Dansk version English version Facebook Youtube Instagram

Effektivt musikalsk brobyggeri mellem Danmark og Spanien

Publiceret
Hele det spanske hold - med projektleder Anders Meisner i baggrunden -  på Amalienborg Slotsplads Foto: Astrid Horndrup Nielsen

Hele det spanske hold – med projektleder Anders Meisner i baggrunden – på Amalienborg Slotsplads Foto: Astrid Horndrup Nielsen

Kan det overhovedet betale sig at investere i pladeudgivelse i Spanien”,
Koncert- og festival-markedet er gnistrende hernede
Jeg vil satse på, at vi får lavet et specialfokus på vores festival med nordisk musik i løbet af et år eller to”.

Jo, det var masser af gensidig nysgerrighed, udveksling af enorme mængder, cd’er, brochurer og andet pr-materiale samt utrættelig spørgelyst, forslag og kommentarer, der prægede torsdagens speedmeeting- og netværksmøde mellem 50 repræsentanter fra dansk, nordisk og spansk musikbranche på Bremen Teater i København.

En del af den spanske delegation uden for Bremen: Som der står ved indgangen: Días Nórdicos er på programmet.

En del af den spanske delegation uden for Bremen: Som der står ved indgangen: Días Nórdicos er på programmet.

Anledningen var besøget af 13 spanske musikbranchefolk. Hentet hertil af SPOT Festivalen, MXD og ROSA i samarbejde med de nordiske musikeksport-kontorer var de 13 på et to døgns Danmarks-ophold. Målsætning: At styrke musikbåndet mellem de nordiske lande og Spanien forud for den tredje udgave af den nordiske festival i Madrid Días Nórdicos, som begynder i næste uge.

Inden speedmeetingen var spanierne blevet præsenteret for Christiania, Amalienborg, Kødbyen, Strøget, Kgs. Nytorv, Nyhavn og området omkring Pisserenden af MXDs projektleder Anders Meisner. Alt sammen for at give et hurtigt alsidigt indtryk af de – forhåbentlig – kommende samarbejdspartneres hjemmebane, inden den egentlige del af netværksprogrammet gik i gang på Bremen:

10 fyldte borde på Bremen Teater - og stor international informationslyst

10 fyldte borde på Bremen Teater – og stor international informationslyst

10 BORDE besat med folk fra Primavera Festivalen,  Live Nation Spanien, festivalen Monkey Week i Cadiz, agenturet Houston Party Music, festivalen Lollapalooza Chile/Brazil m.v. –  samt ROSA/MXD’s/SPOT’s samarbejdspartner Días Nórdicos.  En-to spaniere pr. bord – og ellers danske og nordiske repræsentanter på de andre pladser rundt omkring.

10 EFFEKTIVE MINUTTER. Så ringede Anders Meisners cykelklokke, og alle danske og nordiske netværkere skulle skifte bord efter en nøje struktureret plan.

10 SKIFT alt i alt (eller en time og 40 minutters konstante samtaler) som sikrede, at alle mødte hinanden: seancer hvor business-kortene glødede, og hvor deltagerne nogen gange kun nåede at komme til de indledende præsentationer. Men så var kontakten skabt, og man kunne hooke op med hinanden under den efterfølgende buffet, showcasen med Broken Twin – eller de efterfølgende drinks i baren.

Mens spanierne fik nyttig information om det danske marked og danske bands, fik danskerne og de nordiske deltagere væsentlige informationer om det spanske marked, som – uanset krise – stadig synes værd at investere i.

Primavera Festivalens Xavier Guasch - i midten - en ombejlet herre, og med kendskab til en del danske grupper.

10 fyldte borde på Bremen Teater – og stor international informationslyst

Umulig pladesituation – men live….
Pladeselskabssituationen er ganske vist krop-umulig for at sige det mildt – med mindre du er verdensstjerne, er salget nærmest ikke eksisterende, og cd’er bruges kun som promotion. Men live-mæssigt er mulighederne helt anderledes, trods krisen.

Dels er der de store festivaler som Primavera, Benicassim, Sonar etc. Men der er også masser af mellemstore og mindre spækket over det store land. Ofte to-tre i samme by som både blander nationale og udenlandske navne. Lige som der er en meget stor klubscene via de mange store spanske byer. Som en af de spanske delegater, Jamie Hernandez, Houston Party Group sagde undervejs i networking-samtalerne, er det ikke usandsynligt – ved effektiv booking og de rette forbindelser –  at kunne sætte en turné på 30-35 jobs op.

Flere danske navne har allerede hul igennem

Jose de la Barra - Chargo og Lollapalooza Festival Chile / Brazil - til venstre sammen med Jesper Majdall (Volcano Management), Cecilie Brandel (Strøm festival) og Nicklas Johansson (Ørestads Festival).

Jose de la Barra – Chargo og Lollapalooza Festival Chile / Brazil – til venstre sammen med Jesper Majdall (Volcano Management), Cecilie Brandel (Strøm festival) og Nicklas Johansson (Ørestads Festival).

Og danske bands er faktisk i god status i det spanske: Så forskellige navne som WhoMadeWho, The Blue Van, Efterklang, Trentemøller, PowerSolo, Ida Corr, Bay Woodrose etc er alle eksempler på danske navne med adskillige spanske koncerter i bæltet – faktisk kniber det nok mere den anden vej, afslørede samtalerne. Men det kan en udveksling som denne forhåbentlig også råde bod på, lød det i de ivrige snakke.

Men hvorfor bringe spanierne til Danmark – og ikke omvendt? En tilfreds MXD-leder Thomas Rohde forklarede lige efter networking-arrangementet:

Afprøvning af nyt format
– Normalt afvikler vi SPOT On Denmark-konceptet i udlandet, inkl. netværksmøderne. Men her prøver vi en ny model af og gør det omvendt. Dvs. vi forsøger nu os med at lægge netværksdelen i København, forud for koncerterne i Madrid. Ved at hive den spanske branche op til København, får de en større oplevelse og dermed en stærkere, mere loyal relation til Danmark og den danske musikbranche, end hvis vi mødte dem i deres vante “dagligdag”, i Madrid. Dette er i hvert fald vores formodning og rationalet bag denne fremgangsmåde. Og for det andet giver det endnu flere danske branchefolk mulighed for at møde denne håndplukkede delegation og væsentlige spillere på det spanske og latinamerikanske marked, siger Thomas Rohde, og fortsætter:

– Så det er et nyt format, som vi gerne vil vurdere efterfølgende. Lige som vi har benyttet os af involvere et dansk selskab (Volcano, red.), som samarbejdspartner på dele af arrangementet. Vi tror, det er vigtigt at involvere den danske branche i arrangementer som disse, og vi vil gerne prøve nye formater af, hvor de danske selskaber på skift kan inddrages i værtsrollen. Nu vurderer vi fordelene og ulemperne ved denne model, men min umiddelbare oplevelse af arrangementet er rigtig positiv.

Langsigtet strategi giver resultater
Både Thomas Rohde og SPOT Festivalens/ROSAs leder Gunnar Madsen mener, at det spanske gæstebesøg er en naturlig udvikling. Efter to års vellykket samarbejde med den nordiske kulturfestival i Madrid, Días Nórdicos omkring det kunstneriske program (ROSA har i de seneste to år booket åbningsprogrammet på festivalen – sidste år i samarbejde med NOMEX), er det nu vigtigt at udbygge og få netværksdelen med inden 3. Udgave af Madrid-festivalen, som åbner torsdag fredag i næste uge – igen med dansk arrangeret program.

– Jeg er rigtigt glad for det her arrangement, siger ROSA/SPOTs leder Gunnar Madsen. – Det er dejligt at se, at vores samarbejde har udviklet sig, og det er endnu et eksempel på, at det langsigtede perspektiv virker, for det tager altså tid at bygge gode relationer op til udenlandske markeder.

– For tre år siden ville vi ikke have fået en spanske delegation til Danmark. Men det kan vi nu – bl.a. via vores spanske samarbejdspartnere i Días Nórdicos, som har nogle meget væsentlige kontakter, samt samarbejdet med MXD.

SPANSKE KOMMENTARER TIL DE TO DAGE

Cristina García Dominguez, Esmearte, Andalusien.

Cristina García Dominguez, Esmearte, Andalusien.

Cristina García Dominguez, Esmearte, Andalusien – arrangerer festivaler, events og turnéer:
– Netværksarrangementet har været en rigtig god ide. Det har været en meget hurtig måde at møde en masse nye mennesker på. Du udveksler kort, erfaringer – og interesser.  Der er mindst 20 mennesker fra disse møder, som jeg føler, det har været vigtigt for mig at lære at kende. Det er ret perfekt, at man kan lave business så effektivt som dette.

– Og så har det været en god måde at komme til at kende musikmarkedet i Danmark på – nu føler jeg, at jeg kender lidt de rette mennesker på flere agencies, hvilket vil gøre mit arbejde lettere med at skabe de rette forretningsforbindelser.

– Her har jeg hørt om spanske bands, der allerede spiller i Danmark med mellemrum, og et mål kunne være, at de kan samarbejde med andre spanske bands, som gerne vil til de nordiske lande. Både på klubber og festivaler.  Alt i alt har det været en virkelig god måde at møde folk på og lære en hel masse ny musik at kende.

 

Jamie Hernandez, Houston Party Group, Barcelona.

Jamie Hernandez, Houston Party Group, Barcelona.

Jamie Hernandez, Houston Party Group, agency i Barcelona som promoverer internationale artister i Spanien – pt. over 100 aktivt:
– Det har været en god måde at lære om eksportmulighederne til det nordiske marked, og den måde, vi er blevet taget imod på, har gjort det til et meget fornøjeligt networking event, som har været meget anderledes end det, jeg ellers er vant til. Når jeg er på SXSW I Austin, CMJ I New York og andre showcase festivaler, må jeg arbejde helt anderledes. Der er jeg nødt til på forhånd at lave alle aftaler på egen hånd. I det hele taget investere mere tid selv. Her har det været meget overskueligt og anderledes let.

– Resultater? Nu må vi se, hvad der kommer ud af dette. I den her branche kan det ske om en måned, et år – eller en uge. Eller aldrig. Men når du møder folk på denne måde, er det meget lettere at bygge noget op på ideer, du allerede har delt og har tilfælles.

 

Xavier Guasch, Primavera Festival.

Xavier Guasch, Primavera Festival.

Xavier Guasch, Primavera Festival, international booker:
–  Det har været en god oplevelse – både at se noget af jeres hovedstad og at networke. Dels arrangementsformen – jeg har kun oplevet noget lignende i Irland. Og så har jeg har mødt folk her i dag, som jeg er sikker på, at jeg vil “keep in touch with”.

– Vi har en showcase-scene på Primavera, hvor jeg sagtens kan forestille mig, danske og nordiske bands får plads, og så er vi heller ikke ukendte med danske bands – vi har haft Choir Of Young Believers på før – dem kan jeg rigtigt godt lide – samt WhoMadeWho og Trentemøller.

 

Tali Carreto, booker v. showcasefestivalen Monkey Week, Santa Maria.

Tali Carreto, booker v. showcasefestivalen Monkey Week, Santa Maria.

Tali Carreto, booker v. showcasefestivalen Monkey Week, Santa Maria / fREEK Magazine:
–  Vi (Tali Carreto og folkene bag Días Nórdicos, red.) står og taler om, at Monkey Week næste år eller i 2014 kan få et nordisk tema. Vi har gerne et special-fokus hvert år, og jeg tror godt, der kan være basis for nordisk musik hos os.

– Jeg tror tiden er moden til at bygge bro mellem vores lande. Afstanden er jo ikke så stor. Días Nórdicos og arrangørerne Fikasound arbejder med det nordiske. South Pop Festivalen har lige haft WhoMadeWho på programmet – jeg tror, det er et godt tidspunkt for dansk og nordisk musik. Der er mange klubber i Spanien, der trænger til at høre nyt – som har behov for ny musik, og spanierne er faktisk glade for at lytte til ny musik. Mange er trætte af det “sædvanlige”.

– Arrangementet? En super idé – stærk måde at bringe os alle sammen på. En god måde at lade så mange som muligt komme til orde på.

Jose de la Barra, Gharco, agantur / Lollapalooza Festival Chile/Brazil.

Jose de la Barra, Gharco, agantur / Lollapalooza Festival Chile/Brazil.

Jose de la Barra, Gharco, agantur / Lollapalooza Festival Chile/Brazil:
–  Vi vil meget gerne bygge videre på de forbindelser, vi har fået i dag.  Dagens musikverden har virkelig brug for alliancer, man kan stole på, og brug for at opbygge samarbejde med de rette folk for at fremme de bands, der har potentiale. Vores ambition er at bygge bands op på nye markeder – både promotion og booking –  i langsigtede samarbejder, hvor vi f.eks. også kan bearbejde det store sydamerikanske marked. Lige som vi også har gode forbindelser i Asien og det øvrige Europa. Vi satser ikke “kun” det spanske. Men det kræver flere besøg af grupperne – to-tre mindst. Et er ikke nok. Vi vil gerne præsentere bands, som bliver store her i Danmark hos os  – og omvendt.

– Så dette har været spændende. Vi har brug for reliable networks. Når du møder folk face-to-face, bliver det bare meget mere personligt.