Dansk version English version Facebook Youtube Instagram

Figurines, Blue Van og Kira & the Kindred Spirits i Canada:
Jorden er gødet – nu gælder det om at følge op

Publiceret

Fra venstre: Jesper Quist Kaalund, Phil
Klygo, Mark Di Pietro og Christian Volden
(trommeslager i Figurines). Jesper gjorde
Mark og Phil fra CMW opmærksom på
Figurines og resultatet blev distributions-
aftale og koncerter i Canada. 

Som tidligere beskrevet imponerede de danske bands såvel branchefolk som publikum ved CMW. Søndag havde rockdelegationen tid til at puste ud hvorefter alle tre grupper optrådte på rockklubben Zephods i Candas hovedstad, Ottawa. Trods byens ry som sub-kulturel soveby, levede koncerten op til forventningerne, ikke mindst ugedagen taget i betragtning. Stedet var ikke pakket men pænt besøgt omstændighederne taget i betragtning, og såvel lokale journalister og fotografer var mødt op for at dække begivenhederne. Alle tre bands spillede op til deres bedste og Blue Van lukkede traditionen tro festen med en veritabel melodiøs energiudladning.
– – –

 
Vores skribent Henrik Tuxen 
rapporterer fra det danske
 musikfremstød i Canada 
og det nordvestlige USA. 
Dette er fjerde artikel.
Henrik Tuxen er til daglig
 skribent for bl.a. Gaffa 


– – –

Dagen efter sluttede den canadiske del af turen i den fransktalende delstat Quebecs største by, Montreal, nærmere bestemt på spillestedet Main Hall. Et kvadratisk lokale med højt til lofter, lyst trægulv og hvide væge, der ved første øjekast mere lignede et atelier end en rockklub. Main Hall er ikke desto mindre en meget populær og velrenommeret klub i rockbyen Montreal. Det sparsomme fremmøde var derfor lidt skuffende, hvilket blandt andet skyldtes ugedagen og den omstændighed at to meget populære rockbands spillede på andre klubber i byen. Men de danske bands leverede varen, stemningen var god og der var både lokale presse- og branche folk blandt publikum.

 

Figurines på scenen i Ottawa – gruppen blev
opdaget af canadierne på Pop Komm i Berlin 2005.

Vurdering af satsning
Jesper Quist Kaalund har været en central person i den praktiske organisering af  MXD’s målrettede satsning på Canada. Jesper læste sidste år en ni måneder lang musik management uddannelse på Travis Institute i Toronto. I den forbindelse arbejdede han for pladeselskabet Teenage USA i 10 måneder. Selskabets leder Phil Klygo er også leder at Canadian Music Week gennem de seneste syv år og via Phil blev Jesper involveret i festivalen i 2005. I Danmark satte Jesper sig efterfølgende i forbindelse med Kristian Riis og andre ROSA folk. Resultatet blev at Phil blev inviteret til SPOT 11 i 2005, hvor han blandt så Figurines og via de kanaler blev der truffet beslutning om en dansk satsning på Canada i forbindelse med CMW i 2006. Jesper har fungeret som MXD’s lokale ambassadør og har i samarbejde med Kristian Riis stået for alt fra booking af koncerter til koordinering af promotion, kontaktpleje og praktisk planlægning af turen. Dagen efter koncerten i Montreal havde Jesper følgende vurdering af det danske fremstød i Canada.

Kira & The Kindred Spirits tog
publikum med storm i Canada –
her på scenen i Ottawa.

– Forhåndsinteressen har været virkelig god og det har hjulpet meget at Figurines har fået distribution og pladekontrakt, at Blue Van i forvejen havde et publikum herovre og at promo-materiale og plakat har været ordentlig lavet. Så har den gode foromtale været vigtig, ikke mindst den helsides artikel Stuart Berman skrev op til festivalen i Eye Weekly (se tidligere omtale her på siden, red.)

Var canadierne imponeret over hvad de så?
– Det er absolut mit indtryk og den feedback jeg har fået fra folk. Kira & Kindred Spirits var nok det band folk kendte mindst til i forvejen og derfor havde de laveste forventninger til. Men de viste at de er i stand til at tage et publikum med storm og de spiller en stil som altid ville have plads i canadiernes hjerte. Pressen har været virkelig positiv, hvilket blandt andet Stuart Bermans udtalelser og den fantastiske anmeldelse i landsdækkende The Globe (se andetsteds her på siden, red.) viser. Så har distributionsselskabet Outside, der i forvejen distribuerer Pernille Gunvad og Figurines ytret stor interesse for bandet. Kira & Co. er blevet "talk of the town" og vejen er banet for at bandet kommer tilbage, vurderer Jesper og fortsætter:

 

The Blue Van er professionelle og
fantastiske, mener  Jesper Quist
Kaalund. Her TBV fra Ottawa.

– Blue Van er professionelle og fantastiske. De spillede sidste år på CMW kom hurtigt tilbage og har et voksende publikum i byen. De fik anmeldelsen 91 ud af 100% på chartattack.com, som er Canadas svar på GAFFA for koncerten på Bovine Sex Club. De har et godt og voksende publikum hvilket har medvirket til at styrke interessen omkring de andre danske bands. Foromtalen og forventningerne til Figurines har været rigtig store. De har meget hurtigt fået pladekontrakt med Control Group i Seattle og distribution via Outside her i Canada (blandt andet pga. Jespers eget benarbejde, red.) og selvom pladen først kommer senere i marts har rygterne om Figurines kvaliteter summet længe – såvel i og som uden for branchen. Albummet Skeleton er blevet godt anmeldt i vigtige blade og magasiner som Eye Weekly (Toronto) Now (landsdækkende) og ICI (Montreal) og bandet er coverhistorie på næste udgave af CMJ  (fællesbladet for de uafhængige pladeselskaber i Canada og USA, red.) Det er bl.a. planen at de skal tilbage og spille festival til sommer og her er de allerede lovet en helsides foromtale i det landsdækkende musikblad Gasoline. Figurines er godt på vej her i Canada. De har virkelig fået godt fat i både pressen og musikindustrien, så nu er det at de for alvor skal ud og overbevise et større publikum om egne kvaliteter. Det perfekte for dem vil være at turnere herovre for et større band inden for deres genre. Både Tina Dickow og Pernille klarede sig rigtig godt, og har begge gode brancherelationer i Canada (Pernilles plade Fire udkommer i denne uge i Canada. Singer-songwriter traditionen er meget stærk herovre, de er begge indstillet på at turnere og følge op på efterspørgslen, så der er gode muligheder i Canada for både Tina og Pernille. Vi har fået samlet presse ind fra den lange optakt til de anmeldelser som stadig tikker ind og stakken er ”så høj” demonstrerer Jesper Kaalund med et smil og illustrer en imaginær bunke på højde med en opslået labtop computer.

 

Phil Klygo. booker på CMW og alt-mulig-mand
på rockscenen i Toronto. Tre bloody caesars senere! 

Phil Klygo og Mark Di Pietro
Et par dage tidlige mødte MXD, CMW’s festivalleder, Phil Klygo – og hans ”partner in crime” Mark Di Pietro, som også repræsenterer distributionsselskabet Outside – for at høre deres vurdering af gruppernes muligheder, såvel som chancerne for dansk musik i Canada i det hele taget. Phil Klygo lægger ud:
– Jeg ser meget positivt på de fremtidige muligheder for dansk musik i Canada. MXD har været  fantastiske. Jesper Kaalund, red.) har vist stor entusiasme og lavet et solidt stykke benarbejde og da jeg blev inviteret til SPOT festival oplevede jeg en meget professionel og velorganiseret festival og et imponerende højt musikalsk niveau. Det var både muligt at holde flere branchemøder og se 20 bands om dagen. Jeg var meget imponeret over bands som Figurines, Cleaning women, Cloroform, Efterklang og mange andre. Jeg ser gerne at rigtig mange danske og nordiske bands kommer til CMW fremover. MXD’s fremstød herovre har været professionelt og gennemarbejdet. Grupperne har både været lette og gode at arbejde med og har taget folk med storm. Der er ingen tvivl om at Figurines har chancen for at slå igennem i Canada, det er helt sikkert. Jeg må nok erkende at jeg tvivlede lidt på Kira & the Kindred Spirits, men de bekymringer er gjort helt til skamme. De har været en af festivalens helt store positive overraskelser og deres navn er på alles læber nu. Blue Van er fantastiske, men det vidste vi i forvejen. Det er rigtig godt, at de allerede flere gange er kommet tilbage og spillet i Toronto, som er en by med stærke rocktraditioner. Jeg er virkelig glad for samarbejdet med de danske bands og musikorganisationer. At dømme ud fra at vi kun har netværket i et lille års tid kan jeg kun sige ”wow”, jeg ser store muligheder for at udvikle relationerne fremover.

Mark Di Pietro. Tilknyttet mange funktioner på
musikscenen i Toronto, bl.a. som repræsentant
for distributionsselskabet Outside og
pladeselskabet Teenage USA. 

Det var Mark Di Pietro der på Jesper Kaalunds anbefaling, så Figurines på Pop Komm i Berlin i oktober 2005. Han kunne lide hvad han så og hørte og tog kontakt til Control Group i Seattle, USA, som kort for inden havde signet de nordjyske guitardrenge.
– Jeg kender til Control Group og ved at selskabets leder, Nabil Ayers, er godt til at spotte nye ting. Jeg kontaktede ham og kunne se at hans distributionsaftale i Canada ikke var optimal. Det endte med at vi skrev kontrakt med ham og vi er meget glade for nu at repræsentere Figurines. De spillede godt i går på Bovine Sex Club ( 4. marts) og det lover godt for Figurines. Der er generel tendens til større og mere samarbejde mellem Canada og USA på indie-scenen. Amerikanerne er blevet meget mere interesserede i Canada som marked end de har været tidligere. Der sker meget på scenen herovre i øjeblikket. Danskerne har gjort det rigtig godt på CMW og det er meget vigtigt at grupperne kommer tilbage og bygger videre på den gode start de har fået, vurderer Mark Di Pietro.