Dansk version English version Facebook Youtube Instagram

JA JA JA: Nordisk musik i fokus på London-klub

Publiceret

Med ROSA og MXD i forreste linje som idéudviklere og med-initiativtagere får danske grupper nu en ekstra mulighed for at præsentere sig på det engelske marked.

JA JA JA hedder det nye fremstød, som er et fællesnordisk samarbejde mellem øvrige nordiske musikeksport-kontorer samt ROSA og MXD, og hensigten er at præsentere tre nordiske indslag hver måned på London-klubben The Lexington.

Første gang danske grupper har chancen for er medvirke, er ved februar-showcasen 25. februar – og det haster, hvis man vil ansøge om medvirken her: Der er deadline fredag 4. december via dette link.

Ved hvert JA JA JA vil en engelsk brancheperson/kurator udvælge månedens indslag ud fra de ansøgende acts. Kuratoren skifter måned for måned for at få engageret en så stor del af den engelske branche som mulig i den nordiske musik (første måned var det BBC’s Huw Stephens). Og desuden holdes kuratoren hemmelig, for at undgå unødig lobbyisme

Der vil blive udvalgt tre acts pr. showcase. Der vil altså ikke være garanti for dansk deltagelse hvér måned – men samme betingelse har de øvrige fire nordiske lande, når det gælder deres navne.ROSA og MXD ønsker desuden at understrege, at koncerten er en showcase uden honorar, men for de danske gruppers vedkommende vil ROSA og MXD tilbyde støtte til transport og overnatning.

Og konceptet har allerede vist sin virkning. Der var udsolgt hus ved første JA JA JA-show 17. november. At danske grupper først kan medvirke fra februar skyldes udelukkende ”at beslutningsprocessen ikke har passet sammen med adgangen til kapital”, som ROSA og MXD udtrykker det.
Såvel ROSAs som MXDs hjemmesider vil løbende offentliggøre de kommende måneders deadlines til JA JA JA.

NOMEX – nyt nordisk samarbejde
JA JA JA er i øvrigt første synlige resultat af det NOMEX-samarbejde, som nu er etableret mellem de nordiske lande på musikområdet. ROSA har gennem mange år arbejdet på at bygge en nordisk musikplatform op internationalt – tidligere har det bl.a. medført to fælles nordiske showcases kaldet ”Nordic Night” under South By SouthWest-festivalen i Texas med ROSA som tovholder. Med etableringen af NOMEX, er den platform skabt og flere initiativer på vej

Også MXD har haft opbyggelsen af en fællesnordiske platform højt prioriteret, siden sammenslutningen blev skabt i 2004, og medvirker også i NOMEX.

Derfor hører det også med til historien at ROSA og MXD været med til at skabe ide og grundlag for JA JA JA, Lige som initiativet med en skiftende engelsk brancheperson hver måned til at sammensætte den enkelte JA JA JA-showcase, bygger videre på ROSA’s og MXD’s ”SPOT On Denmark”-fremstød i udlandet, som netop er baseret på en pull-strategi:

 At branchen i det pågældende land selv vælger ud, fordi den bedre ved, hvilken musik der vil have chance for at gøre sig på det pågældende marked – samtidig med at branchen hermed også bliver aktivt involveret og engageret – frem for at vi stopper musik ned i halsen på dem.

– JA JA JA har fin sammenhæng med den fællesnordiske strategi vi i ROSA og MXD har haft gennem mange år på eksport-området i forsøget på at udnytte vores ressourcer bedst muligt, siger ROSAs leder Gunnar Madsen. -. Nu skal vi ud og gøre vores erfaringer. Der er mange, der byder sig til på det engelske marked, og det er svært at komme til. Nu må vi se, hvad vi selv kan gøre ved at tage initiativet. Men hvismodellen lykkes, kan man måske forestille sig, at vi kan føre det videre i nye fællesnordiske fremstød i vores egne ”bastioner”, f.eks. Benelux-landene.

MXD’s leder Thomas Rohde supplerer: – Det er godt, at vi har fået an fast månedlig begivenhed i London. Det engelske marked er et langt sejt træk, men ved at være fast hver måned, håber vi at kunne placere os i bevidstheden hos den engelske branche, som jo får så mange tilbud i forvejen.

Mere JA JA JA-info her:

http://www.jajajamusic.com
http://twitter.com/jajajanordic
http://tinyurl.com/jajajafaceboo
http://www.myspace.com/jajajanordic