Kölnermagasin går mod nedtursstrømmen
Publiceret
Intro chefredaktør Thomas Venker: – Berlin trækker ikke… og dit rygte kan jo altid nå den tyske hovedstad, hvis du bygger det op i Köln.
Intro – Tysklands største musikmagasin – bliver i Köln. “Det er et statement”, siger chefredaktøren, og opfordrer også også danske musikere og deres bagland til at bruge området som indgang til det tyske marked.
Mediesituationen i Tyskland er lige så trængt som alle andre steder. Også for musikbladene. Vigende annoncer fra den pressede musikindustri, den stadige opblomstring af blogs og masseinformationerne på nettet i det hele taget gør markedet for musikbladene stadig mindre. Senest er Uncle Sallys i Berlin bukket under. Nedtur de fleste steder, altså – ja, lige med undtagelse af Tysklands største musikmagasin, gratisbladet Intro.
138.000 eksemplarer er oplaget vokset til, distribueret ud til alle storbyer, og indtjeningen har aldrig været større end nu, fortæller chefredaktør Thomas Venker.
Vi bider os på udviklingen
– Hvorfor? Ud over at jeg vil sige, at det hænger sammen den måde vi laver artiklerne og bladet på, skyldes det også, at vi bider os på udviklingen. F.eks. startede vi med en decideret app-version af magasinet for tre måneder siden, der pt. har resulteret i 48.000 downloads til iPad. Med ekstra features, musik, film m.v Læserne får mange flere muligheder ud af det, det samme med annoncørerne – så marketingsmæssigt står vi meget bedre med dette nye træk, fortæller Thomas Venker.
– Ideen er selvfølgelig, at folk skal vide alt væsentligt, der sker. Og med artikler og andre indslag, som ikke nødvendigvis optræder begge steder, så både den fysiske og elektroniske udgave af Intro har appel, siger chefredaktøren.

Christian Steinbrink (tv.) og Thomas Venker:
– Folk er vant til at rejse efter musikken
i Köln og omegn.
Intro består af selvuddannede journalister og skribenter. Folk, der brænder for de emner og vinkler, de skriver om: – F.eks er vi ikke så metal-orienterede, men derfor kan vi sagtens have en metal-feature, hvis der er en speciel, god historie inden for området, siger Venker.
Og samme feeling skinner igennem i bladets anmeldelses-sektion: – VI modtager 500 cd’er pr måned og lytter decideret til 80 procent af dem. Men groft sagt anmelder vi de albums, vi kan lide – ikke alle dem af pligt – fortæller Venker om bladets folosofi, og suppleres af Intros indieekspert Christian Steinbrink:
– Kvaliteten fra Skandinavien er god, så vi har mange anmeldelser der fra. Det er ikke længere overraskende for os, at vi modtager en masse albums fra Danmark på redaktionen, og rent personligt har jeg mange flere skandinaviske plader end tyske. For mig står Sverige i disse år for pop og de gode melodier, mens musikken fra Norge og Danmark har mere variation.
Opmærksomhed på det danske
På artikel-fronten har det også medført artikler om f.eks. Volbeat, fortæller Steinbrink og remser sammen med sin chefredaktør navne som Treefight For Sunlight, The Raveonettes, WhoMadeWho og When Saints Go Machine op uden at skulle udfordre hukommelsen mere end et par sekunder.
Intros råd til danske grupper og deres bagland er da også at prøve kræfter med Köln/Düsseldorg/Ruhr-området. Som Christian Steinbrink fortæller: – Folk er mere åbne her – du får mere fokus. Og folk fra alle Ruhr-byerne er vant til at rejse (til Köln, red) for at høre musik. Før blev man måske i ”sine” byer, men nu er togene pakket med folk, når der sker noget interessant i en af de andre byer. Jeg selv har boet i Duisburg, og der er den slags bare naturligt nu, siger Steinbrink.
Dit rygte kan jo altid nå Berlin
– Og så ér det lettere at slå igennem uden for Berlin, tager Thomas Venker over: – Dér fiser folk ind og ud af rampelyset hele tiden. Det er lettere at få folk til at arbejde her – lettere at skabe initiativ. I det hele taget er det en god idé at bygge sit rygte op i det her områdefortæller – for dit rygte kan jo altid nå til Berlin også, siger Thomas Venker, og fortæller at Intro også har kontor i Berlin, men at hovedbasen forbliver i Köln: – Jo, det er et statement!
Som hund og kat
Sjovt nok ligger en af Intro’s største konkorrenter også i området, nemlig Visions i Dortmund.
Deres forhold beskrives som ”hund og kat” – total rivalisering – af andre i Köln-miljøet. Begge er skabt af meget entreprenante personer (Matthias Hörstmann, Intro og Michael Lohrmann, Visions) – men en meget afgørende forskel er, at Visions er et betalingsmagasin, og det kan også ses på oplaget som er små 30.000.
Ellers er de vigtigste tyske musikmagasiner:
Musikexpress – ca. 50.000 i oplag (hovedfokus på mere etablerede navne)
Rolling Stone, Tyskland – ca. 90.000 (hovedfokus på mere etablerede navne)
Metalhammer og Rockhard – ca. 45.-55.000 (Metal – hård rock)
You must be logged in to post a comment.