Dansk version English version Facebook Youtube Instagram

Danish invasion: Berlin Music Week

Publiceret
Spotteren Christoph Schrag interviewede alle aftenens fire bands til Radio Fritz.

Spotteren Christoph Schrag interviewede
alle aftenens fire bands til Radio Fritz.

For fjerde år i træk var DMF’s showcase Danish Invasion en del af Berlin Music Week. I år præsenterede showcasen Boho Dancers, Schultz and Forever, Waldo & Marsha og Tako Lako på klubben Rosi’s. Fire hold, der hver især trækker stor opmærksomhed på den hjemlige scene.

Publikumsfestivalen Berlin Music Week står i år alene uden den hedengangne branchefestival Popkomm.  Men Tyskland er med over 80.000.000 indbyggere et enormt marked, hvor muligheden er til stede for et højere lyttertal selv på nichemusik end tilfældet er i Danmark. Det er derfor til stadighed attraktivt for de danske bands at etablere sig som spillere på den tyske scene, og altså derfor stadig attraktivt at spille på Berlin Musik Week – på trods af det noget amputerede set-up efter sidste års  Popkomm.kollaps, hvor den nye, Reberbahn Festival i Hamburg har været hurtig til at tage over.

Danish Invasion er ved at etablere sig i Berlin
– Vi har valg at lave showcase på Berlin Music Week igen i år af flere grunde. Med ca. 1200 delegerede branchefolk på Berlin Musik Week tror vi på, at branchen stadig er kraftigt orienteret mod Berlin på trods af den markante konkurrence fra Reberbahn Festivalen. Det viste sig som forventet heldigvis også, at der dukkede en del branchefolk op til showcasen, fortæller Mads Mazanti, der er projektleder i Dansk Musiker Forbund, som står bag Danish Invasion:

–  Vi har de seneste år arbejdet kraftigt på at skabe nogle forbindelser i Berlin, der gør at Danish Invasion efterhånden er blevet noget, man holder øje med – at showcasen får god plads i programmet, og at vi har fået nogle meget fordelagtige deltagervilkår.

Som optakt til aftenens showcases havde DMF arrangeret et fælles interview for alle de medvirkende bands med den toneangivende berlinerradio ’Fritz’, hvor spotteren Christoph Schrag sad bag mikrofonen. Schrag er bl.a. vært på programmerne ”Die Bands von morgen schon heute” og ”Neue Musik aus der ganzen Welt? Bitte schön!”  og er generelt glad for dansk musik. Med interviewet var dagen sat i gang og fik præsenteret det danske hold (minus Marsha & Waldo, da på det tidspunkt stadig befandt sig i bussen fra Aarhus) på berlinerscenen.

Boho Dancer - fik hurtigt nye fans.

Boho Dancer – fik hurtigt nye fans.

Boho Dancer
Selve showcasen lagde ud med trioen Boho Dancer. ”Das war es – ich bin ein Fan,‘” lød det på tysk fra en publikummer, da de sidste toner fra Boho Dancers skønne koncert klingede ud. Det kunne forstås – selv på skoletysk –  og helt enig; det var svært ikke at blive fan, for med Boho Dancer lagde den danske invasion virkeligt stærkt ud med en alternativ folket americana som tog tyskerne med storm.

Showcasen på Rosi’s var trioens debut i Tyskland, og er en del af bandets strategi om at bryde ind på det tyske marked; Der følges op senere på måneden af endnu en showcase på Reberbahn.

– Jobbet på Berlin Music Week er første forsøg på et helt nyt marked, så det er klart, at vi har været spændte. På den anden side har vi også forsøgt ikke at sætte forventningerne for højt op,  fortæller Boho DAncers manager Steffen Mirko Foltmar, der bl.a. havde inviteret bandets tyske og østrigske bookere til Rosi’s:

– De dukkede begge op og var begge meget tilfredse med koncerten. Generelt kom der flere mennesker, end vi havde regnet med, folk var rigtig glade, og det var bandet også. Så jeg er selvfølgelig meget tilfreds og rigtigt stolt af dem. Showcasen var en rigtig god optakt til Reberbahn.

Boho Dancer havde to koncerter på programmet under Berlin Music Week og hvor Rosi’s bød på en elektrisk og til tider udsyrende udgave af trioen, viste de dagen derpå stor bredde på Tante Emma i Xberg med et akustisk set-up. Pt er bandet i studiet for at indspille deres debutalbum, der kan forventes klar omkring februar/marts 2013.

Schultz And Forever på scenen i Berlin - Poul Cheetham, musikansvarlig for Berlin Musik Week havde specifikt ønsket at få Schultz and Forever på programmet.

Schultz And Forever på scenen i Berlin – Poul Cheetham, musikansvarlig for Berlin Musik Week havde specifikt ønsket at få Schultz and Forever på programmet.

Schultz & Forever
Ligesom Boho Dancer blev den unge singersongwriter Jonathan Schultz, der spiller under navnet Schultz And Forever, også præsenteret på både Danish Invasion og Tante Emma. På Rosi’s dukkede han op med et fem mand stort set-up, mens Tante Emma-verisonen var en duo. Begge acts fungerede virkeligt godt, og da Schultz også til tider optræder med en trio, må han siges at have nogle virkeligt spændende livekort på hånden.

Man kan tale om en slags poppet folk eller folket pop fra den kun 18-årige Schultz, der allerede nu spås en stor karriere – ikke mindst fra Poul Cheetham, musikansvarlig på Berlin Musik Week, da specifikt havde ønsket at få Schultz and Forever på programmet for den danske invasion.

Efter Berlin går planerne nu på at indspille sangerens første ep, som forventes på gaden i løbet af efteråret. Både Jonathan Schultz selv og manager Rasmus Damsholt glæder sig enormt meget til processen omkring at få livemusikken konverteret til en reel indspilning.

Waldo & Marsha. Mojo Magazines Kieron Tyler kom specifikt for at se dette danske band.

Waldo & Marsha. Mojo Magazines Kieron Tyler kom specifikt for at se dette danske band.

Waldo & Marsha
Tredje act leverede det otte mand store Aarhus-band Waldo & Marsha, der fik et strålende gennembrud på sidte års Spot Festival. Lyden fra de fire guitarister, to trommeslagere, bassisten og keybordspilleren – der ofte er blevet beskrevet som en massiv mur – er ikke blevet mindre lækker i løbet af det sidste års tid. Deres moderne shoegazer går direkte ind – ikke mindst i et mindre lokale som Rosi’s.

Eller som den garvede musikjournalist KieronTyler (Mojo, Billboard m.m.) sagde efter koncerten: “I came specifically to see Waldo & Marsha. I think they are terrific. I think they are really, really good.“

Gruppen har indtil nu udgivet en 6-numret ep, men forventer at udgive et fuldlængde album i starten af 2013 på Speed of Sound:

–  Det er vores plan at netværke og få skabt en masse kontakter, så vi er klar til pladen kommer ud, forklarer guitarist Mikkel Kruse, som også varetager managerrollen for gruppen:

– Derfor passer det perfekt i vores plan, at være med på Berlin Music Week. Vi har researchet på det tyske marked op til showcasen, og trukket på de ekspertiser, der er i DMF, mens Martin Hjort (eventkoordinator på Berlin Musik Week, red.) også har været en stor hjælp. Efterfølgende har vi så inviteret nogle interessante folk ud til Rosi’s, og vi håber på, at sjhowcasen her måske kan være med til at skaffe os nogle nye bookingaftaler i udlandet.

Tako Lako - sluttede den danske invasion af.

Tako Lako – sluttede den danske invasion af

Tako Lako
Psycadelic-gypsy-beat-bandet Tako Lako var aftenens sidste levende billede. Bandet har netop udgivet det anmelderroste album ´Through the Mud‘ (Sony Music), men er hovedsageligt kendt for at give den max gas på scenen, og Berliner-koncerten var ingen undtagelse.

Bandet leverer en helt ufattelig energi med sanger Ognjen Curcic teatralske fremtoning i front. ’Jah, boyz and girrrrlz’! Gulvet vibrerede, og da Curcic sluttede af med at få publikum på knæ på gulvet for derefter at eksplodere i dans, blev der sat et virkeligt stort udråbstegn efter en aften med et meget højt musikalsk niveau fra den danske delegation.

Berlin Music Week vs. Reeperbahn i Hamburg
Med et fint opbud af bookere, pladeselskabsfolk og musikjournalister til aftenens showcase blev ambitionen om at fremme ung dansk upcoming musik via Danish Invasion indfriet – til trods for en Berlin Music Week, der ikke helt har fundet sit ståsted som enten branchefestival eller publikumsfestival ovenpå sidste års Popkomm-fallit.

– Lige nu føler vi, at aftenens showcase er gået rigtigt godt, slutter Mads Mazanti: – Det er klart, at vi efter årets Music Week som altid skal evaluere arrangementet og deltagernes udbytte, og at vi også orienterer os mod fx Reberbahn. I første omgang tager vi til Hamburg 20.-22. september ,og derefter må vi overveje, om vi skal starte op med alt benarbejdet igen for at slå showcasen fast i Hamburg fra næste år, eller om vi skal fortsætte i Berlin – eller måske gøre noget helt tredje. Under alle omstændigheder regner vi på den ene eller anden måde at blive ved med at orientere os mod det tyske marked, som både pga. geografi og størrelse er et oplagt dansk eksportmål.

På årets Berlin Music Week blev Danmark foruden de fire omtale bands repræsenteret ved bl.a. When Saints Go Machine, WhoMadeWho, Turboweekend, I Got You On Tape, Il Tempo Gigante og Spleen United.

Kursus: Eksport til Tyskland – publishing, udgivelse og markedsføring
Hvordan får du som sangskriver/producer eller band din musik ud på det tyske marked? Hvem skal du have i tale? Hvordan gør du? Hvordan skal musikken lyde? 
DMF og KODA afholder workshoppen ’Eksport til det tyske marked – publishing, udgivelse og markedsføring’ to gange i løbet af oktober.  
København: 22.- 23. oktober kl.10-15 og i Aarhus: 24. – 25. oktober kl. 10-15.

Læs mere om kurset og tilmeld dig på koda.dk/kurser.