[Video-reportage] SPOT on Denmark in Warsaw

Udgivet
28.11.2016

Der var både foredrag, speeddating, matchmaking sessions og showcases på programmet, da MXD inviterede til Spot On Denmark i Warszawa. Vi bringer dig en reportage fra hele dagens program, Q&A med den danske branche samt en introduktion til nogle af de centrale internationale branchefolk, som også deltog.

Af Mikkel Falk Møller

Når den danske musikbranche laver eksportfremstød for at sælge dansk musik i udlandet, har man typisk koncentreret sig om kernemarkeder som Tyskland, Frankrig, UK, USA, Japan og Benelux. For nylig er pilen dog også begyndt at pege mod Østeuropa og især Polen, som med en stor købekraftig befolkning og et boomende musiksalg har vist sig at være et nyt attraktivt marked at lave forretning i.
For at få gang i nye musikalske samarbejder mellem den polske og nordiske musikbranche havde Music Export Denmark og ROSA sammen med JazzDanmark og World Music Denmark (med støtte fra Kunstfondens Projektstøtteudvalg for musik) sidste torsdag inviteret til et heldagsarrangement med netværksmøder og danske showcase koncerter i Warszawa.

spot-warsaw-club-1
Networking på spillestedet Niebo. Foto: Sara Lindbæk

Dagen startede med fælles fremmøde klokken ti i en kontorbygning centralt i byen, hvor professionelle fra den polske musikbranche var mødt op for at mødes og netværke med tilsvarende professionelle fra den danske, norske og islandske musikbranche.

I alt var der cirka 35 deltagere og her var både festivalledere, bookere, pladeselskabsfolk, journalister, managere, pr og publishing folk repræsenteret. Første program på dagsordenen var en præsentation af det polske musikmarked ved Chimes Agency.

Europas største musikfestival

Præsentationen viste sig at være noget af en øjenåbner, da Polen i den grad har meget at byde på for de udenlandske musikbrancher. For det første har landet en stor og musikelskende befolkning på næsten fyrre millioner mennesker, der både kan og vil betale for at købe musik og gå til koncerter og festivaler. Musikbranchen har en omsætning på omkring 25 millioner euro og voksede med tyve procent fra 2015 til 2016. Det fysiske musiksalg fylder stadig 2/3 af markedet og salget af udenlandsk musik er støt stigende. Livemusikken og festivalområdet er i hastig vækst, og landet har indtil flere rigtig spændende festivaler, der sagtens kan måle sig med dem i Vesteuropa. Polen har desuden Europas største musikfestival, Woodstock Festival, med cirka 500.000 publikummer hvert år. Landet har en god infrastruktur med nye motorveje, så man hurtigt og nemt kan turnere rundt mellem de mange store byer. Sidst men ikke mindst er den polske musikindustri først for alvor ved at etablere sig fuldt ud, og der er således gode muligheder for at komme ind på markedet, blandt andet med publishing, som er et relativt nyt og uopdyrket marked i Polen.

Musikalsk speeddating

Der er med andre ord rigtig mange gode grunde til at satse på Polen, og med alle de imponerende tal og facts in mente er det herefter tid til at få netværket. Det foregår som en slags musikalsk speeddating, hvor alle ved de forskellige rundborde præsenterer sig selv og deres profession, mens der bliver udvekslet visitkort til den store guldmedalje. Hvert kvarter skifter alle polakkerne bord, mens nordboerne bliver siddende og efter et par timer har alle fået mødt hinanden.

roundtable29
Polske og danske musikselskaber udveksler erfaringer. Foto: Sara Lindbæk

Matchmaking sessions

Efter en omgang kaffe, cookies og sandwich går turen nu videre med metro over til en lækker hipstercafé, hvor det uafhængige hip-hop selskab Asfalt Records har en vinylshop. Ejeren fortæller os om den meget succesfulde hip-hop scene i Polen og bagefter fortsætter netværksmøderne i caféen. Nu står den på såkaldte ”matchmaking sessions”, hvor dagens deltagere er blevet matchet mere specifikt med hinanden alt efter om hovedinteressen ligger indenfor livemusik, udgivelser, festivaler eller andet. De forskellige sessions indbyder til uformelle netværkssamtaler, hvor der er tid til at gå i dybden med hinandens arbejde og få afklaret om der er potentielle samarbejdsmuligheder. Stemningen er positiv og bagefter er alle de nordiske deltagere enige om, at der er grobund for fremtidige samarbejder med det polske marked.

roundtable22
Der var organiseret 1-til-1 møder mellem branchefolkene på forhånd, efter ønsker og behov. Foto: Sara Lindbæk

Netværksmiddag og showcases

Efter et kort pitstop på hotellet er det nu tid til netværksmiddag og koncerter. Det foregår på spillestedet Niebo, der ligger godt gemt inde i en baggård, som er mere end svært at finde. Men da stedet er fundet åbenbarer sig et rigtig cool venue, der både fungerer som spillested, klub, bar og restaurant. Her skal aftenens showcase med følgende fire danske bands foregå: Blondage, Sekouia, Kalaha og Bremer/McCoy. De fire bands er udvalgt af den polske promotor Automatik i samarbejde med SPOT Festival, Jazz Denmark og World Music Denmark og de umiddelbart meget forskellige bands skal nu vise hvad de kan overfor den polske musikbranche. Den store hvide sal med højt til loftet virker først for grandios og svær at fylde op, men da der samtidig er fri entre for alle og der har været annonceret for arrangementet i byens metroer og aviser, bliver der langsomt men sikkert fyldt godt op med unge musikglade hipsters fra den polske metropol.

Atmosfærisk indie-electronica

Første navn er Sekuoia, som siden debuten i 2011 har turneret flittigt i Europa og høstet stor ros og anerkendelse. Det er fuldt fortjent, for den unge danske electronica-stjerne med det borgerlige navn Patrick Alexander Bech Madsen står for noget af det mest indbydende og stemningsmættede musik i krydsfeltet mellem ambient, electronica og hip-hop. Her i aften optræder han i en trio med trommer og guitar, og resultatet er en iørefaldende og atmosfærisk form for indie-electronica fyldt med legesyge samplinger og smukke melodier. Publikum vugger blidt med til de elektroniske toner, der efterhånden tager fat og bliver mere voldsomme og big beat-prægede, for i sidste del af koncerten at gå over i et sydende, nærmest rave-agtigt lydbillede, der minder om både LCD Soundsystem og Chemical Brothers. Publikum kvitterer med at rykke helt frem til scenen og danse med, og så er festen skudt i gang.

sekuoia1
Sekuoia alias Patrick Alexander Bech Madsen. Foto: Sara Lindbæk

Dubbet jazz reggae

Det kan virke lettere tankeløst at sætte jazzduoen Bremer/McCoy på efter denne energiudladning. Men da Polen traditionelt altid har haft en stor forkærlighed for jazz (og klassisk) er det ikke helt så tosset. Det skræmmer i hvert fald ikke publikum væk med det bratte genreskift, som nu byder på kontrabas og elorgel. Duoen består af den anerkendte jazzbassist Jonathan Bremer og pianisten Morten McCoy, som har sine rødder i reggae og danskhall-miljøet. Det er da derfor heller ikke traditionel jazz der kommer ud fra scenekanten, men en opfindsom cocktail af nordisk visetradition, jazz og reggae. Det swinger voldsomt godt og især når der skrues op for Roland el-orglet og slås igennem på kontrabassen bliver det svedigt, funky og dubbet på den helt rigtige måde.

Bremer/McCoy i dyb koncentration. Foto: Sara Lindbæk
Bremer/McCoy i dyb koncentration. Foto: Sara Lindbæk

Catchy partyhymner

Der er ved at opstå en decideret feststemning i den polske hovedstad denne torsdag aften. Det er national helligdag i morgen og der er gang i vodkashots og velskænkede pivoer i den fancy bar. Festens soundtrack skal nu leveres af duoen Blondage og det gør de over al forventning.

blondage11
Blondage. Foto: Sara Lindbæk

Duoen består af Esben Andersen og Pernille Smith-Sivertsen, som tidligere har haft stor succes under navnet Rangleklods, men som nu har skiftet navn til Blondage for at starte på en frisk. Duoen spilder ikke tiden og hopper direkte op på scenen, stiller sig omkring et spisebord fyldt med en mindre elektronisk maskinpark og går så i gang med at fyre op for deres super catchy og sprøde fest hymner. Duoens inspirationskilder er lige så forskellige som deres egen musik, men de har tidligere fremhævet navne som David Bowie, Caribou, FKA Twigs, Rihanna, Major Lazer og Burial. Dertil kan man tilsætte noget Madchester, Eurodance, Kanye West og ikke mindst MØ og man har en hitformel der vil noget. Sangene er super catchy, fyldt med flotte vokaler, fede samplinger, opfindsomme beats og iørefaldende melodier. Det kan blive rigtig stort det her.

Eksplosiv psykedelisk trance

På grund af Jerntæppet og den kommunistiske fortid er det først inden for de sidste femten år, at Polen for alvor har fået gang i livekoncerter og festivaler. Derfor er der ofte en større lydhørhed overfor nye bands, og en større begejstring for livemusik generelt, end i Vesteuropa. Det kan også mærkes denne aften, hvor der nu er næsten helt proppet i salen og publikum stadig er helt på og klar på mere musik. Aftenens sidste navn er Kalaha, som sammensmelter jazz, afrobeat og elektronisk musik til deres helt eget transcenderende univers.

kalaha13
Kalahas Mikael Elkjær. Foto: Sara Lindbæk

Medlemmerne består af de etablerede og anerkendte musikere Emil De Wall, Niclas Knudsen, Spejderrobot og Rumpistol. En slags supergruppe indenfor jazz og electronica, om man vil. Live fyrer de den helt af. Trommerne hamrer igennem. Guitaren kører vilde og skæve skalaer og de elektroniske toner er overrumplende og øredøvende. Det hele eksploderer i en unik form for psykedelisk og kosmisk space-fusion-trance, der næsten får taget til at lette og publikum til at juble. En heftig afslutning på de danske showcase-koncerter med fire meget forskellige og meget talentfulde nye navne, som i den grad beviste at Danmark har en sprudlende og kreativ musikscene med masser af potentiale.

———

Danskerne om markedspotentialet i Polen

Sarah Sølvsteen, agent, Skandinavian Cph:

Vil du efter denne tur i højere grad satse på det polske marked fremover?
Det er i forvejen et marked jeg prioriterer i forhold til de mere etablerede artister jeg arbejder med i Europa. Men jeg synes at jeg nu har et bedre indblik i hvordan jeg kan starte nye karriereforløb op i landet på nogle af de nyere artister også.

 

Rasmus Damsholt, Artist Manager:

Vil du efter Spot on Denmark i højere grad satse på det polske marked fremover?
Polen har hele tiden været i vores søgelys og derfor kom Spot On Denmark i Warszawa meget belejeligt, da Sekuoia har haft gode erfaringer i landene omkring, men endnu ikke har været aktiv i Polen. Uddybende tror jeg, at vi fremadrettet vil se det globale musikmarked rette langt større fokus mod Polen. Et overset marked med en forholdsvis stabil økonomi, som nu bliver en meget relevant spiller i form af et voksende streaming-marked i det store land (38,5 mio indbyggere!).

 

Søren B. Kristensen, manager for Get Your Gun:

Vil du efter turen herned i højere grad satse på det polske marked fremover?
Ja helt sikkert. Der bor ca. 40 millioner mennesker i Polen og de er nogle rigtig sultne musikforbrugere. I Warszawa alene bor der 1.7 mio. mennesker. Infrastrukturen hernede er god og der er rigtig mange festivaler, spillesteder og musikmedier.

 

Jessica Tolf Vulpius, Bobcat Agency & Crunchy Frog Recordings:

Vil du/I efter at have været hernede i højere grad satse på det polske marked fremover?
Det er der ret stor sandsynlighed for, ja.

———

Internationale nøglespillere, som også var til stede

 

dsc02064

Scott Holpainen, USA, KEXP

Could you briefly introduce yourself and your company?

My name is Scott Holpainen and I’m a video producer at KEXP 90.3 FM. KEXP is a public radio station in Seattle, Washington. We have a robust online presence in regards to video content on YouTube, where we have a  very large and global subscriber base. Every year, we produce somewhere between 400-500 videos of live bands performing live and we have a total of about 10000 videos on our channel – as far as I’m concerned that makes us the radio station with the largest amount of online video content in the world. We don’t really have a specific genre, it’s just whatever we think is worth doing.

What defines your audience?

The audience for our terrestrial broadcast is pretty much confined to the metropolitan area of Seattle, but our website gets plays from all over the world. The same applies to our YouTube channel, which, since it’s for all genres of music, reaches a really broad demographic.

How do you go about choosing which artists to feature in your online content?

One of our DJ’s Sheryl Waters books most of the bands, but it’s pretty democratic all in all – everyone at the station pitches in. For example, I can bring in a CD of something that I like and the other guys will listen to it. The goal is basically to feature new music and present it to as many people as possible.

dsc02075

Agnieszka Sienkiewicz, Halfway Festival

Could you tell us a bit about Halfway Festival?

The festival takes place every year in the last weekend of June in Białystok, Poland, around 200 km from Warsaw. We’re a small indie festival – an audience of around 600 people – focused mainly on songwriting and folk music, but we’re opened for all kinds of alternative music. The concerts take place in the amphitheater next to the city’s opera house, which makes for a very unique atmosphere. Most of the artists who have played here really enjoyed the fact that they were able to look their audience in the eye.

The festival has been taking place for the last five years. Our audience is crazy about Nordic artists, so after the third edition, when we asked them what they would like to see more of, many of them responded that they were very keen on Nordic music. This made us dedicate part of the Halfway Festival to a project called Nordic Wind, which focuses on Nordic culture. We have literary readings and film screenings from Nordic authors and filmmakers during the day, and in the evening the Nordic bands play on the stage. We’ve hosted some great artists through the years – Eivør, Under Byen, Ane Brun, Mammut and Emiliana Torrini have all played at the Nordic Wind part of our festival.

How would you describe your audience?

Most of our audience are “music connoisseurs” – they do a lot of research from home and expect a lot from the bands playing. What this also means is that even though we only have capacity for about 600 people, you can be sure that they will spread the word if they like any of the bands that they hear. Halfway is a great entry point to the Polish market because of this. For example, Icelandic band Vök played their first Polish show at our festival and quickly went on to play many shows at larger venues in Poland.

Are you interested in booking any of the bands playing tonight?

Yeah, I’m excited to check out Sekuoia. We’ve listened to them and think that they could fit our festival quite nicely. We also got a vinyl from Bremer/McCoy, which were looking forward to checking out. We’re actually in the middle of booking the bands for next year’s festival right now. We’ll be looking for new acts until the end of January, so Danish bands should get in touch, if they think our festival sounds interesting.

dsc02068

Lukasz Lubiatowski, 5am Artists/Automatik/Paper Records

Could you do a brief introduction of yourself and 5am?

I’m the Co-founder and Creative Director at 5am Artists. The company has several “identities”; as a show promoter we are called Automatik and our label part is under Paper Records. 5am is the management part. This setup makes us really flexible, since we can do both label and promotion as is the case with Icelandic band GusGus, but at the same time being able to only do promotion for acts that already have a label like MØ, whom we represent here in Poland.

Have you worked with any Danish artists besides MØ?

Yeah, we do promotion for WhoMadeWho and we released Trentemøller’s last record in Poland.

What’s important to know for bands wanting to tour Poland?

First of all, the Polish audience is really enthusiastic about live shows, since it’s still a relatively new thing in Poland, and we’re still not quite used to bigger bands coming here to tour. So we generally get really good feedback from bands who’ve toured Poland and are positive about the reception.

Of course, Warsaw is the obvious choice to go to, but several other cities, like Poznan, Krakow and Gdansk should be considered when you come to Poland. For example, Poznan, one of Poland’s biggest cities, is halfway between Berlin and Warsaw and therefore a great choice to book a show when touring the region.  There’s several smaller venues, which are really great for bands, who haven’t toured Poland before. Venues like Meskalina and Minoga have a capacity of 150-300 people and are great for bands trying to break through in Poland. Spring Break Festival, also in Poznan, is a great festival for upcoming bands as well. A city like Katowice also has a great live scene with many new venues.

dsc02072

Sarah-Chanderia, Hacate Entertainment

Could you briefly introduce yourself?

I’m the president and founder of Hacate Entertainment Group, a music publishing company, originally founded in New York in 1989, but now based in Oslo, where we opened a branch office in 2001. We are heavily focused on sync licensing. We also do a lot of rights clearance, since many production companies who make ads or movies use music, video clips or logos without realizing to whom the rights belong. Our role is then to clear these rights by finding out who owns them, negotiate the deal, write the contract and make sure that the right-owners get paid. We’ve cleared everything from Queen’s performance of Bohemian Rhapsody from Live Aid 1985 to The New York Yankees’ and Boston Red Sox’ logo rights.

Could you mention a few of the artists that you work with?

We are fortunate and honored to have the exclusive rights to represent various sync catalogues in Norway, including Scandinavian Songs, Mars Music, Misty Music and several others. On the publishing side we represent the likes of Neil Young, Prince, The Sound of Music, George Harrison and the entire Sony Records catalogue.

Where do you reckon that the majority of sync deal revenue is located; advertisement, movies or maybe an entirely third medium?

Definitely advertisement – in the short run at least. The money that you’re paid for sync deals for advertisement upfront is large, but it is often limited to certain territories. However, when you’re doing a film, it’s going to be shown worldwide for maybe 5, 10 or 15 years and that’s going to generate a larger amount of performance royalties over time. Our primary concern is that the rights being used are used properly, so that no one gets that nasty knock on the door with a lawsuit in hand.

———

FÅ MERE VIDEN: Du kan få et mere detaljeret overblik over det polske musikmarked i denne artikel

SPOT on Denmark i Polen var et samarbejde mellem MXD, ROSA, Jazz Danmark og World Music Denmark.

Projektet var projektledet af MXD og støttet af Statens Kunstfond

kunstfonden_logo_small_jpg
Redigeret
28.11.2016