Da Köln fik smag for Danmark – og omvendt
PubliceretDansk musikeksport fik lov til at afbryde kölnernes juleforberedelser i seks effektive timer.
En kæmpe flok af træskure og juleboder med honningkager, glüwein, varm chokolade, pandekager, karrywurst og ”hele svineriet” omkransede onsdag aften det nye danske eksportfremstød i Tyskland på spillestedet Stadtgarten i Köln.
Men opstillingen udenfor det velrenommerede spillested kunne ikke højtidsdrukne indtrykket af en vellykket førsteoptræden på en væsentlig ny destination på SPOT On Denmark-kortet: Hele 275 – såvel betalende tilskuere som medie- og branchefolk – fandt nemlig vej ind gennem julelabyrinten til en onsdag aften med tre, set med tyske øjne, relativt ukendte danske navne: Treefight For Sunlight, Vinnie Who og Rangleklods.
Treefight for Sunlight – fik styr på lyden efterhånden
Stilmæssigt vidt forskellige navne – men det så ikke ud til at påvirke hverken branche eller publikum, som fyldte salen fint op aftenen igennem. Heller ikke selv om Treefight For Sunlight startede med gevaldige lydproblemer, inden der fem sange inde sættet kom styr på begreberne og gruppens melodisk, psykedeliske pop med ”Time Stretcher”. Fra dén sang og over ”Wuthering Heights”-kopien til koncertens slutning blev det understreget, at det ikke var en tilfældighed, at en jury fra kölner-branchen havde valgt gruppen ud på SPOT festivalen i maj.
Gruppens manager, Lisa Marxen fra Blackwood Music var da også godt tilfreds med udbyttet af kölner-fremstødet som helhed, fordi gruppen mest af alt har brug for al den presseomtale og anden profilering de kan få i forhold til de tyske samarbejdspartnere, hvor både aftale med pladeselskab og booking er på plads. Og omtale har de fået – så ud over support-jobs i Tyskland for australske Tame Impala og et headliner show i Berlin, var gruppen også med på SPOT On Denmark-plakaten i Hamburg i september: – Derfor er der nu en god basis i Tyskland, når gruppens skal på tur igen efter det album, som de skal i gang med at lave nu, sagde manageren.
Vinnie Who – nød den afbrydelse de egentlig var imod.
Da næste navn, Vinnie Who gik på, var der styr på det lyden. Og syntes det misvisende, at disco-kuglen i loftet ikke var i aktion til netop dette act, så behøvede man bare se op på scenen i stedet: Her stod to røde, taktfast blinkende juletræer i hver sin side – der var i alt 5 plastikjuletræer på scenen som del af hele aftenens set up! – mens Niels Bagges tropper indtog scenen i fuldkontrolleret stil.
”Remedy” og den øvrige, smygende/pumpende, nyopskrevne 70’er-disco blev hurtigt modsvaret fra salen, hvor flertallet vuggede med til musikken. Langt fleste med store smil på læben. Også hos en af salens danske gæster, fodboldspillerem Ken Ilsø, prof hos Fortuna i nabobyen Düsseldorf, som endda havde benyttet sin kändis-position til at gøre reklame for dansk musik og for aftenens arrangement på sin facebook.fanside – og i diverse interviews op til koncerten.
– Faktisk havde vi aftalt, at vi ikke ville spille jobs i denne periode. Vi er ved at indspille nyt, og egentlig er mit hoved og vores musik et helt andet sted, siger Niels Bagge, og fortætter: – Men nu har vi både spillet SPOT On Denmark i Bruxelles, Transmusicales i Rennes – som kom på grund af SPOT – og så i aften på to uger, og det har været dejligt. Vi har fået lidt afstand til det vi ellers bruger al tid på, og det har tilført gejst. Nu har vi spillet SPOT On Denmark i Wien, Bruxelles, Montreux og Köln, og det gør, at vi kan arbejde stærkt på at lave en Europaturné efter næste album- For så er der noget at bygge på – i stedet for at skulle prøve sig frem på en pub i London.
Rangleklods – sundt det ikke går så let
Rangleklods sluttede det hele af – og heldigvis stadig med en betragtelig flok kölnere i Stadtgarten selv om onsdag aften var ved at være sen. Men Esben Andersens blanding af pop, tunge beats, drejninger, drama og storladne udtryk ville de ikke gå glip af. Og ud over Rangleklods’ egen indsats oppe på scenen var sangeren og guitaristen Tikki ved hans side med til at skabe aktivitet nok til at lukke musikken effektfuldt ned.
Rangleklods’ manager Sabry Loedige fra Volcano er nu spændt på, hvad aftenen kan føre med sig: – Vi leder både efter booking og pladeselskab hernede – vi havde et pladeselskab i tankerne, som jeg tvivler på nu, til gengæld fik vi kontakt med et helt andet, som var begejstret. Og det store bookingfirma SSC fik vi også en første kontakt med. Men jeg tror det er sundt, at det hele ikke går så let, som det har gjort i Danmark igennem de seneste måneder. Her i udlandet er det lidt tilbage til basics, og derfor har det været dejligt at være ude i en ramme og møde folk, hvor der har været tid til at snakke med og møde mange forskellige folk.
Vigtig networking
Det Sabry Loedige henviser til er den networking-sceance som gerne går forud for og hænger sammen med showcase-koncerterne. Sådan var det også i Köln, hvor 50 repræsentanter for kölner-medierne og -branchen mødtes med en række danske kolleger – suppleret med svenske og engelske ditto – til and og andet julegodt, mens speedmeeting i treholdsskift sørgede for at visitkortene fløj mellem deltagerne og de første nye kontakter blev skabt. Forhåbentlig med resultater af uger, måneder, åre…
Ja, det var i det hele taget svært at være utilfreds arrangør. Som SPOT Festivalens leder og MXD’s næstformand Gunnar Madsen sagde umiddelbart efter sidste strofe:
– Vi kan kun være tilfredse med denne første satsning på Köln som hjemsted for vores SPOT On Denmark-initiativ. Et godt og motiveret lokalt publikum gav fin respons på de tre acts. Opbakningen fra Kölns musik–og mediebranche var meget klar og positiv. Både mht. fremmøde og interesse. Jeg er sikker på, at samarbejdet med vore kolleger fra c/o Pop har bidraget til at skabe troværdighed og interesse om arrangementet.
–
* SPOT On Denmark i Köln blev støttet af Statens Kunstråds Musikudvalg.
Læs branche-kommentarerne til SPOT On Denmark i Köln her.
Læs Rangleklods’ Gaffa-dagbog fra Köln her
You must be logged in to post a comment.