1,5 millioner views – Kadie Elder fortæller, hvordan videoen gik viralt

Udgivet
04.02.2016

Af Henrik Friis

Elektropop-gruppen Kadie Elder er blevet et hit på YouTube. Gruppen (som debuterede i 2013 og spillede SPOT og Roskilde Festival samme år) udsendte sangen og videoen ”First Time He Kissed a Boy” i september 2014. En gennemproduceret video med klare æstetiske ambitioner og en tematik omkring homoseksualitet i et sportsmiljø, baseret på familiemedlemmers egne erfaringer med dette:

Skærmbillede 2016-02-04 kl. 13.38.39

Efter en ret stille start med rotation på P3 og P4 herhjemme, begyndte interessen for videoen til nummeret pludselig at tage fart i foråret 2015: I en periode på fire måneder frem til august steg tallet eksplosivt og rundede en halv million views på YouTube, hvoraf størstedelen kom fra udlandet. Og efter en kort tid i dvale begyndte udlandet at rykke igen, i efteråret 2015 : Fra 5.000 op til 15.000 views om dagen. I skrivende stund (1. februar 2016) har videoen nu rundet 1.5 mio. views! Lige som Kadie Elder har passeret 15.000 følgere på YouTube, hvilket må betegnes som ganske stort tal for en relativt upcoming gruppe.

Nedenfor ses de 1,5 mio. YouTube-views fordelt på lande, trafikkilder, køn og afspilningssteder:

1

2

MXD har talt med Kadie Elders frontfigur, Anders Rask, som fortæller, at interessen i høj grad har været drevet af omtaler på gay-blogs.

Du og Morten udsendte ”First Time He Kissed af Boy” i september 2014. I sendte den ud og fik lidt airplay herhjemme – men hvad var det så der skete?

– Ja, i starten var der overvejende dansk respons, hvor sangen var i rotation på P3 og P4. Men så blev den pludselig delt af et af de helt store gay-sites, nemlig gay.com – det skete i januar 2015.

Var det noget der skete af sig selv?

– Nej, inden da omtalte flere store gay-blogs (XQ 28, LGTB Rights, FCKH8.com) videoen på deres sites, og der begyndte også at ske noget viralt, fordi vores YouTube-kanal begyndte at få flere og flere følgere – og flere og flere, der delte det.

I TOPPEN AF GAY-CHARTEN

– Faktisk vil jeg sige, at fra dansk side skete der ikke frygteligt meget andet, end at vi spillede til Gay Awards, som foregik i Cirkusbygningen i februar 2015. Men efter det virkede det som om, der begyndte at ske lidt inden for det internationale homo-miljø, som havde opsnappet, at vi havde spillet der. Der var nogle stykker, der lagde det ud på Twitter, og herefter var der så en, som sendte det ind til Gay Music Charts, der er en YouTube-kanal. Umiddelbart efter lå vi i toppen af gay-charten enten som nummer et eller to i rigtig, rigtig lang tid og kæmpede om pladsen med kunstnere som Madonna og Katy Perry, og der er rigtigt mange, der følger den kanal (den har 338.354 følgere, red.).

Vidste I på forhånd, at I ville gå bevidst efter gay-chart–miljøet, eller er I gået bredt ud, og så er det bare gay-miljøet der har taget nummeret til sig?

– Vi har fra starten af udsendt den til gay-blogs, ud fra en formodning om, at deres læsere ville tage videoen og musikken til sig.

Men den blev også sendt bredt ud?

– Ja, det gjorde vi også. Vi blev delt inde på MetroXpress, Bands Of Tomorrow, bloggers.dk og lytter.dk. Men det har primært været disse gay-blogs, som har rykket tingene for alvor for os.

I maj sidste år begyndte der for alvor at ske noget. Også med de viewers I havde inde at se jeres video. Hvor der pludselig var 5-10-15.000 views om dagen i en ganske lang periode. Havde I overhovedet nogen føling med, hvorfor det skete?

– Ja, altså LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender-organisation, der dækker hele verden, red.) lagde os ud på deres Facebook-side. Og derefter var der bare rigtigt mange besøgende hele tiden på vores YouTube-kanal. Og vi kan se, at efter Morten fik linket vores YouTube-kanal til Facebook kom der dagligt og i en lang, lang periode flere til. Og det gør der sådan set stadigvæk – en 15-30 nye likes om dagen fra alle andre steder end Danmark. Altså deciderede internationale følgere.

Apropos visninger: Det var som om der skete en hel masse omkring maj 2015 og fire måneder frem – og så gik den lidt i dvale – hvorefter den eksploderede igen fra slutningen af året? Hvorfor det?

– Det er et godt spørgsmål. Jeg ved, at Morten gik ret målrettet efter at sætte noget Google AdWords op i forhold til vores YouTube-kanal. Men det har været en fuldstændig organisk spredning – vi har ikke lavet andre fremstød…. Og så udgav vi jo ”Kids on the Moon” i midten af oktober og det var især i forbindelse med udsendelsen af den, at der virkelig kom gang i streamninger på begge videoer igen, i kølvandet på det, blev der jo boosted på flere fronter.

USA, MEXICO, BRASILIEN…

Ved du hvorfor der er den specifikke geografiske interesse for jer? USA, Mexico og Brasilien er jo virkelig hooked på jeres video…?

– For det første fordi der er store gay communities i de lande. For det andet tillægger vi det stilen, som videoen er skudt i… Der er jo før lavet film og videoer, der omhandler et homoseksuelt tema. Men der er ikke ret mange videoer, der har sådan et kunstnerisk udtryk, som jeg mener vores har. Og det er i hvert fald også den positive respons vi får, at folk bare er betagede af æstetikken.

Ja, den er flot skruet sammen, og også meget nordisk i tone. Hvordan fik i ideen til den, og hvad var egentlig jeres plot, da I lavede den?

– Jeg har nogle familiemedlemmer, som er homoseksuelle, og som har hver deres historie. Og som også har nogle historier i forhold til sports-miljøet. Hvor jeg også selv i mange år har set den intolerance, der er i forhold til homoseksuelle. Mht. æstetikken så gik vi og instruktøren efter farver, der ville give et varmt skær i billedet. Musikken har nogle 80’er-referencer, og derfor tænkte vi, at nogle pastelfarver ville passe godt – dem kan vi bare godt lide.

Så videoen er altså en ”statement”. Det er ikke bare en flot video – det er også en kommentar til det syn der i visse kredse kan være på homoseksuelle?

– Ja, det er det primære. Det er vigtigt for mig.

RELIGIØSE MILJØER UTILFREDSE

Har I oplevet ubehageligheder på grund af det?

– Ja. Navnligt fra USA. Der har specielt været en lille skare af folk, der virkelig har gået til den og har luftet deres syn på homoseksualitet i forhold til religiøse aspekter. Og det har givet voldsom debat. Det var også lidt i Danmark. Da vi var i rotation på P3 på et tidspunkt, var der en af radioværterne, der kom til at sige et eller andet med, at videoen var atypisk, eller vovet, eller… Og det fik faktisk også folk herhjemme til at gå rimeligt meget amok. Men det mest ubehagelige har været de folk fra USA af de lidt mere religiøse typer, som har syntes, at det var et direkte gudeløst emne at tage op.

Så I har haft ubehageligheder, men I har på den anden side også haft rigtig mange positiv respons på, at I rejste dette emne?

– Ja, helt sikkert. Vi har haft langt flere positive oplevelser, end dårlige.

Har I to ikke også været bange for at blive sat i en fast bås, med det emne I tog op? Jeg ved godt, at du siger, at I har andre sange med andet indhold. Men alligevel risikerer I vel at blive kendt for netop dén her sang og dermed også at blive sat i bås eller hvad?

– Det er klart, at det er indgangsnummeret for mange af vores nuværende fans, men det er også en sang og et emne, som vi er stolte af at kunne formidle. Så i stedet for at være bange for det, vælger vi at omfavne det.

Hvad har YouTube-succes’en betydet for jeres karriere – ud over at I har fået en masse views. YouTube kaster jo ikke mange penge af sig? Har det åbnet andre døre, fx koncertmæssigt?

– Ja, altså vi skal blandt andet være hovednavn til Aarhus Pride 4. juni, hvis vi snakker Danmark. Set internationalt har det åbnet døre i form af, at der er nogen der efterspørger os derude. Bl.a. har vi lavet publishing-aftale i USA med Warner, og på live-fronten har vi fået en masse tilkendegivelser om, at der er en mange, der gerne vil samarbejde med os i forhold til at sætte shows op. Det er vores PR-agent i gang med at se på, hvordan vi skal gribe det an.

I INTERNATIONAL ROTATION

Hvad går publishing-aftalen i USA ud på?

– Den skal placere os forskellige kommercielle steder. Et resultat er , at vi spilles i en stor del af Hennes & Mauritz-butikkerne verden over. Der ligger vores ep inde på en lille rotations-system, så man bliver spillet flere gange i løbet af en dag. Og det har vi også fået en del kommentarer på faktisk. Så det er bare en lille ting.

– Så er vi også blevet spillet i en tysk serie på RTL, som også ligger på YouTube, så man kan se og høre musikken.

Og hvis vi snakker salg af ep, pladeselskab osv.– er noget af det internationalt?

– Ja, man kan sige, at igennem vores danske distributionsaftale, har vi også en international aftale, så ep’en er jo tilgængelig verden over. Men lige nu er der ikke nogen pladeselskaber i udlandet, der har taget fat i os og sagt: Vi vil sgu gerne udgive det her og give det et boost.

– Det, der er sket, er helt klart på livefronten. Der skal vi i gang med at sætte shows op. Om det bliver Brasilien, Mexico, USA eller England – et af de steder eller alle steder – det ved jeg ikke helt endnu.

Hvem hjælper jer med det?

– Lige her til at starte med, er det vores PR-agent Kira Juul fra PromoLab. Hun arbejder i øjeblikket på at høre hvor meget realitet der er, i de henvendelser vi har fået, hvad det økonomiske perspektiv er, hvor mange koncerter de kan sætte op etc. Og så er vi også ved at få tilknyttet en manager (derudover har Kadie Elder i Danmark publishingsaftale med No Cigar og distributionsaftale med Nordic Music Society, red.)

– Desuden har vi gennem vores danske distributions-aftale forbindelse med The Orchard, som er ved at afsøge sponsorater i udlandet.

Så indtil nu har I ikke fået så stort økonomisk udbytte ud af det…?

– Nej, det man bestemt ikke sige. Først og fremmest prøver vi bare at få en masse oplevelser ind under vesten. Så må vi se, hvad det økonomiske afkast bliver. Forhåbentlig bliver der noget, men det har aldrig været drivkraften. Vi har begge to job ved siden af, så den del af det er ligesom sikret. Vi vil da også gerne kunne leve af det, men det kan virke så fortærsket at sige.. Jeg synes, det er en drøm at få så meget respons på min musik, som jeg gør. Det er step one.

Skal der komme singler, ep’er eller et album her i 2016?

– Vi synes ep-formatet er det bedste for os lige nu. Også til den slags musik vi spiller. Vi har jo lige udsendt en ep, så der kommer nok nogle singler senere på året og så har vi planer om at udgive noget nyt i løbet af 2017. Live er der allerede sat en højskole-tur op, og der er nogle festival-jobs, som ligger og venter på endelig bekræftelse.

Og internationale turnéer?

– Brasilien er et rigtigt godt bud på, hvor vi kunne starte. Der er også en del brasilianske radiokanaler, der har taget os ind. Jeg tror, det er et marked, vi kan komme ind på.

…OG RUSLAND!

Og så er det ret interessant at se i YouTube-statistikkerne, at I også er godt kørende i Rusland. Men med tanke på Putins holdninger skal I vel ikke over og spille der lige med det samme?

– Ja, det er sjovt. De homoseksuelle er der jo – de er måske bare ikke så tydelige i gadebilledet. Men nu må vi se. Med en lille smule inspiration fra Jenny Rossander (Lydmor, red.) prøver vi at sætte hjemmekoncerter op rundt omkring. Vi har fået så mange henvendelser fra folk, at vi vil se, om vi kan lægge det ud til dem at booste os, og hjælpe til med at få os til at spille i bl.a. Brasilien. Om det så bliver hjemmekoncerter eller en blanding af det og venues må vi se.

Hvad skal jeres næste video bygge på?

– Jeg kan godt lide at tage nogle store tematikker op, enten at bruge kunsten til at løfte en vigtig samfundstematik eller andre store ting, der rører på sig inde i mig. Så hvad den lige skal handle om….det kunne godt være om flygtninge, som jeg har stærke meninger om eller…vi har også en sang, der handler om borgerkrig og uroligheder i Istanbul…

Udenlandske blogs, der har skrevet om Kadie Elder for nylig:

“Leosigh.com” skriver om First Time He Kissed A Boy:
http://leosigh.com/kadie-elders-first-time-he-kissed-a-boy-is-gorgeous-in-every-way-repeat-rotation-video/

En brasiliensk side har oversat deres tekst spansk/portugusisk:
https://www.letras.mus.br/kadie-elder/first-time-he-kissed-a-boy/traducao.html

En brasiliensk blog skriver om Kadie Elder:
https://www.ouvirmusica.com.br/kadie-elder/first-time-he-kissed-a-boy/

“Joe My God” skriver om Kadie Elder og deres First Time He Kissed a Boy video:
http://joemygod.blogspot.com/2015/04/kadie-elder-first-time-he-kissed-boy.html

“Pop On and On” skriver om “First Time…”:
http://poponandon.com/discover-kadie-elder-first-time-he-kissed-a-boy/

“My Fizzy Pop” skriver om First Time…”:
http://myfizzypop.blogspot.dk/2015/08/kadie-elder-first-time-he-kissed-boy.html

RV Popmusic Reviews omtaler “First Time..”:
http://rvpopmusic-reviews.blogspot.dk/2015/07/kadie-elder-first-time-he-kissed-boy.html

“Being Blogged” svensk blog skriver om Kadie Elder:
http://beingblogged.se/2015/08/kadie-elder-first-time-he-kissed-a-boy-video/

“Lustral boy” skriver lidt om “First Time…” og videoen dertil: http://lustralboy.com/c/v/first_time_he_kissed_a_boy_starry_pop_by_kadie_elder/tune

“Apolo Cine” en spansktalende blog skriver om Kadie Elder:
http://apolocine.blogspot.dk/2015/10/first-time-he-kissed-boy-by-kadie-elder.html

Musicme: http://www.musicme.com/Kissed/videos/Kadie-Elder—First-Time-He-Kissed-A-Boy-official-Music-Video-6574385235665A4F41526F.html

jerbearinsantafe: https://jerbearinsantafe.wordpress.com/2015/06/25/kadie-elder-first-time-he-kissed-a-boy-official-music-video/

Markmcnease.com: http://www.markmcnease.com/2015/11/20/video-find-kadie-elder-first-time-he-kissed-a-boy/

BOY cover
Kadie Elder: Morten Kærup Hjort og Anders Rask
Redigeret
04.02.2016