Dansk version English version Facebook Youtube Instagram

800 til dansk aften på hektisk tysk festival

Publiceret
foto: Britt Rohde

Outlandish og dansk musik – indtog Berlin igen.
(Foto: Britt Rohde/MXD).

Der er rift om både publikum og branchefolk ved Popkomm Festivalen i Berlin. Over 400 koncerter bliver det til på årets tre messe- og festival-dage, og trods det var der alligevel stor tilstrømning til den MXD-arrangerede denmark@popkomm på det store rustikke spillested Postbahnhof onsdag, hvor den danske musikscene blev præsenteret med så vidt forskellige navne som Teitur, Outlandish, Powersolo, Junior Senior,  Spleen United og Infernal

Ca.800 mødte frem på denne gamle østberlinske postbanegård –  af dem 250-300 betalende tilskuere mens antallet af internationale musikbranchefolk nåede op i nærheden af 200. Særdeles fine tal. Men det rigt varierede program betød også, at der var en stor udskiftning og et stort flow, så klubben aldrig nåede den pakket-til-randen-feeling, der var ved den tilsvarende danske aften sidste år. Såvel branchefolk som tilskuere havde helt tydeligt flere indslag på programmet denne aften.

foto britt Rohde

Infernal – trak mange branche-
folk til fra alle verdenshjønern.
Foto: Britt Rohde/MXD).


Stor opmærksomhed – fra tilskuere, branche som medier
Det var især mærkbart ved to lejligheder denne aften. Dels starten på aftenen, hvor Outlandish – som tidligere har været hitliste-topper i Tyskland  – både tiltrak et pænt antal branchefolk, men også en stoooor gruppe danske teenagere, som alligevel var i den tyske hovedstad med deres skoler denne dag. Og så mod aftenens slutning, hvor der pludselig kom et helt kontingent internationale branchefolk: Ca. 60 fra Australien, Canada, Japan, England, Italien, Frankrig, Finland osv – alle de nationale selskaber, der arbejder på at gøre Infernals million-sælgende single ”From Paris To Berlin” til et lige så stort hit, som nummeret er blevet i England.

Læg dertil tv-besøg af ZDF og Deutsche Welle, direkte radiodækning af Radio Fritz og besøg af Radio One Berlin samt Eins Live fra Köln – og dertil en stor del af den vigtige/vægtige tyske musikpresse med bl.a.Visions og Plex – så er aftenen ikke gået helt ubemærket hen, hvis denne  københavnske skribent må forsøge sig ud i lidt jysk underdrivelse.

Kvalitet – og på mange områder
Som ROSAs Gunnar Madsen fra MXD’s bestyrelse sagde: – Det var en på mange måder meget vellykket aften. Det var de rigtige musikalske valg vi havde foretaget, og dansk musik fik igen vist at vi kan gøre os gældende, når det gælder kvalitet – og må mange områder, som årets varierede program viser det.

Powersolo –  trak mange tilskuere helt frem til
scenen.
(FOTO: Henrik Friis)

– Desuden tror jeg det er fornuftigt, at vi i år var placeret på onsdagen – på Popkomms første dag  –  for de to sidste dage er gerne meget fortravlede, og der er det meget lettere at komme i klemme, sagde Gunnar Madsen, der ikke undlod at give et stort cadeau til Roskilde Festivalen/Venue Fonden og DR for  fremsynethed, der blev lagt for dagen for 2 ½ år da de to partnere gik sammen med ROSA om at skabe MXD: – Et arbejde som nu giver så gode resultater. Og ikke bare når det gælder Berlin og Popkomm, men også de øvrige fremstød.

Også Steen Jørgensen fra Roskilde Festivalen/Venue Fonden og MXD’s bestyrelse var tilfreds: – Jeg synes måske endda det var mere behageligt i år, hvor man kunne komme frem mellem scenerne – i modsætning til sidste år, hvor alle stod som sild i en tønde. Jeg synes vi har fundet det rigtige koncept til præsentation af dansk musik: Fin ramme, gode lyd- og lysforhold – god varieret kvalitetsmusik. At der så er lidt mindre branchefolk end sidste år, er nok prisen, når man vil spænde så bredt genremæssigt. 

kulturministeriet

Jan Opstrup Poulsen –  hjem med
eksport-nyt til kulturministeren.
(Foto: Henrik Friis).

Referat til kulturministeren
Kulturministeriet har sendt fuldmægtig Jan Opstrup Poulsen til Popkomm, og hvad kan han referere om den danske aften for ministeren? –  Jeg er her for at mærke hvordan alle ministerens tankerne, ideer og initiativer omkring eksport-tiltagene fungerer ude i ”virkeligheden”. Og her er konklusionen, at det går i den rigtige retning – at jeg fornemmer en forholdsvis stor interesse for dansk musik.

– Vi ved godt, at der ikke kommer stjerneskud ud af det her i morgen, men at strategien er langsigtet og flerstrenget. Arrangementer som dette er med til at ”holde gryden i kog”. Og set fra musikerside er det godt at se, at de ”fyrer den af” – man kan helt enkelt mærke, at der er mere på spil, når man er væk fra de trygge danske rammer. Det kræver mere – og det udvikler musikerne, lød Jan Opstrup Poulsens umiddelbare konklusion, som også roste selve valget af Postbanhhof som ramme   

Norske Claes Olsen, A&R-chef fra pladeselskabet Racing Junior mener også at en satsning som denmark@popkomm holder vand: – Jeg er her for at se Spleen United, som vi udgiver i Norge 23. oktober – og jeg synes afviklingen med de to skiftende scener fungerer glimrende på en business-festival som denne, der handler meget om shopping. Tog jeg imidlertid min anden kasket på – som booker for Øya Festivalen – er der nok mindre at hente. Men det gælder Popkomm i det hele taget som efter flytningen til Berlin er blevet mere kommercialiseret og langt mindre undergrund – og hvor der er langt mindre bands jeg skal se, end for bare få år siden. Men det er en helt anden sag…

A&R Universal, Germany

Jöerg Kosthorst –  meget glad for
showcasen.
(Foto: Henrik Friis).
 

Infernal-begejstring
Tyske Jöerg Kosthorst fra den tyske afdeling af Universal Music, som signede Infernal sidste år, var i hvert fald tindrende glad for showcasen – specielt den med Infernal selvfølgelig. Han mener slet og ret mener det er den bedste, han har set i årevis:

– Med Infernal står vi med en millionsælgende gruppe – og det var derfor alle repræsentanterne, der arbejder med gruppens musik, var hentet hertil i aften. De skal fornemme de de arbejder med. Men det gode ved denne optræden var, at vi denne aften fik set en gruppe, som ikke bare har et nummer i sig. De har fire-fem andre numre som i lige så høj grad kan arbejdes med – og de har et forrygende sceneshow, som også fungere på en rockklub som Postbahnhof. Det gør en i min position meget glad – for her er kvalitetsmusik og udstråling – lige til at arbejde med. Nu mangler vi bare at finde frem til den rette 2. single, så det øvrige Europa og resten af verden kan blive lige så Infernal-bidte som de allerede er i England, mente  Kosthorst.

foto: britt rohde

Teitur – med til at sikre en
musikalsk meget alsidig aften.
(Foto: Britt Rohde/MXD).

Udbudet bestemmer rammen
Kristian Riis, daglig leder af MXD, får det sidste ord: – Jeg syntes de forskellige genrer på denne aften var med til at støtte hinanden. Det viste sig jo, at det selv på trods af den brede profil var muligt at samle mange mennesker – også internationale kontakter.

– Nu er det andet år vi har succes med det – og det er helt klart fordi, vi præsenterer kvalitet. Om opsætningen, strukturen  og rammen så skal være den samme næste år, må vi finde ud af, når vi ved hvilken musik vi skal arbejde med. For det er musikken, der kommer til at bestemme rammen – ikke omvendt.