Dette indhold er fra websitet MXD.dk.

http://mxd.dk//arkiv/2007/et-kbenhavnsk-alternativ/

Et københavnsk alternativ

Publiceret

Iong Pang er et soloprojekt fra den
Gringo-guitarist og -sanger Anders Rhedin
(yderst til højre). (Fotos: Ole rosenstand Svidt)

Samtidig med den officielle danske aften på Popkomm fandt en mindre, dansk musikaften sted andetsteds i Berlin, stadig som en del af Popkomm. Copenhagen Calling var navnet, og koncerten præsenterede fire primært unge og knap så etablerede bands: Jong Pang, Antenne, Evil Death Machine og Choir Of Young Believers. MXD hørte musikken og talte med grupperne og bracnhefolkene omkring dem.

Jong Pang
Koncerten med Jong Pang var gruppens allerførste nogensinde, men der er ingenlunde tale om uerfarne musikere. Jong Pang er nemlig et soloprojekt for den tidligere Moon Gringo-guitarist og -sanger Anders Rhedin, og live fik han hjælp af sangerinden, violinisten og fløjtenisten Mette Sand Hersoug og banjospilleren Jannis Noya Makrigiannis, tidligere kendt som guitarist og keyboardspiller i Lake Placid og nu som hovedkraft i Choir Of Young Believers – mere om dem senere.

Jong Pang præsenterede en samling afdæmpede og eftertænksomme med masser af fine korarrangementer. Musikalsk befinder vi os i americana/roots/folk/country-med mere-afdelingen, ikke ulig et navn som Murder, og ganske som dem leverede også Jong Pangs musikere tonerne fra siddende positioner. Musikken egnede sig da også til nærlytning, hvilket en del i det forholdsvis talstærke publikum også syntes enige i. En del sad på gulvet tæt ved scenen og fulgte opmærksomt med.

Antenne leverede melankolsk laptop-elektronika
med Marie-Louise Muncks længselsfulde
stemme i front..

Antenne
Herefter var det tid til en lidt mere erfaren duo. Antenne alias sangerinden Marie-Louise Munck og programmøren Kim G. Hansen udgav deres første album i 2001 og har et tredje på vej. Musikken fortsatte i de vemodige og drømmende luftlag med et ekstra drys melankoli, blandt andet personificeret ved Marie-Louise Muncks længselsfulde stemme. Igen sad en lille, dedikeret skare årvågent lyttende foran scenen, selvom der dog var en del snak længere bagude.


Evil Death Machine er et soloprojekt fra
epo-555-bassisten Hans Emil Hansen..

Evil Death Machine
Trods navnet bød Evil Death Machine hverken på dødsmetal eller industrial. Bag navnet gemmer sig et soloprojekt fra epo-555-bassisten Hans Emil Hansen, der for nylig er sprunget ud som singer-songwriter med let elektronisk backing i form af visse præprogrammerede keyboard- og trommespor, -live tilsat guitar og bas. Musikken besidder stadig en vis eftertænksomhed, om end der også var plads til gladere toner og et godt øre for den iørefaldende popsang. Nu var publikum ikke længere stemt for at sidde på gulvet, men mange lyttede stadig opmærksomt med, nu stående.

 

Choir Of Young Believers er et nyt projekt fra
den tidligere Lake Placid-guitarist og
-keyboardspiller, nu sanger Jannis Noya
Makrigiannis.


Choir Of Young Believers

Da aftenens sidste band gik på omkring klokken 00.30, havde en del publikummer efterhånden forladt Bastard-klubben, men det var jo også hverdag dagen efter. Gruppen stillede ellers op med hele otte musikere, hvor flere tidligere på aftenen havde været på scenen med Jong Pang, og også rytmegruppen fra Moi Caprice glimrede ved sin tilstedeværelse. Hovedmanden var dog Jannis  Noya Makrigiannis fra det hedengangne Lake Placid, og musikalsk stod den på elegant popmusik, igen-igen med visse melankolske undertoner, ikke mindst takket være de smukke arrangementer for violin og cello. Gruppen har allerede haft et stort hit på P3’s Det Elektriske Barometer med ”Sharpen Your Knives”, og at dømme efter publikums reaktion er der mere hitmateriale, hvor det kom fra.


Kasper Find og Jesper Madsen alias
pladeselskabet PonyRec,   aftenens arrangører.

Det store tyske marked
Efter koncerten talte MXD med alle fire grupper og nogle af branchefolkene omkring dem. For hvorfor egentlig en alternativ dansk aften? Først giver vi ordet til Kasper Find fra pladeselskabet og management-firmaet PonyRec, der har arrangeret hele aftenen:

– Vi holdt en lignende aften sidste år, og det blev en stor succes. Flere af de bands, vi præsenterede, især Gravy og Munck/Johnson, blev hyret til tyske koncerter som en direkte følge af showcasen. Det eneste band i aften, der har en kontrakt med PonyRec, er Evil Death Machine, men vi har så inviteret nogle af vores gode venner og forbindelser med på scenen. Vi håber selvfølgelig, at aftenen i år bliver lige så stor en succes som sidste år, og vi ved, at der er kommet mange markante branchefolk hér i aften.

PonyRec er i øvrigt noget så usædvanligt som et dansk pladeselskab med base i Berlin. Kasper Find fortæller:

–    Vi startede op i København, men jeg fandt ud af, at når man taler med eksempelvis hollandske bookere, så tager de ikke Danmark særlig alvorligt. Så får man meget mere autoritet, hvis man siger, man har base i Berlin. Men i øvrigt er det ikke kun meningen, at vi vil udgive dansk musik, og vi har da også både et svensk og et fransk navn i stalden – henholdsvis Majessic Dreams og Løsninger, der altså er en franskmand, trods navnet. Han syntes bare, ordet Løsninger så godt ud på skrift. Og for eksempel det tyske marked er jo meget større end det danske, også for relativt smal musik som den, vi udgiver.

Søren Winding fra Jong Pangs’ og
Choir Of Young Believers’
pladeselskab Tigerspring.

Han bliver bakket op af Søren Winding fra pladeselskabet Tigerspring, der i Danmark udgiver Choir Of Young Believers og også har kontrakt med Jong Pang. Af samme grund som PonyRecs kontor i Berlin har Tigerspring  planer om i nær fremtid at åbne en afdeling i London, fortæller Søren Winding. I Tyskland regner Tigerspring dog med at licensere deres kunstnere til andre selskaber. Således har selskabet Sonar Collective allerede vist interesse for Choir Of Young Believers, og deres a&r-mand Thomas Berres er da også til stede ved aftenens koncert. Berres er begejstret:

Thomas Berres fra det tyske
pladeselskab Sonar Collective.

–    Jannis er en fremragende sangskriver, og så er det nogle fortrinlige musikere, der er med, når de spiller live. Vi overvejer meget kraftigt at signe dem og skal holde møde med dem i morgen, smiler Thomas Berres, men tilføjer dog: – Men som vi alle ved, er det jo hårde tider for branchen i disse år, så vi skal være sikker i vores sag, når vi skriver en kontrakt.

Forskellige ambitioner
Hvad siger grupperne så selv til deres tyske eventyr? Vi giver først ordet til Anders Rhedin fra Jong Pang:
–    Med mit gamle band Moon Gringo forsøgte vi hårdt på at slå igennem i Danmark, og det lykkedes da i hvert fald sådan næsten da. Denne gang kunne vi godt tænke os at gøre det lidt anderledes, bare for at prøve det. For eksempel at få udgivet en single i Tjekkiet eller give en koncert i Kina. Det kunne da være meget sjovt at prøve.

For Marie-Louise Munck fra Antenne er der en god grund til at spille på Popkomm
–    Vi har desværre mistet vores hollandske pladekontrakt, der ellers udgav vores første to plader, grundet nogle forskellige praktiske problemer. Så det kunne da være fint, hvis der var nogen her, der ville signe os. Jeg sætter dog ikke forventningerne alt for højt, for der er jo mange om buddet.

Hans Emil Hansen fra Evil Death Machine har endnu ikke de helt store ambitioner;
–    Dette er kun min anden koncert overhovedet som Evil Death Machine, så jeg forventer mig ikke det helt store. Jeg tænker ikke så meget i karrieremæssige termer, men i glimt kan man jo ikke undgå at tænke strategisk, og derfor er det godt at udkomme på et selskab, der befinder sig i Tyskland, som PonyRec gør, for her er markedet jo meget større end i Danmark.

Jannis fra Choir Of Young Believers har ikke den store føling med, hvad hans pladeselskab har linet op af branchekontakter i Tyskland. Til gengæld kan han fortælle, at han i oktober måned går i studiet for at indspille sit debutalbum med nogenlunde de samme musikere, som han har med live i Berlin. Albummet ventes på gaden i begyndelsen af 2007.

To lokale publikummer, Mawil Witzel (tv.) og
Jarek Sierpinski, var godt tilfredse med
aftenens niveau.

Publikums dom
Hvad siger publikum så til de fire danske bands? MXD fandt to indfødte berlinere, hvor den ene, Mawil Witzel, dog understreger, at han kender Hans Emil Hansen i forvejen, da Witzel har været med til at lave coveret til et album med Hansens gamle band Traening.

–    De var generelt ret gode. Jeg syntes dog, Antenne var lidt kedelige. Der er simpelthen så mange bands med en fyr, der bare står og glor i en laptop, uden at der er noget at se på på scenen. Jong Pang var meget charmerende med deres folkemusikalske elementer, og både Evil Death Machine og Choir Of Young Believers havde nogle rigtig gode sange. Især Choir Of Young Believers.

Hans ven, Jarek Sierpinski supplerer: – Jeg er ret enig. Jeg synes dog, at der måske var lidt for mange præprogrammerede ting hos Evil Death Machine. Det fik lidt musikken til at køre i ring.

Tror I, nogle af disse bands har potentiale til et gennembrud i Tyskland?

– Det bliver nok svært, for der er utroligt mange indiebands i denne stil i Tyskland – ja, bare i Berlin, svarer Mawil Witzel. – Men Choir Of Young Believers er nok dem, der har de bedste chancer. De skriver nogle rigtig gode sange.