31-årig københavner fokuserer på punjabi-poppen og går gerne via utraditionelle samarbejder og andre kanaler for at nå sit mål.
Hasan Shah har en musikalsk drøm og ambition: Han vil gerne slå hul igennem til det store indiske musikmarked med sin punjabi-pop.
Han véd, det er svært, men det er ikke vilde drømme, som den 31-årige københavner med de pakistanske rødder har grebet ud af den blå luft. I 2020 fik han faktisk kontrakt med Sony Music India om to singler med tilhørende video, og især den første, “Hawa” fra starten af 2021 opnåede på få dage millioner af afspilninger på YouTube – en historie som tiltrak en del presse-opmærksomhed herhjemme, mens tallet dog ikke kunne imponere på helt samme skala i udgivelseslandet med dets 1,4 milliarder indbyggere. Så da efterfølgeren “Waah” udkom, mens Bollywood-markedet åbnede helt op igen og sugede det meste af opmærksomheden, blev kontrakten ikke forlænget.
Men: Hasan ser det hele som nyttig erfaring i stedet for missed opportunity – og han går i det hele taget sine egne veje. Han kommer fra samme Brøndby Strand-miljø som Outlandish, Burhan G., Sivas, den musikalske makker Kewan Pádre m.fl. og han lagde hårdt ud i 2015 med singlen “Tyveri” feat. Gilli (og Master Fatman på video-siden), som fik 13 mio. YouTube-visninger og omtrent samme antal afspilninger på Spotify.
Med “Tyveri”s succes i ryggen regnede Hasan egentlig med, at han skulle blive ved med at lave musik målrettet mod den danske scene. Så han fortsatte sit arbejde med Kewan som producer og skærpede samtidig sin kunnen – ikke bare som sangskriver, men også som instruktør af egne videoer. Men en tur til hans pakistanske familie i 2017 blev et vendepunkt.
– Jeg fik lyst til at udforske min pakistanske baggrund lidt mere – og til at lave noget musik, som de også kunne mærke og relatere til. Så da jeg kom hjem fra den tur, tog jeg fat i en pakistansk ven, der aldrig havde lavet musik før, og spurgte om han ville lege med. Og så skete der bare noget magisk, siger Hasan om samarbejdet med Ramses (Ramiz Mahmood), hvor de to sammen med lydteknikeren Julian Barfoed fik skruet fem demoer sammen – alle sange i den melodiske, flydende punjabi-stil:
– Alle i omgangskredsen sagde bare: “WOW – det er virkelig fedt” og støttede mig virkelig i at prøve noget helt nyt.
Mix af lokale traditioner og vestlig pop
Punjabi-poppen trækker både på Punjab-regionens musiktraditioner og vestlig pop – området er delt mellem Pakistan og Indien og sproget forstås i begge lande. Og sammen med Bollywood-film og -musik var det også noget Hasan voksede op med – ud over al den danske kultur..
I 2019 tog han til Indien med Ramses og Julian for at prøve sin version af punjabi-poppen af på alt lige fra rickshaw-kørere til pladeselskabsfolk, for at mærke deres reaktion – hvilket bare skærpede interessen endnu mere. Og det blev også til et møde med Sony Music India, sat op med hjælp fra Sonys danske afdeling, hans daværende danske pladeselskab. Og det møde kom ham til nytte året efter:
– Det var under corona. Alt var gået i stå i Danmark. Alt var også gået i stå i Indien. I stor skala. Også den kæmpe Bollywood-industri som jo både tæller film og musik. Men så gav det en mulighed med non-film music, som ikke er bundet op på en kæmpe film-produktion. Og dér fik vi et hul. Jeg tror det var et held for mig, at jeg kontaktede Sony Music India lige på det tidspunkt, for mens man var lammet i Indien, kunne vi efterhånden godt producere en sang og indspille en video herhjemme og sende til dem. Og da de både kunne lide musikken og syntes at ham danskeren tegnede spændende som artist, så har de tænkt: “Lad os give det et forsøg”. Så efter lange forhandlinger fik vi en kontrakt på to sange.
Det var en oplevelse i sig selv. Hasan instruerede og forestod selv video-arbejdet og holdt sig inden for det aftalte budget, som i øvrigt var så stort, at han “aldrig ville have kunnet opnået noget lignende herhjemme”. Lige som hele teamet og maskineriet der stod bag med planlægnings- og strategi-møder, særskilte reklame-danse-videoer i forbindelse med udgivelsen med indiske influencers m.v. var i en helt anden liga: – Det var en fed oplevelse, siger han.
Så Hasan vil gerne ind på det spor igen. Og lader sig ikke skræmme af at Sony India-muligheden er udtømt pt. Tværtimod koncentrerer han sig nu udelukkende om Punjabi-poppen, fordi han ikke kan fokusere på dét og den danske pop samtidig.
Han har senest været på et månedlangt ophold i Indien – støttet af MXD – med business-møder, sessions og derudover deltagelse på førsteudgaven af den internationale musikmesse India Music Week i Goa i januar/februar. Han beskriver selv det indiske marked som “ikke-let-tilgængeligt”.
– Groft sagt ser branchen ikke så meget på dit indhold eller lytter til din musik, som de ser efter likes og antal streams for at se hvad, de kan tjene på dig – og så scroller de igennem, hvem der følger dig. Du skal have noget at byde på, og du skal have connections. Og det er vigtigt, at du kan skabe opmærksomhed. Jeg har 100.000 månedlige lyttere, hvilket er fint for mig her og nu, men du skal op på mindst en million, før det batter i Indien, forklarer Hasan.
Sand til Goa eller…?
Men hvordan vil han skabe det – og prøver han egentlig ikke at sælge sand til Goas store langstrakte strande??
– Der er ingen tvivl om, at de er pissedygtige sangere og musikere – og at der er ekstremt mange af dem. Men min musik er også præget af den skandinaviske og europæiske musik, og det er måske lige den flavour/smag, der giver min musik kant – og som kan skabe nysgerrighed på markedet for non-film music, siger han, og forklarer i samme åndedrag at der ér en stigende interesse for international musik i Indien nu.
Genvej via England – og efterspørgsel fra Indien
I hvert fald tror han på, at han har nogle nøgler, der kan åbne døren igen.
– Jeg har altid vidst, at der findes et stort marked for indisk musik i England på grund af indvandringen – og også i Holland – så jeg er bevidst gået efter at skabe et netværk og markere mig på den front, siger Hasan, der fik skabt kontakt til rapperen D8, som han hentede til København.
– Vi lavede nogle fede tracks og videoer sammen – bl.a. sangen “Bheegi Ratein (Rainy Nights)”. Vi udgav den independent i 2022 uden den store pr-kampagne, og der skete ikke rigtigt noget i lang tid – før jeg smed den op på TikTok, hvor den pludselig gik viralt. Så begyndte folk i både England og Indien at picke den up. Så nu var det indiske artister, der kontaktede mig og ville lave noget sammen. Ikke omvendt – og dét var fedt, siger Hasan om sangen, som nu har 4-5 mio. streams på YouTube og det samme på Spotify.
I samme forbindelse fik han også hul igennem til BBC Asian Network, der nurser hele den asiatiske musikkultur i England og som bl.a.i inviterede ham til at spille til deres 20 års jubilæumskoncert. En kontakt han nu prøver at holde ved lige.
En anden vigtig nøgle er collabs. Hasan fik flere indiske kontakter via sine udgivelser på Sony Music India, bl.a. Tanzeel Khan. Han var en af flere kendte indiske influencere, som Sony hyrede til at lave danse-videoer i forbindelse med lanceringen af “Hawa”. Efterfølgende kontaktede influenceren Hasan i ambitionen om et musikalsk samarbejde, Det endte med fælles-singlen “Neendran di Chor”, hvor Hasan fløj Tanzeel ind fra Indien til Marokko for at lave den tilhørende flotte video. Den blev udgivet sidste år og kravler stille og roligt opad.
Hans seneste tur til Indien gav også flere gode kontakter med henblik på fremtidige samarbejder og collabs, som også er så vigtige i forhold til at bygge bro til andre publikumssegmenter. Men rejsen gav samtidig Hasan erkendelsen af, at han skal dygtiggøre sig og skærpe sin specielle skandinaviske punjabi pop-profil yderligere, “fordi markedet i Indien er så over saturated med dygtige musikere og sangere, som står i kø for at komme til”.
Independent – som udgangspunkt
Af samme grund går han heller ikke efter en indisk pladekontakt lige nu, men har det godt i sin nye status som independent-artist (herhjemme hos Believe Music), hvor han hellere vil lave musikken først – og derefter pushe på for at skabe aftaler, når han selv har skabt den første virak hos publikum omkring sin musik. Lige som han gjorde omkring førnævnte virale succes med “Bheegi Ratein (Rainy Nights)”:
– En model kan være via indernes såkaldte “retainer-modeller”, som jeg lærte om på den seneste tur. Det er talent-management agencies, som du eksempelvis betaler for at pushe din sang i en given periode i forhold til sociale medier, pitching til Spotify og en masse andre aktiviteter. Det er en slags abonnementstjeneste, som jeg kan bruge, når jeg først har opnået nogle peaks med mine sange, men har behov for at andre bærer den endnu videre. Og i høj grad også når det gælder livescenen.
Så Hasans indiske ambitioner lever altså videre: – Jeg er enormt meget i studiet i øjeblikket og arbejder på ny musik. I løbet af året udgiver vi en række singler, der leder op til mit debutalbum i begyndelsen af 2026. I den proces håber jeg på, at nogle af de relationer, jeg har knyttet på min tur til Indien, kan udvikle sig til konkrete samarbejder. For jeg skal derud igen – det er helt sikkert.
You must be logged in to post a comment.