Dansk version English version Facebook Youtube Instagram

Niveauet af original musik fra København er ekstremt højt

Publiceret
Michael Mayer: medstifter af banebrydende pladeselskab, og efterspurgt elektronisk musiker - også i Danmark.

Michael Mayer: medstifter af banebrydende pladeselskab, og efterspurgt elektronisk musiker – også i Danmark.

Michael Mayer – medstifter af det banebrydende ekektroniske selskab Kompakt –  har stor respekt for den danske elektroniske scene.

Michael Mayer er en af den elektroniske musiks storspillerede. Ud over hans egen karriere som DJ – worldwide – producer og eventmager inden for dance og øvrig elektronisk musik, var han også med til at danne det nu legendariske selskab Kompakt, som fra 1998 og frem har været med til at sætte nye standarder for den elektroniske musik.

Først var det rimelig kompromisløst inden for minimal techno, senere post techno, men efterhånden er der bredt ud over flere genrer: – Vi begyndte at bruge instrumenter i stedet for at dreje på knapper. Og siden har vi haft det godt med techno, men er ikke ensporede, forklarer Micael Meyer med et smil om Kompakt, som i dag – med tilhørende pladeforretning, distribution og agency og i alt 25 ansatte ud over Mayer selv og to andre partnere – fremstår som en væsentlig selvstændig international spiller med globalt salg. I øvrigt med største marked i USA.

Dansk islæt
Og så har selskabet faktisk flere danske navne i stalden. WhoMadeWho, Tomas Barfod, Toma og så Kölsch (som pudsigt nok også er navnet på både et kölner øl-mærke og sprogdialekten i Köln-området). Af dem sælger WhoMadeWhos nye vinyl-ep faktisk ganske godt lokalt, fortæller Michael Mayer:

– Stemningen over for dansk musik er i det hele aget rigtig god hernede. Inden for den elektroniske musik kan man måske ikke tale om en bølge, som den vi oplevede det for to-tre år siden, men vi ved det er kvalitet, fortæller Mayer.

Han har med egne ord besøgt Danmark mange gange og var eksempelvis ”final party resident” på sommerens Distortion Festival i København – en festival han nu har spillet på tre år i træk:

WhoMadeWho er et dansk navn som sælger godt på det lokela marked, fortæller Michael Mayer.

WhoMadeWho er et dansk navn som sælger godt på det lokela marked, fortæller Michael Mayer.

– Derfor ved jeg efterhånden også at niveauet af den originale musik, der kommer ud fra København er ”extremely high”, siger Michael Mayer, der gerne vil have flere daske bands under vingerne, og altid er på udkig: – Vi leder hele tiden efter noget originalt – pt. er Kenton Slash Demon et band vi holder øje med, siger Mayer om den danske duo (der også udgør den ene halvdel ef When Saints Go Machine).


Invester tid hernede – få personlige bekendskaber

–  Hvis man vil gøre sig hernede, skal man gå efter det originale rent musikalsk. Ingen er interesseret i kopier. Og så skal man investere tid og satse på at få personlige bekendtskaber. Nok er Köln kendt som den elektroniske musiks by, men det er intet slaraffenland. Så gode er betingelserne heller ikke. Betragt Köln som et knudepunkt med en masse muligheder for at komme i dialog med andre – og til at skabe sig videre forbindelser.

– Sat på spidsen vil jeg sige, at den elektroniske musik i Köln lever og udvikler sig på trods. Man kan sige at udviklingen gav os et køkken med en sofa – ikke noget højt output, egentlig. Og mange elektroniske spillesteder har vi ikke. Men udviklingen beviser også bare, at du ikke behøver at lave mad og spise i samme by, slutter Mayer underfundigt om hans egen og selskabets karriereforløb.