Dansk version English version Facebook Youtube Instagram

Danske bands vækker interesse i USA og Canada

Publiceret

Figurines – nomineret til canadisk indie-award
og på lang turné i Nordamerika

I disse dage flyver danske bands over på den anden side af Atlanten i et sjældent set omfang som følgende opsummering vil fortælle:

Figurines, Kira & The Kindred Spirits og The Blue Van tager på fælles mini-turné i det canadiske, hvor grupperne først er del af den danske showcase 2. marts på The Drake Underground – arrangeret af MXD – ved Canadian Music Week i Toronto, hvor på følger fælleskoncerter i både Montreal og Ottawa.

Herefter drager The Blue Van på egne turné-veje i USA (inden de skal fortsætte cd-indspilningerne i  New York med Lenny Kravitz-produceren Henry Hirsch), mens Figurines og Kira & co. fortsætter sammen til MXD-arrangerede optrædener i både Seattle og Portland, inden også Figurines stikker af for sig selv for at tage videre på en længere USA-turné – alt i alt et fremstød der ligner et lille gennembrud for gruppen ”over there”.

Pernille Gunvad – tre jobs ved Canada-festival.

Tina Dickow er også taget på en længere turné i Nordamerika for at promovere sit nyudsendte album  i hele marts, og slutter sig derfor også til festivalen i Canada i de kommende dage – bl.a. den danske meet’n’greet-aften på lørdag – mens Pernille Gunvad (med ROSA-støtte i ryggen) har fået arrangeret hele tre optrædener ved Canadian Music Week, og bl.a. er blevet fjerde ben i den danske showcase torsdag.

Og i midten af måneden (16.-17. marts) kommer det danske islæt så til South By SouthWest-festivalen i Austin, Texas, hvor The Royal Highness, Sarah Hepburn og de udlandsdebuterende himmelstormere Veto er de tre danske deltagere i det MXD-arrangerede Nordic Nights på klubben The Drink med i alt 12 skandinaviske indslag. Men her stopper de danske toner ikke, for også  Epo-555,  og førnævnte Figurines og Tina Dickow vil også kunne høres ved flere lejligheder på den prestige-fyldte store amerikanske musikbegivenhed.

– Jamen, det er da absolut et tegn på, at der er interesse omkring dansk musik – og så er det vigtigt at huske på, at det ikke er steder hvor vi køber os ind: Det er arrangørerne selv, der har insisteret og som beder om at få den danske musik på programmet. Det er ikke os, der presser det ned i halsen på dem, kommenterer  MXD’s daglige leder Kristian Riis de mange danske bands mkoncerter.   

Figurines nomineret til Indie Award-pris
– Tag bare Figurines som eksempel. Det er arrangørerne fra Canadian Music Week, selv der har nomineret gruppen til en af kategorierne (”Favorite New International Artist”, red.) i Indie Award Showet 1. marts. Og både den danske deltagelse ved festivalen i denne uge og de efterfølgende jobs i Seattle og Portland kommer som  følge af, at MXD og ROSA henholdsvis havde inviteret bookeren Phil Klygo fra den canadiske festival, og musikredaktøren Jennifer Maerz fra Seattle magasinet The Stranger til sidste års SPOT Festival.

– Det er de  besøg, der har udmøntet sig i den interesse, vi oplever nu – ikke bare fra spillestederne, men f.eks. også den store radio KEXP, hvor der ofte er dansk musik på playlisterne. Bl.a Utah og Figurines, siger Kristian Riis, hvis udtalelse understreges af, at netop Figurines er inviteret til interview på KEXP hos John Richards (måske Nordvestamerikas mest indflydelsesrige dj for tiden), når gruppen alligevel er i Seattle.
 
Om sin interesse i dansk musik siger KEXP’s John Richards:

–  Jeg modtager rigtig meget musik udefra, men cd’erne med de danske grupper fik mig til at lytte, og til at tænke over hvor meget god musik der er derude – og som man ikke kender til. Dels er meget af musikken ganske unik. Dels har den et stade, der er mindst lige så godt inden for både rock og electronica som her i US – og resten af verden. Vores lyttere har også reageret positivt på den danske musik. Og ikke bare fra andre egne af USA, men også fra Europa.

– Utah har været meget på vores playliste – og er det stadig. Det samme med en gruppe som Figurines, som jeg faldt jeg for med det samme, og de besøger også KEXP, når de kommer til Seattle. Egentlig har de den dér unikke sound, som vi har her in the northwest – a la Modest Mouse – men det beviser bare at der laves kvalitetsmusik overalt. Jeg vil sige det på denne måde: De danske grupper kan være starten på den næste nye bølge eller nye scene. Så hvis man vil tjekke den mulighed op, bør man gå til koncerterne. Og hvis det ikke var godt, ville vi ikke spille det her på KEXP, slutter John Richards.  

SPOT 09 program

The Blue Van – har også fans i Nordvestamerika.

Jennifer Maerz, der oplevede sidste års SPOT Festival supplerer:

– Efter at have deltaget ved sidste års Spot Festival i Danmark er det nemt at se, at dansk musik dækker over et omfangsrigt stil- og lydmæssigt spektrum, fra new folk over math rock til metal og indie-pop. Indenfor dette spektrum lader det til at trends, der er populære i USA, også er ved at blomtre op i Danmark. To eksempler: The Blue Van og Figurines.

Det første er uslebent new garage rock med masser af attitude, hvor det sidste klinger karakterisk som den amerikanske nordvest et sted mellem Modest Mouse og Built to Spill. Figurines lyd er så forbundet med vores region, at Seattle-selskabet, The Control Group nu udgiver deres album i USA og dermed yderligere knytter båndene mellem to geografisk fjerntliggende scener, der kunstnerisk beriger hinanden., mener Jennifer Maerz, der indtil for nylig var musikredaktør ved The Stranger i Seattle, og nu har samme stilling for  SF Weekly i San Fransisco.

– – –

De danske koncerter i Canada og USA:

FIGURINES
1. marts –  CMW, Indie Award Show, The Docks, Toronto
2. marts – CMW, MDX-Showcase, The Drake Underground, Toronto.
3. marts – The Healey’s, Toronto
4. marts – CMW, The Bovine, Toronto
6. marts – Zaphod Beeblebox, Ottawa
7. marts – The Mainhall, Montreal
9. marts – The Crocodile Café, Seattle
10. marts – The Tonic Lounge,  Portland
12. marts – Sonic Boom Records (instore), Seattle
12. marts – KEXP, Seattle (live-radioshow på  KEXP)
13. marts – Spaceland, Los Angeles
14. marts – Cinespace Night, Los Angeles
16. marts – SXSW, SXSEastAustin, Austin
17. marts – SXSW, Long Branch Inn, Sonic Boom/Control Group Party
18. marts – SXSW, Party, TBA, Austin

THE BLUE VAN
2. marts – CMW, MDX-Showcase, The Drake Underground, Toronto.
4. marts – CMW, The Bovine, Toronto
6. marts – Zaphod Beeblebox, Ottawa
7. marts – The Mainhall, Montreal
10. marts – Warehouse Live, Houston
20. marts – Paris Room, New Orleans
21. marts – Smiths Old Bar, Atlanta
22. marts – The Nick, Birmingham
23. marts – The Exit, Nashville
30. marts – Fletchers, Baltimore
31. marts – Rex Tavern, West Chester
1. april –  Irving Plaza, New York
2. april –  House of Blues, Atlantic City

KIRA & THE KINDRED SPIRITS
2. marts – CMW, MDX-Showcase, The Drake Underground, Toronto.
3. marts – CMW, The Session (acustic show), Toronto
4. marts – CMW, The Drake Underground, Toronto
6. marts – Zaphod Beeblebox, Ottawa
7. marts – The Mainhall, Montreal
9. marts – The Crocodile Café, Seattle
10. marts – The Tonic Lounge,  Portland

Music Works, Glasgow

Tina Dickow – lang turné i USA og
Canada

TINA DICKOW
1.marts – World Cafe, Philadelphia
3.marts – Paradise Lounge, Boston
4. marts – CMW, Dansk Meet’n’Greet, The Drake Underground, Toronto.
6. marts – Petit Campus, Montreal
8. marts – Schubas, Chicago
16. marts – SXSW, 18th Floor, Capitol Place, Austin
18. marts – SXSW, Borders (instore), Austin
19. marts – The Casbah, San Diego
20. marts – Hotel Café, Los Angeles
22. marts – TBA, San Fransisco
23. marts – Chop Suey, Seattle
24. marts –  The Media Club, Vancouver

PERNILLE GUNVAD
1. marts – Cabash, Hamilton.
2. marts – CMW, MDX-Showcase, The Drake Underground, Toronto .
3. marts – CMW, The Session, Toronto
4. marts – CMW, Aporia Showcase, The Social, Toronto

EPO-555
13. marts – The Mercury Lounge, New York
16. marts – SXSW, Pecan Street Ale House, Austin.

THE ROYAL HIGHNESS
16. marts – SXSW, Nordic Nights, The Drink, Austin.

SARAH HEPBURN
17. marts – SXSW, Nordic Nights, The Drink, Austin.
 
VETO
17. marts – SXSW, Nordic Nights, The Drink, Austin.
17. marts – SXSW, Hell ya! Party at The Drink, Austin