Dansk version English version Facebook Youtube Instagram

MXD sender danske grupper på lange udlandsophold via ny stipendie-ordning

Publiceret

Funky Nashville – første band i MXD’s nye
stipendieordning.

Nålestiksoperationer som deltagelse på internationale branchefestivaler kan være en god start, når det gælder danske gruppers muligheder på andre breddegrader. Men hvis man for alvor skal slå sit navn fast på et nyt marked, skal der en anderledes langstrakt indsats til.

Derfor lancerer MXD – Music Export Denmark nu forsøgsvis en ny stipendie-ordning, så danske grupper gennem længere perioder kan have base i udlandet. Dermed kan de både opfylde og bygge videre på de aftaler og de kontakter, de har allerede ved rejsens start, men også udvikle de nye og spontane muligheder, der opstår undervejs, når man gennem så lang tid kan bearbejde og udvide sit netværk. Det kan vise sig afgørende i forsøget på at slå sit navn fast.

Første skud på stipendie-stammen er Funky Nashville, som drager til Nordamerika 7. marts og først vender hjem omkring 1. juni.  I den periode vil gruppen ikke blot have spillet på MXD-arrangerede showcases ved Canadian Music Week i Toronto, South By SouthWest Festivalen i Austin, Texas, New Music West i Vancouver og i Los Angeles – Funky Nashville vil også få base i længere perioder i henholdsvis Nashville og L.A.,  som skønnes at være de to bedste områder i USA for gruppens muligheder. Der skal de spille koncerter, indspille med henblik på en ny cd – og så ud og bearbejde alle de mange kontakter gruppen allerede har, samt opstøve nye, som kan hjælpe med at give gruppen amerikansk fodfæste.

–  Vores erfaring er, at der skal et kontinuerligt tryk på præsentationen af et band, for at skabe den afgørende basis for at det kan slå igennem i et  andet land, siger MXD’s bestyrelsesformand Morten Hansen Pankoke:  – For hvis man kun spiller en enkelt koncert, og rejser hjem igen, giver det sjældent effekt.    

– Men ordningen stiller også krav til de grupper/solister vi støtter. De skal ikke kun have viljen til at blive ”derude” længe – de skal også have en masse kontakter bygget op på forhånd, som de effektivt kan bygge videre på. Det nytter ikke, at de først skal starte fra bunden, siger MXD-formanden.

Funky Nashville –  skal både spille, indspille
promote og networke gennem de knap fire
måneder.

Anmelderroser og radiokampagne
Det gør Funky Nashville heller ikke. Gruppens cd ”Hitch A Ride” er udgivet på det amerikanske selskab 215Music, hvilket både har givet bonus hos en lang række anmeldere – magasiner som sites – samt på diverse markante radiostationer. 30 stationer har kørt med deciderede kampagner for cd’en:

– Vi er helt sikre på, at et langt stræk vil nytte. 215Musics strategi har allerede givet os en masse gode forbindelser og god omtale at læne os op ad, som vi nu skal udvikle, siger gruppens bassist Mads Mazanti:

 – Først med en lang periode i Nashville, som giver mulighed for at turnere og indspille med musikere i området  – simpelthen fordi vores musik (støvet, filmisk countryinspireret rock red.) netop siges at have appel og muligheder i det område. Og siden en halvanden måned i Los Angeles, hvor industrien for film, tv, reklame og spil er centreret – og hvor vores musik også skulle have chance for at blive afsat, siger Mazanti.

Funky Nashville får desuden støtte fra gruppens danske pladeselskab Iceberg, som i første omgang etablerede forbindelsen til 215Music, og som er behjælpelig med at bearbejde kontakter i det amerikanske.  

Fra ”et par hundredetusinde kr.  – og opefter”
 MXD-udgiften for et stipendie-projekt bliver ”fra et par hundredetusinde kroner og opefter” – musikerne og deres bagland selv skal stå for 50 procent af udgifterne:

 – Der findes ikke mange kunstnere herhjemme, som kan gøre det her alene og uden støtte. Og med et så højt niveau for egenbetaling, viser det også musikernes eget commitment til indsatsen, siger Morten Hansen Pankoke, der regner med at MXD kan søsætte endnu et-to stipende-orkestre i ”forsøgsperioden”.