandske scene er foran den danske.
– Mange af de bands vi har hørt i aften minder om bands, man kan finde i England, Frankrig eller Tyskland. Det bliver altid lidt anderledes, når bands synger på engelsk, og det ikke er deres første sprog. Det kan være svært at få succes. Men det kan lade sig gøre, og det kræver, at man er på et lille label, som kan skabe kontakter, presseomtale og en fanbase lokalt. De arbejder passioneret, men har ikke den rige promotion med. Murder kan jeg rigtigt godt lide, og de lyder mere amerikanske, synes jeg. De spiller sådan en folk og country, og de skaber altid en rar atmosfære.
– No And The Maybes gjorde det godt. De har nogle gode vokal-arrangementer og nogle gode melodier, som de kan arbejde videre på. For de har ikke helt styrken endnu. Veto havde en enorm præsens på scenen. Det er et godt mix af rock og elektro, som minder mig lidt om tyske The Notwist. Bare mere lige på. Dúné vil jeg ikke vurdere, for jeg føler mig for gammel til den slags, det er ikke min smag, men der var god energi på scenen.
Bob Konsbruck, musikredaktør på RTL, Luxembourgs svar på Danmarks Radio, der sender både tv og radio. Medlem af juryen, der udvalgte bands og besøgte SPOT Festival 2008: – Vi har blandt andet lavet reportager for SPOT, og så har vi dækket Sonic Visions, også den danske del, op til i dag. Vi har blandt andet spillet Dúnés ”Dry Lips”.
– Jeg er positivt overrasket over Veto, da jeg så dem på SPOT. Jeg har hørt en masse dansk musik på RTL, hvor jeg sidder i musikudvalget. Danmark er meget elektrorock. Det er mit indtryk, at de danske bands arbejder mere med effekter og er mere synthbaseret, end de er rock- og guitarbaserede. På en stor scene rykker Veto og Dúné – får folk til at danse. Jeg kan godt lide den danske fusion af elektro og rock.
– Det er svært at sætte en international festival op i Luxembourg (forklarer Bob med henblik på et lidt skuffende publikumsfremmøde). Det er et lille land, og folkene er lidt reserverede. Hvis de ikke kender det, så opsøger de det ikke, så vi forsøger at give dem musikken gennem radioen. Da Dúné gik på, var der flere unge mennesker, og de unge er nok mere openmindede. Personligt synes jeg også, at spillestedet er for stort til arrangementet. Publikum kan ikke fylde det ud.
Chris Burr, direktør i booking-selskabet, Hotellounge i Saarbrücken i Tyskland, ikke langt fra Luxembourg. Chris Burr er i øvrigt ved at starte en open air-festival i Saarbrücken: – Alle bands i aften har potentialet til at komme til udlandet. Det afhænger mere af strukturen, den måde de kommer ud. Hvis man bare sætter penge nok efter promotion, finder et label, får booking, så kan alt lade sig gøre. Men markedet er mættet lige nu. Jeg vil skyde på, at der de sidste to år, er kommet dobbelt så mange udgivelser og koncerter i Tyskland. Veto har gjort det godt og er udgivet hernede, og så er de på et godt selskab i Scorpio i Hamborg, men jeg hører aldrig deres musik i radioen. Der er for mange bands på samme tid, og det går nedad. Finanskrisen har også betydet noget. Er der nogle danske bands, som for alvor er ved at slå igennem? Nogle der kan headline en festival?
– Veto har et godt liveact. Vi er ved at starte en festival, som får navnet The Clash, og vi overvejer lige nu at lave en dansk aften. Det er en fem dages open air-festival, hvor hver dag får sit eget tema – det kan være en stil eller et område. Eksempelvis Danmark.
– Lige nu følger jeg lidt med i Mew og Turboweekend på den danske scene. Men jeg foretrækker D.A.D.’s ”No Fuel Left For The Pilgrims”. Jeg var et metalhead tilbage i de dage. Det københavnske noiserock-band, Mob, er i øvrigt et af de mest oversete bands overhovedet. De er en fremragende blanding af Sonic Youth, Placebo og Motorpsycho, og så udkommer de på Blu Noise i Tyskland.
Christian Buhl, koordinerer SPOT On Denmark-arrangementerne i Benelux (Utrecht, Bruxelles og Luxembourg) for ROSA og MXD: – Det har været en dag med plusser og minusser. Du kan godt sige, at Rockhal ikke helt har kunnet trække så mange publikummer, som man har kunnet ønske sig, men vi har haft mange af de vigtigste branchefolk ude, og så har vi fået en rigtig god presseomtale her i Luxembourg, som er større end de andre steder. Luxembourg er et lille land. Det er første gang for os her i Luxembourg, og første gang der er Sonic Visions, og så må vi så hjem og evaluere, om to SPOT On Denmark-showcases – altså i Utrecht og Bruxelles – ikke er nok.
– Der var 70 branchefolk på gæstelisten og til receptionen, og de største har været her. Itunes har været her. Et af de mest toneangivende europæisk indielabels, PIAS (Play It Again Sam), som har hovedsæde i Bruxelles har været her. Det store franske musikmagasin Les Inrockutibles har været her. Plus en masse bookere, labels og presse. Dúné har givet fem interviews op til festivalen. Murder har givet tre interviews og medvirket i en tv-session (desuden gav No And The Maybes et tv-interview i løbet af aftenen).
You must be logged in to post a comment.