Dansk version English version Facebook Youtube Instagram

Köln rykkede sammen og klarede krisen

Publiceret
Kölns vartegn - den store Dom. (Foto: Joachum Reiger/Koeln.de).

Kölns vartegn – den store Dom. (Foto: Joachum Reiger/Koeln.de).

Köln og nærliggende byer er et af Tysklands allervigtigste områder indenfor medier, musik, teleselskaber etc. – og har et kæmpe befolkningsgrundlag. Altså et væsentligt springbræt, hvis man virkelig vil have foden inden for på det tyske marked.

Köln er ved at komme tilbage på sporet. Domkirkebyen ved Rhinen – med et af Europas tættest befolkede områder, Ruhr, lige uden for Kölns gamle romerske bymur – fik i en periode omkring årtusindskiftet tildelt smertelige hak i selvforståelsen via Berlins stadig større tiltrækningskraft i det genforenede Tyskland.

Köln var kendt som et mediekraftcenter, og en musikalsk højborg:
– Indtil for få år siden blev Köln kaldt The Musical Capital of Germany, som Ralph Christoph siger, tidligere journalist, booker, club promoter og nu leder af den c/o Pop Festival, han var med til at skabe i 2003, for at sparke gang i byen igen.

– Ja, og byen blev også kaldt The Seattle of Electronic Music af englænderne og amerikanernen, supplerer Klaus Fiehe, WDR/EinsLive-journalisten, som gennnem 16 år har rejst verden tynd – inklusive flere gange på SPOT Festivalen i Aarhus – for at lave sine engagerede musikalske radioreportager.

WDR/1Lives Klaus Fiehe (t.v.) og c/o Pops Ralph Christoph - mener stadig Köln og omegn har masser at byde på.

WDR/1Lives Klaus Fiehe (t.v.) og
c/o Pops Ralph Christoph – mener stadig
Köln og omegn har masser at byde på.

Flot ry
Begge udsagn står til troende. Ryet som musikhovedstad var opbygget gennem mange år bl.a. via kompositionsmuskikkens neue music eller Krautrock som bl.a. manifesterede sig med storgruppen Can. Men det er alligevel nok den elektroniske musik, som har givet Köln sin helt specielle særstatus. Hvor begreber som minimal elektronisk musik, Sound of Cologne, duo’en Mouse on Mars, pladeselskabet Kompakt m.fl.  i 90’erne førte den stolte elekroniske arv videre fra dét, som bysbarnet, komponisten og pioneren Karlheinz Stockhausen stod i spidsen for i 50-60’erne i Kölns studio für elektronische musik. I øvrigt etb studie opført hos mediegiganten WDR, som også var med til at understøtte og fremme Krautrock-bølgen.

– Undergrunden har altid været vigtig for byen og området, som Ralph Christoph siger. – Lige fra Stockhausen til nu. Der har været forståelse for den. Også i politiske kredse og hos medierne.

Klaus Fiehe – der selv har været hitliste-topper i 1983 sammen med gruppen Geier Sturtzflug i Tyskland, Østrig og Schweiz med nummeret ”Bruttosocialprodukt” – lægger yderligere forståelsen af byens karakter:

– Köln er et bizart mix af storby og landsby på grund af den demokratiske opfattelse, mediekulturen osv. Man startede diskussionskulturer her, man startede en stor videnskultur her. Man har sit eget sprog, Kölsch. Man fornemmer klart, at det er en studenterby med universitet osv. Og mentaliteten er fri. Her er blandt andet mange homoseksuelle, for hér kan de leve frit. Köln kaldes også Tysklands San Fransisco, fortæller han.

– Hele den vækstbund har medført, at det har været en tiltrækningskraft for kreative miljøer og industrier. Medierne, produktionsselskaberne, pladeselskaberne. Ja, det har været lige så selvfølgeligt, at hovedsædet for EMI Musics tyske afdeling ligger i Köln, som at Domkirken og fodboldklubben 1.FC Köln er her. Det hører med til fundamentet. Og samtidig er byen er ikke større, end at alt er inden for rækkevidde, siger Klaus Fiehe.

Murens fald kunne mærkes
Men der skete noget som følge af Murens fald – Kölns kvaliteter til trods. Omkring årtusindskiftet havde Berlin fået enorm tiltrækningskraft på mange unge store dele af de kreative miljøer – og udflytningen gjorde ondt.  Også i musik- og medieverdenen: Der var en følelse af at alle flyttede. PopKomm. dengang sommerhalvårets største musikmesse i Europa – drog til hovedstaden i 2003. Musikmagasinet Spex fulgte trop. Sammen med masser af musikfirmaer: f.eks. flyttede 10 af de 15 betydende techno-selskaber. Og musikerne. Og…

Men billedet har efterhånden vendt sig. Efter granat-chokket rykkede de tilbageblevne tættere sammen, med nystyrket syn på sig selv, egen formåen og samarbejdsvilje.
– Vi blev nødt til at agere, ellers ville det hele jo dø ud, fortæller Ralph Christoph – dels om den generelle stemning i byen på det tidspunkt, dels om grunden til at han, da Popkomm-messen flyttede, straks var med til at skabe c/o Pop Festivalen og dens profil: En markant anderledes festival, der involverer sig i Kölns kulturliv på årsbasis både holdningsmæssigt og med arrangementer – ud over selve sommerfestivalen, der startede med elektronisk fokus, men som efter voksende succes har bredt profilen ud.

Meldingerne fra udflytterne om hvor benhård konkurrencen er i Berlin for overhovedet at blive hørt, har styrket de tilbageblevne i troen: – Her i byen samarbejder vi for at skabe bedre muligheder – i Berlin kæmper alle mod hinanden, siger Ralph Christoph, og udtrykker hermed en holdning man møder igen og igen i Köln-miljøet.

Stadig stærk
Usikkerheden for fem-ti år siden er altså væk, og Köln står stadig på mange fronter. Positionen som medieby er intakt.  WDR – Europas næststørste statsdrevne mediekoncern efter BBC – har selskab af masser af kommercielle tv-kanaler som RTL og VOX, lige som en stor del af Tysklands øvrige medie-, tv- og filmproduktionsselskaber har kontorer i området. Tysklands suverænt største musikmagasin, Intro har base i Köln. Det samme gælder landets største collegeradio, Köln Campus.  (Alene medie- og kommunikationsbranchen udgør faktisk omkring 10% af Kölns erhvervsliv med over 50.000 ansatte.)

Ralph Christoph.

Ralph Christoph.

På pladeselskabsfronten ligger EMIs afdeling stadig i byen – det samme gælder det førnævnte verdenskendte elektroniske selskab Kompakt.  Og live-miljøet er stadig ”vibrant” som Ralph Christop siger det – lige fra klubscenen og de mange spillesteder over den store Summerjam Festivalen til ”hans egen” c/o Pop . Eller Lanxess Arena som hele områdets store hal med plads til 20.000 tilskuere (større end O2 i Berlin og London), hvis man går efter de helt store verdensnavne.

Men mulighederne vokser yderligere, når man lægger de nærliggende byer og Ruhr-område til med dets ca. 14 mio. indbyggere.

Først og fremmest er der Kölns ”evige konkurrent”, nabobyen Düsseldorf blot 40 km væk. De to byer har traditionelt altid haft et konkurrenceforhold til hinanden lige fra sport til kultur.

Rivalisering med Düsseldorf –  en kliché
– Men den fjendtlig rivalisering man ofte hører om er en kliché, siger Klaus Fiehe: – Men selvfølgelig er der forskel. Hvis Köln er historie, studerende og god struktur inden for musiklivet, er det umiddelbare man tænker om Düsseldorf Claudia Schiffer, Die Toten Hosen, Kraftwerk og krautrock-fædrene Neu. Og så har byen en god jazzscene, siger Klaus Fiehe om byen, der desuden har et af Tysklands største booking-agenturer SCC.

–  Elektronisk musik er til gengæld ikke-eksisterene – så tager man til Köln i stedet. Altså er det en lidt mere fragmenteret by – lidt dårligere infrastruktur, men stadig væsentlig. Også på live-scenen, siger Fiehe og nævner Düsseldorfs Open Source-festival samt den store LTU arena (45.000 tilskuere – navne som Depeche Mode etc.) ud over klubberne.
– Og så skal man huske, at den tyske punkrock blev født i Düsseldorf – ikke Berlin, supplerer Ralph Christoph, der i det hele taget peger på, at området samlet set har en meget stor tradition for musik.

Klaus Fiehe.

Klaus Fiehe.

Væsentlige teleselskaber
Desuden er Düsseldorf sæde for Vodaphone, og med Deutsche Telekom i nærliggende Bonn, er to af de helt store tele- og mobilgiganter altså i området – selskaber som efterhånden også er endog meget vægtige medspillere på musikkens område.

Og dermed fik vi endelig taget hul på det øvrige nærliggende område – inklusive Ruhr – med 12 mio. potentielle kulturbrugere: Byer som Dortmund, Duisburg og Essen har alle mere end en halv mio. indbyggere. Bonn og fem andre byer i området har passeret den kvarte mio. Byer og samfund der  lægger til kultur-mulighederne (se listen nedenfor).
– Ruhr har altid stået for kulminearbejdere og industri. Og groft sagt er Ruhr heavy metal – bare tag byer som Essen. Her har metalmusikken sit stronghold – her spiller de store metal-bands, fortæller Klaus Fiehe.

– Og der er masser af live-events i området. Rock Am Ring med 100.000 tilskuere ligger i Nürberg, 50 km syd for Köln. Der er Juicy Beats festivalen i Dortmund (20-25,0000), lige som byen også har et af landets andre vigtige musikmagasiner, Visions.
Stort grundlag for fremstød
– Alt er altså inden for rækkevidde, grundlaget er stort – så på den måde er Köln og omegn altså attraktivt, hvis man vil lave fremstød på det tyske marked, siger Fiehe.

– Rarere i Köln
Tager du til Berlin, er det alles kamp mod alle. Elektroscenen er stor – og punken. Men det er meget hårdt at komme til.
Scenen i Hamburg er mere mørk, skæv og dramatisk. Der er et stort miljø, en det har en anderledes karakter – hårdere. Det er som om de stadig er farvet af den barske periode omkring Beatles.

– I Köln derimod samarbejder man på kryds og tværs. Og stemningen er mere varm. Også af den grund mener jeg området må være attraktivt som indgang til det tyske marked. Ud over at der ér en pæn opmærksomhed mod dansk musik i det hele taget hernede…

Det billede lader vi lige stå et øjeblik.

I forbindelse med denne og underlggende artikler tak til:
Klaus Fiehe – WDR 1Live
Ralph Christoph, Jutta Unger, Fabian Töpel, Tobias Thomas – c/o Pop
Bastian Küllenberg – Crazewire
Tobias Trosse – PutPat.tv
Berny Sagmeister – EMI Music
Manuel Schotmüller – SCC
Thomas Venker & Christian Steinbrink – Intro Magazine

– – – –

Læs  mere om musikscenen og musikindustrien  i Köln og Düsseldorf – og om dansk musiks muligheder i området – neden for
:

Niveauet af original musik fra København er ekstremt højt
Michael Mayer – medstifter af det banebrydende selskab Kompakt og DJ på verdensplan – har høje tanker om dansk musik.

Nyt udbrud fra smeltediglen Köln: PutPat.tv
Ny personlig webbaseret tv-kanal – lige til tv’et, tablet’en eller mobilen. Og interesseret i danske indslag.

Brug hele pr-budgettet på digital promotion
EMI Musics leder af selskabets digitale salgs- og business-afdeling, Berny Sagmeister, mener ikke de trykte medier er pr-pengene værd længere. Han råder danske grupper til a gå digitalt.

Find din egen gode historie – investér i markedsføring – and hunt down your fans
SSC er et internaionals anerkendt bookingbureau med base i Düsseldorf -Manuel Schottmüller og hans firma har brug for tools, tools og atter tools, hvis han skal kunne sælge musikken – også den danske.

Kölnermagasin går mod nedtursstrømmen
Intro er tysklands største musikmagasin. Magasinet mener alt drukner i Berlin og Intro bliver derfor i Köln. Og opfordrer danske grupper til at anvende samme indgang til det tyske marked.

c/o Pop – vigtig brik i Kölns nye selvforståelse
Festivalen i Köln samarbejder på tværs af kulturelle skel og genrer – og har udviklet sig til en helårsaktivitet.

– – – –
LINKS (opdaeres løbende med bookingagenturer, medier m.v.)

SPILLESTEDER

Dortmund
Konzerthaus – kapacitet 1500 – klassisk music, pop – www.konzerthaus-dortmund.de
FZW – 2000 / 300 – rock, hiphop, parties – www.fzw.de

Bochum
Bahnhof Langendreer – 600 – rock, folk, worldmusic –  www.bahnhof-langendreer.de
Zeche – 800 – Rock – www.zeche.com

Essen
Zeche Carl – 600 – rock, worldmusic – www.zechecarl.de
Hotel Shanghai – 400 – electro – www.hotelshanghai.de

Duisburg
Steinbruch – 200 – rock, singersongwrite – www.cafe-steinbruch.com
Djäzz – 300 – rock, experimental – www.djaezz.de

Oberhausen
Druckluft – 200 – rock –  www.drucklufthaus.de
König Pilsener Arena  – 12000 – rock, pop – www.koenig-pilsener-arena.de

Düsseldorf
ZAKK – 800 / 200 –  rock, parties, readings, comedy – www.zakk.de

Köln
Gebäude 9 – 500 – rock – www.gebaeude9.de
Live Music Hall – 2000 – rock – www.livemusichall.de
Luxor – 400 – rock, pop, hiphop – www.luxor-koeln.de
Stadtgarten / Studio 672 – 400 / 200 – rock, electro, jazz, worldmusic, hiphop, folk – www.stadtgarten.de

En speciel tak til Christian Steinbrink, Intro for hjælp til spillestedsliste.