Dansk version English version Facebook Twitter Youtube Instagram

Nu gøres der noget ved underskuddet på den dansk-svenske musikhandelsbalance

admin
Lucy Love - med til at skabe mere balance i den dansk-svenske musikalske samhandel.

Lucy Love – med til at skabe mere balance i den dansk-svenske musikalske samhandel.


Øresundsfestival fik en flot opstart.

Traditionelt set har der været underskud på handelsbalancen over for Sverige, hvad angår musik – dvs. danskerne køber og lytter i langt højere grad til svensk musik end omvendt. Men det kan et nyt initiativ ændre på.

Johannes Dybkjær Andersson - initiativtager til Øresundsfestival...

Johannes Dybkjær Andersson – initiativtager til Øresundsfestival…

Sammen med svenske Nicklas Johansson (tidligere hovedansvarlig for Malmø Festival, red.) er danske Johannes Dybkjær Andersson initiativtager til det nye to dage lange initiativ som i pinsen præsenterede 40 orkestre – nye som mere kendte – på Malmö-spillestederne Kulturbolaget, Babel og Moriskan. Et initiativ som MXD bakker op om. MXD-leder Thomas Rohde siger:

–  Rasmus Seebach har været én af de danske kunstnere, der i senere tid har haft mest tag i det svenske publikum, men ellers må vi erkende, at det har været et vanskeligt marked for dansk musik. Et program der blander dansk og svensk musik, kan være en god måde at introducere dansk musik for svenskerne på. Derudover kan det styrke samarbejdet mellem såvel kunstnere og branchefolk på tværs af sundet, hvilket vil styrke begge landes musikeksport, mener Thomas Rohde.

...sammen med svenske Nicklas Johansson.

…sammen med svenske Nicklas Johansson.

Om visionen lykkes, må tiden vise. Men det nye dansk/svenske samarbejde om Øresundsfestivalen startede godt ud med et forrygende vejr og lækker mad til branchefolkenes meet & greet-arrangement.

Anders Rubin, fra Malmøs Kommunalråd, bød velkommen, hvorefter arrangører og bookere præsenterede de forskellige bands udvalgt af de københavnske og “malmöske” spillesteder Vega, Jazzhouse, Bremen, Amager Bio, Rust og svenske Kulturbolaget (KB), Babel og Moriskan.

Godt besøg på spillestederne
Festivalens program bestod af 40 forskellige svenske og danske navne. Og fra start var spillestederne godt besøgt af både svenske og danske musikinteresserede. Det svenske publikum tog godt imod de danske bands – bl.a. Lukas Graham, Linkoban og Lucy Love, som alle spillede på Babel fredag aften. Så på den måde er Johannes Anderssons vision så småt ved at tage form.

Desuden var Kellermensch (som skal åbne Orange Scene på Roskilde i år) og I Got You On Tape del af fredagens program på henholdsvis Kulturbolaget og Moriska Paviljongens store sal.

Lørdagens program bød også på nye som etablerede danske guldkorn i form af Ulige Numre, Sleep Party People, Choir of Young Believers og Turboweekend. Og i det hele taget må man sige, at de tre svenske venues var velvalgte set i forhold til festivalens størrelse, så kunstnerne sammen med publikum fik skabt en intim og positiv stemning.

Et vellykket træf
Fra arrangør-side udtrykker Johannes Dybkjær Andersson da også tilfredshed:

– Vi synes, at det var en fantastisk opstart på festivalen og ikke mindst på et nyt samarbejde i Øresundsregionen. Et vellykket branchetræf, hvor over 40 navne spillede til stor begejstring for publikum.

– Og når nu vi taler om publikum, er vi glade for fremmødet, som antalsmæssigt steg i dagene op til og i løbet af festivalen, i takt med at de gode rygter spredtes. Festivalen lukkede med en propfyldt Moriska Paviljongen – Stora Sal (festivalens største scene, red.), hvor bl.a. svenske Diskoteka Yugostyle og danske Turboweekend og Choir of Young Believers spillede, fortæller Johannes Dybkjær Andersson.

Festivalen blev besøgt af omkring 2800 mennesker, og ca. 30 % var fra Danmark. Mediedækningen har været rigtig flot med bl.a. store features i Politiken, Sydsvenska Dagbladet, Metro, City, Jyllandsposten, TV2 News, Nöjesguiden, Gaffa.dk/.se samt i DR P3 og ikke mindst SR P3, som sendte live fra festivalen.

Der er foreløbig lagt en tre-års plan for udviklingen af musikfestivalen, som indtil videre tegner til at være starten på et produktivt dansk/svensk samarbejde.