Dansk version English version Facebook Youtube Instagram

Nephew med engelsk-sprogede planer i Tyskland – Kashmirs kommende cd en ”prioriteret udgivelse”

Publiceret

Kasper Eistrup – glad for den tyske
interesse, og for tyskernes måde
at opfatte Kashmir på.
 

Nephew udsender snart sin anden single i Tyskland, “Darth Vader”, i en speciel engelsksproget version rettet mod markedet syd for grænsen – og måske følger mere af samme slags. Kashmirs kommende cd står i de tyske forretninger samme dag, som den kommer på pladehylderne herhjemme – og med status af “prioriteret udgivelse”. Det er et par af årsagerne til, at den kommende uges Popkomm-fremstød også er vigtigt for to af dansk rocks mest succesfulde grupper gennem de senere år. – – – Herhjemme er både Nephew og Kashmir vant til rollen som hovednavn, inklusive ingredienser som stor medieopmærksomhed og suset fra de store, udsolgte scener med tusinder af tilskuere. Torsdag spiller de i Fritzclub im Postbahnhof i det gamle Østberlin sammen med landsmændene Carpark North, Diefenbach og The Movement. Til rådighed er et kort 40 minutters sæt (såkaldte showcase), som skal overbevise om gruppernes formåen til den internationale branche, presse og det publikum som – forhåbentlig – har valgt netop denne koncert ud af de mange hundrede muligheder en branche-begivenhed som Popkomm tilbyder. Det er en indsats helt uden garanti for afkast, men alligevel tror begge grupper på chancen og vil gerne benytte sig af lejligheden til at skubbe yderligere til den tyske interesse, som i forvejen er ganske håndfast: Kashmir fik for alvor bid i det tyske med ”Zitilites”, og det kommende udspil ”No Balance Palace” udsendes samtidig (10. oktober) på det tyske marked som cd’en udgives herhjemme. Og endda som ”prioriteret udgivelse”, som skal have hele pr-vognen af SONY/BMGs tyske stab.

Nephew – har fået fin air-play
på de tyske radiostationer.
 

Og Nephew? Jo, de har allerede haft ”Movie klip” i den danske original-udgave i rotation på fire-fem håndfulde tyske radiostationer samt på MTV og har nu indspillet en speciel engelsk-sproget version af ”Darth Vader”, som netop i disse dage sendes på markedet til de musikglade tyskere. Falder dét projekt godt ud, overvejer gruppen, om der skal laves en hel engelsksproget cd. Ideel introduktion – Popkomm falder helt ideelt for os, når det gælder om at spille for den tyske presse forud for udgivelsen af ”No Balance Palace”, siger Kashmirs frontfigur Kasper Eistrup. – Vi ér klar over, at der er mange der kæmper om opmærksomheden dernede, men interessen for vores musik og koncerter i Tyskland har været stigende gennem den senere tid – også i pressen. Hvor man tidligere først lige har skullet se os og musikken an, er den nye cd altså en prioriteret udgivelse. Så selvom vi ikke har forventninger om, at det ene job gør forskellen, er det et væsentligt vindue, og fungerer også godt som en forsmag, inden vi senere på efteråret regner med at skulle på turné dernede. Nephews sanger Simon Kvamm erkender også, at konkurrencen på Popkomm er benhård: – Jo, der er mange grupper, der slås om opmærksomheden. Men der er også mange branchefolk og journalister. Mon ikke bare frekvensen er højere på begge sider, så muligheden for eksponering er nogenlunde den samme som på andre tider af året, lyder Kvamms ræsonnement. – Men Popkomm har også fået et godt navn (siden messen sidste år flyttede til Berlin, red.). Det er ikke bare de nye keyboards fra Roland, der vises frem. Det handler i høj grad også om musik, og det er nok så væsentligt. Popkomm kommer måske ikke til at ændre alt for os, men den kan være en appetizer og et vigtigt skridt, mener Nephew-sangeren. Koncentrerede fremstød Kommer interessen for alvor, er grupperne også indstillet på at gøre en koncentret, målrettet ekstra-indsats i det tyske:

Kashmir – vil gerne turnere meget, men
økonomien sætter grænser.
 

– Ikke med turné fem måneder i træk. Vi er ikke et band, der bare smider det hele ind i en (Toyota) Hi-Ace og kører Tyskland tyndt. Men vi turnerer gerne meget – og i godt planlagte træk, fortæller Kasper Eistrup på Kashmirs vegne. – Nogle gange har vi faktisk måttet lave turneer kortere end vi havde lyst til. Turnéer, vi gerne ville have fortsat. Men sådan er det at være signet på et dansk pladeselskab, hvor budgetterne er små i forhold til f.eks. Mew, der har kontrakt med et internationalt kontor og har helt andre turné-budgetter at arbejde med. Nephew har på sin side afsat en uge til Tysklands-turné senere på året, hvis det skulle blive aktuelt: Som bekendt holder gruppen fri fra det danske i år, så når de fire endelig samles fra deres civile jobs til ”fritidsprojektet” Nephew, bruges kræfterne syd på. Ægte interesse – Det sjove er, at det er tyskerne selv, der har efterspurgt os. Ikke omvendt, siger Simon Kvamm. De valgte at satse på os, selv om “USADSB” er på dansk. Og de kender og har accepteret vores indstilling med, at vi ikke vil opgive vores civile job og betragter Nephew som et fritidsprojekt. Alligevel vil de gerne arbejde med os. Også selv om signalerne oven på “Movie klip” var tve-tydige: Der var masser af airplay, men knap så meget salg… Simon Kvamm fortæller, at næste single i det tyske – “Darth Vader” – bliver i en speciel engelsksproget udgave:

Simon Kvamm: Vil ikke gå på kompromis
med de engelske tekster.
 

Nephew-eksperiment – Det er lidt af et eksperiment, og det går ud på, om man kan tage nogle af de sproglige lege og dobbelte meninger, vi bruger på dansk og få det til at virke i en engelsk version, siger Simon Kvamm – og understreger, at der ikke ”bare” er tale om en oversættelse, men en tekst opbygget helt fra bunden. – Så det er noget af en opgave og ikke helt let. På den anden side er det ikke umuligt, at vi arbejder videre med ideen og indspiller et helt engelsk album. Men dét kommer helt an på, om jeg kan få det rigtige frem i de tekster og kan stå inden for det. Ellers bliver det ikke til noget, siger Simon Kvamm og understreger, at Nephew i Danmark aldrig bliver på engelsk: – Det var med ”USADSB” vi fandt os selv som band, og det laver vi ikke om på. Og så er det jo i øvrigt også den form tyskerne er faldet for og har sagt, at de tror, vi kan slå igennem med, siger Kvamm og beretter om stor entusiasme fra det tyske pladeselskab – bl.a. har gruppen spillet tagkoncert på Universal Musics store bygning i Berlin og har lavet video i det tyske. Lyttes til på de rigtige præmisser Kashmir er også glade for den måde tyskerne viser deres interesse på: – Sammenlignet med England er der en kæmpe forskel. Ingen tvivl om at man skal slå igennem i England, hvis man vil have det store europæiske gennembrud. Og den nye skive skal såmænd nok også udkomme dér ligesom forgængeren. Men vi er ikke så glade endda for England – hverken for deres mad eller den måde de behandler musikere på, siger Kasper Eistrup: – I Tyskland derimod forstår man bedre vores musik, og der bliver vi taget seriøst. Vi bliver lyttet til med de præmisser, vi selv prioriterer. Hvorimod man hurtigt ryger i en forkert bås i England. Udlands-salg Hvor Nephew derudover er ved at få slået hul på en lille byld i Japan og nærmer sig 2000 solgte eksemplarer af ”USADSB” (- Den er udsendt med japansk tekstet cover – et meget spøjst syn for os, siger Simon Kvamm) har Kashmirs ”Zitilites”solgt 20.000 i Solens Rige. Dertil kommer 8.000 i henholdsvis Australien og Tyskland og 4.000 i Norge/Sverige. Kasper Eistrup regner helt sikkert med at den kommende cd skal ud i de samme lande samt Østrig, Schweiz og Benelux-landene. Mindst! – Med tiden kom ”Zitlites” ud i over 20 lande, og det giver os også flere muligheder at forfølge som gruppe, siger Eistrup. Og det kan de mange internationale kontakter, Popkomm potentielt indeholder, være med til at åbne op for: – Det vigtige ved den slags showcases er bare, at man går ind og betragter det som en lille koncentreret koncert, hvor man giver et koncentrat af sin bedste musik. Man skal ikke tænke på, at de måske er en flok branche-folk og lave om på musikken af den grund, siger Eistrup – og taler af erfaring. Han, og gruppen har efterhånden prøvet det her mange gange før – fra Europa til The Big Apple. Og véd at det er den slags, der er med til at skabe basis for mere…