Dansk version English version Facebook Youtube Instagram

Danish Day var stor succes

Publiceret
Forsanger Kasper Eistrup fra Kashmir på den texanske branchefestival.

Forsanger Kasper Eistrup fra Kashmir på den texanske branchefestival.

– Jeg er kæmpe fan af de danske bands, udbryder Dan Koplowitz og slår smilende ud med armene:

– Jeg kender næsten dem alle sammen, men jeg glæder mig særligt til at høre Kashmir, WhoMadeWho og Choir of Young Believers, fortsætter han og peger på spilleplanen, der hænger og blafrer i vinden på plankeværket.

Vi befinder os på South by SouthWest, verdens største musikfestival, der hvert år løber af stabelen i musikkapitalen Austin, Texas. Ved siden af festivalens officielle koncertprogram med mere end 1800 bands, syder Austin i disse dage af de såkaldte day parties – uofficielle koncerter arrangeret af alt fra pladeselskaber og musikmagasiner til tøjmærket Levi’s og modebloggeren Perez Hilton.

I en lille have i den østlige del af Austins centrum har bandet Slaraffenland i samarbejde med MXD og de øvrige optrædende artister organiseret en dansk showcase, Danish Dynamite Day Party.
Det er her Dan Koplowitz, der til daglig arbejder på Friendly Fire Recordings i New York, fortæller om sin årelange kærlighed til danske bands. Friendly Fire udgiver Oh No Ono i USA, og i dag er han her for at spotte ny, interessant dansk musik og for at vise sin støtte til netop Oh No Ono, som er et af de 14 danske bands, der giver koncert denne dag.

Også Deidre O’Hara fra BMG Management i Beverly Hills er dukket op for at danne sig et overblik over de danske artister. Hun udgiver Asteroids Galaxy Tour i USA og er begejstret for det danske initiativ:

– Jeg ser rigtig mange spændende ting komme ud af den danske musikscene i disse år. Særligt er jeg interesseret i Oh No Ono og Kashmir, og så har jeg hørt meget godt om Spleen United, så dem bliver jeg også for at høre.
Ifølge Facebook har 758 personer tænkt sig at dukke op til det danske day party, og der er også godt fyldt i det lille aflukke på hjørnet af East Sixth Street.

Beliggenheden i begyndelsen af byens østlige ende gør det ifølge musikerparret Julien og Shannon Peterson

Det nygifte musikerpar Shannon og Julien Peterson var særligt begejstrede for Efterklang og Choir of Young Believers

Det nygifte musikerpar Shannon og Julien Peterson var særligt begejstrede for Efterklang og Choir of Young Believers

til et oplagt sted at crashe på vejen ud til den hippe bydel, der slet og ret kaldes The East Side. De er netop blevet gift på Austin City Hall – ”we’re not kidding”, siger Shannon og tager sit slør op af baglommen, da jeg ser tvivlende på dem – og deres bryllupsrejse går således rundt i Austins musikspækkede gader.

– Det er en hyggelig event. Hvis vi skal være ærlige, dumpede vi ind, fordi der var gratis øl. Men så blev vi hængende, og vi er positivt overraskede over musikken. Særligt synes jeg godt om Efterklang og Choir of Young Believers, begge dele er meget anderledes end det andet musik, jeg har hørt på SXSW. Og jeg har været her i syv år i træk, siger Julien inden han tager sin brud under armen og forsvinder ud i det overflødighedshorn af koncerter, SXSW har at byde på.

Det er Slaraffenlands Christian Taagehøj, der står bag Danish Day Party, og selvom arrangementet har været mere omfangsrigt og dermed arbejdskrævende end forrige år, er han tilfreds:

– Først og fremmest synes jeg, at det er rigtig sjovt at lave sådan nogle arrangementer. Jeg har også fået rigtig meget opbakning fra forskellige folk. Blandt andet flere folk fra Austin, som har rødder i Danmark og bare gerne vil støtte dansk kultur. Jeg synes helt klart, at det er besværet værd, at vise verden hvad Danmark
har at byde på. Og der bliver lagt mere mærke til os, når vi står sammen og
laver en hel dag med dansk musik, siger han og fortsætter:

– Med flere penge kan man selvfølgelig lave et endnu bedre arrangement. Men som udgangspunkt synes jeg, at vi fik rigtig meget ud af det forholdsvist skrabede budget  – og det kræver ikke meget mere for, at vi kunne få det perfekte arrangement. Endnu mere samarbejde med bands og branchefolk fra Danmark ville gøre det hele endnu bedre. Mest med hensyn til at få inviteret de vigtige folk til arrangementet, mener han.

I et hjørne står Todd Martens fra LA Times’ musikblog Pop & Hiss. Han er på SXSW for ottende gang og er kommet for at se Asteroids Galaxy Tour:  – De skiller sig ud, både i deres fremtoning og deres lyd. ’Around the Bend’ er super catchy, så jeg er her for at se, hvad de ellers har at byde på.

Thomas Høffding fra WhoMadeWho får en snak med Hanne Boel.

Thomas Høffding fra WhoMadeWho får en snak med Hanne Boel.

Solen skinner og øl-ankrene skiftes jævnligt ud i den lille have, hvor Tomas Høffding fra WhoMadeWho slukker tørsten efter en kort, men vellykket koncert.

– Det er skidehyggeligt med sådan et arrangement. Så får man lige hilst på de andre danskere, og det er jo nogle rigtig gode artister, der er hernede i år. Jeg skal se Spleen United om lidt, og Choir of Young Believers glæder jeg mig til, siger han.

Bandets manager Jesper Majdall fra Volcano Management (Kashmir, WhoMadeWho, Spleen United) er også troppet op, og han er enig med Tomas Høffding:

– Det er en rigtig god pakke af bands, der spiller i dag. Og alle har støttet op om arrangementet, det er fedt. Venuen er god, desværre var der lidt problemer med lydanlægget, og den indendørs scene er alt for lille, så de har måttet flytte alle bands ud på den udendørs scene. Det viser, hvor vigtigt det er at lave et grundigt stykke forarbejde, når man skal arrangere events som denne, siger han og uddyber:

– Men initiativet er super fedt, og det tiltrækker forhåbentlig en masse internationale branchefolk. Måden, man gør opmærksom på sig selv som band på en stor festival som SXSW, er jo ved at bygge en hype op i løbet af festivalen, så flere og flere dukker op til koncerterne, efterhånden som festivalen skrider frem. Det er helt almindeligt at spille fem-seks jobs herovre, og nogle spiller helt op til ni jobs.

The Good The Bad spiller surf-rock under den texanske sol.

The Good The Bad spiller surf-rock under den texanske sol.

Det er blevet tidlig aften og Danish Dynamite-festen rundes af med en omgang surf-rock fra The Good The Bad,

…og sidst men ikke mindst drengene fra The Kissaway Trail. Texas-solen har sat sit aftryk på de vinterblege danskere og kaster nu lange skygger henover de rød-hvide flag, der hænger i stakittet. Et alt i alt vellykket og velbesøgt day party er til ende, og lidt efter lidt siver folk ud i byen, en god håndfuld danske musikoplevelser rigere.