Branchefolk vi mødte på by:Larm 2017

Udgivet
13.03.2017

Malte Birkelund Erbs, Booker, PDH Music

Du har været til by:Larm festivalen flere gange. Hvad er formålet med af at tage herop?

”Jeg tror jeg har været på by:Larm 9-10 gange. Måske var det jubilæum ligesom festivalen havde 20-års jubilæum i år. For mig er der tre formål. Det ene er åbenlyst at repræsentere de acts, vi har med derop, og hjælpe med, at de bliver hørt og set. At de måske kan få spillejobs og samarbejdspartnere i Norge og måske andre lande. Den anden grund er muligheden for at se en masse talent fra hele Norden. På denne festival har jeg blandt andet fundet Susanne Sundfør og Ásgeir, som jeg har haft meget glæde af at arbejde med. Den sidste grund er, at by:Larm er inspirerende hvert eneste år i forhold til de de mange aspekter af koncertformatet. Både hvad angår instrumentering i bands, scene udnyttelse, band lyd, promovering m.m. Med andre ord giver by:Larm mig altid energi til at gå hjem og gøre det bedre for de acts jeg arbejder med.”
Hvad får man som musikbranche professionel ud af at være til stede heroppe?

”Man får selvfølgelig en kærkommen mulighed for at møde en masse kollegaer fra Danmark, men især også fra Norden og UK. Jeg har en masse branche venner i Norge, og de minder på nogle måder meget om vores branche. Så der er altid noget viden, sladder og knowhow der skal deles.” 

Hvordan adskiller By:Larm sig fra andre musikbranche festivaler? Er der nogle særlige kendetegn?

”Jeg har altid været vild med at alle optrædende spiller to gange over to dage. Jeg kan sagtens finde på at se en fed artist to gange. Og så kan jeg godt li den norske humor og musik mentalitet. Den har altid passet godt til mig. 

Hvad var årets højdepunkter for dig på by:Larm 2017? 

”Andre år har det været Ásgeir, Susanne Sundfør, Astrid, Fay Wildhagen m.fl. I år kan jeg stolt sige at danske Bisse var en klasse for sig selv. Og vi har allerede en del job tilbud til ham fra Norge. Det var en rigtig god Bisse by:Larm!” 

Jesper Kemp, direktør og ejer, Bullet Booking

Hvorfor er du taget by:Larm i år?

”Det er en blanding af at pleje et nordisk netværk, at være repræsentant for den artist jeg havde deroppe i år (KATINKA) og at gå på opdagelse i al den fede nye musik by:Larm har på deres bugnende program. Jeg får meget ud af IKKE, at have alt for meget planlagt på forhånd inden jeg drager af sted. Det gør det lettere at følge en hurtig anbefaling eller bare følge med det selskab man nu er i.”

Hvad får man ud at være til stede heroppe rent professionelt?

”Man får nogle dage væk fra kontoret og møder kolleger, musikere og journalister under lidt andre og mere uformelle omstændigheder end den daglige email/mobil-dialog. Niveauet og variationen i programmet er imponerende højt.” 

Hvordan adskiller by:Larm sig fra andre musikbranche festivaler?

”Den adskiller sig jo for mit vedkommende først og fremmest ved, at den ikke ligger i Danmark. Øllet er dyrt. Den første omgang jeg kom til at købe kostede lige så meget som flybilletten Oslo-Kbh t/r. Og så udmærker Oslo sig ved 15-18 vanvittigt fede steder inden for en gå-radius af 20 minutter fra den ene ende til den anden. Tænk sig hvis vi havde et sådan et udvalg af spillesteder i vores egen hovestad.”

Hvad var årets højdepunkter på festivalen?

”Rent musikalsk var det Undergrünnen på Tilt, som var et off-by:Larm arrangement, KATINKAs koncert om fredagen på Rockefeller, Lord Siva på et toppakket Revolver senere fredag og norske Sigrid på Rockefeller om torsdagen. Antallet og kvaliteten af spillesteder af den vildt fede slags, var også helt klart et højdepunkt for mig.”  

Jesper Mardahl, Daglig leder, Promus

Hvorfor er du på by:Larm i år?

”Det er mit første besøg heroppe og formålet er at deltage i et panel omkring Music Cities.”

Hvad kan man bruge festivalen til i professionelle sammenhænge?

”Alle showcasefestivaler har jo deres ”identitet”, så afhængig af hvilket projekt/band/artist, man arbejder med, kan by:Larm være en del af ens ”årshjul”. Og har man et momentum kørende og eventuelt et stærkt samarbejde med norske partnere, så kan det uden tvivl være vigtigt med en showcase deroppe.”

Hvad er dit førstegangsindtryk af festivalen?

”Jeg syntes faktisk, at den virker for ”spredt”. Deres netværksområde virkede ikke særlig hensigtsmæssigt. Enten et larmende nattested eller begrænset med plads i ”Dansens Hus”. Og så er det alt for dyrt og koldt!”

Hvad var højdepunktet?

”Sigrid på Rockefeller.” 

Kristoffer Rom, Formand for DUP og grundlægger af Tambourhinoceros

 

Hvad er dit formål med at tage til by:Larm i år?

”Jeg er både formand for Danske Uafhængige Pladeselskaber samt grundlægger af Tambourhinoceros, der udgiver plader, laver artist mangement og promotion. Derfor er mine aktiviteter på branchefestivaler altid mangefacetteret. I år var jeg her i forbindelse med en launch-præsentation af DUPs nye playliste community New Nordic Indie, samt som label & manager for IRAH, der optrådte 2 gange på festivalen.

Hvad kan man få ud af at være til stede heroppe?

”Hvis man er opsøgende i forhold til de forskellige workshops, festivalen tilbyder, kan man lære meget. Og sørger man for at etablere kontakt forud for festivalen, så kan man udvide sit branchenetværk betragteligt. Og så er der selvfølgelig en masse skønne koncerter og nogle latterligt dyre øl.”

Hvordan adskiller by:Larm sig i forhold til andre branchefestivaller?

”Man får først og fremmest en tættere tilknytning til den norske musikscene. Tambourhinoceros er eksempelvis en del af et nordisk PR-fællesskab ved navn Nordic Waves, som laver en del promotion for norske bands såsom Kakkmaddafakka og Spidergawd og her er By:Larm en god mulighed for os for at pleje de netværk. Den norske live-branche (venues & festivaler) er også utrolig bredt repræsenteret, hvilket giver os danskere, der har bands på festivalen, mulighed for at præsentere vores artister live overfor bookerne. På By:Larm holder de lokale musikvirksomheder desuden en række kontorfester, som er en superfed måde at lære folk hurtigt at kende i forhold til at fange hinanden på spillesteder og i konferencecentre. Der er selvfølgelig også den sædvanlige gruppe af A&Rs fra amerikanske & britiske pladeselskaber, som de fleste andre branchefestivaler disker op med, men det er i mine øjne hverken her at By:Larm skiller sig ud fra mængden eller her, at der tilføjes størst værdi til branchefestivaller generelt.”

Hvad var dine højdepunkter for i år?

”Lanceringen af New Nordic Indie opnåede blandt andet via en reception på By:Larm en pan-Skandinavisk gennemslagskraft som ønsket. Bisse overbeviste mig for første gang med en sublim koncert på et ellers elendigt venue. Og IRAH gav endnu engang deres publikum tårer i øjnene.”

Rune Erbst Ledet, Programchef, Tivoli

Rune Erbst Ledet

 Du er fast gæst på by:Larm hver år. Hvad  får du ud af at tage herop?

”Først og fremmest at blive opdateret på hvad der rør sig i de skandinaviske lande af ny dansk musik, men også musikbranche relevant info. I de ti år jeg har trådt Oslos gader tynde over en weekend i februar/marts, er musiksalget gået fra fysisk pladesalg til streaming på internettet, samt at den primære indtægtskilde er skiftet til artisternes koncertvirksomhed. Det har fået koncertindustrien til at blomstre og pladebranchen til at file neglene i de skandinaviske lande og her har By:Larm spillet en væsentlig rolle i delingen af knowledge og netværk. Desuden er By:Larm også en oplagt chance til at hænge ud sammen med de danske delegerede i afslappet regi. Det giver sammenhold og fællesskab og ikke mindst stolthed over, at lille Danmark faktisk er pænt placeret på landkortet i Europa.”

Hvad er de særlige kendetegn ved by:Larm?

”Det, at hver artist spiller 2 x 30 minutter over to dage på to forskellige steder, er genialt. En anden ting er alle de fantastisk spillesteder, der indenfor en meget lille radius er placeret i Oslos bykerne. Jeg vil også nævne et meget højt niveau af udbud på festivalens konference del.”

Hvad var årets højdepunkter for dig på by:Larm 2017? 

”Af bands, var det faktisk at høre et Britisk band ved navn ”Shame” midt i den nordiske lyd. Der blev jeg både mindet om den helt unikke klang vi har tilfælles med hinanden i de skandinaviske lande, men også i hvor høj grad musikhistorien skinner igennem betinget af geografisk og demografisk oprindelse. Hvor den nordiske lyd ofte er rundet af Abba, Håkon Helstrøm, Gasolin, Shit og Chanel, samt folkemusikken, havde ”Shame” sine klare rødder i The Beatles.”

Francine Gorman, redaktør, NOMEX

 

Hvad er dit forhold til dansk musik?

”Danmark har en virkelig spændende og opfindsom musikscene lige nu indenfor alle slags genrer. Jeg er især begejstret over den crossover, der lige nu finder sted mellem urban pop og elektronisk musik. Det er både unikt og powerfuldt”

Hvilke danske bands så du på festivalen i år?
”Jeg så rigtig mange gode danske bands i år inklusive Soleima, Bisse, IRAH, Lord Siva, Saveus og Off Bloom”

Hvad var de danske højdepunkter?
”Jeg var helt blæst væk over Off Bloom. Deres musik er en fantastisk af blanding af sofistikeret elektronisk musik med en karismatisk forsanger, der bringer  en intens popvokal ind i mikset. Deres show var virkelig energisk oveni og det så ud til at de elskede at stå på scenen. Jeg var også helt vild med Bisse. Energien og melodierne ramte mig. Også selvom jeg ikke forstod de danske tekster!”

Har du nogle tips til danske bands som gerne vil slå igennem i England?
”England kan være et svært marked at forcere for udenlandske artister, så det er vigtigt at lave et godt forarbejde og lade tingene tage tid. Prøv at skab lidt hype inden du besøger landet ved at sende din musik til forskellige blogs og brug de ressourcer og hjælpemidler som allerede er tilgængelig via eksempelvis Music Export Denmark, som har en stor viden og knowhow på området. Brug desuden tid på at sætte dig ind i lokale PR bureauer og booking bureauer inden du hyrer dem og begynder at samarbejde.”

Magdalena Jensen, CEO & manager, Chimes Agency og New Neighborhoods i Polen

 

Hvad synes du om den danske musikscene?
”Jeg synes, der er kommet rigtig mange gode ting fra Danmark de sidste par år. Bands som Blondage, Sekuioa og Rangleklods er de første, der lige falder mig ind.” 

Hvilke danske bands kunne du lide på by:Larm i år?
”Jeg elskede AVAVAV. De var så sjove og der lysshow var perfekt. Samme med Saveus – og sikke en stemme han har. Det lykkedes for dem at få en kedelig restaurant form for venue ændret til en forrygende popkoncert fyldt med energi suppleret af forsangeres smukke stemme.”

Har du nogle tips og tricks for danske bands som gerne vil gøre karriere i Polen?
”Det er først og fremmest vigtigt at finde nogle gode partnere at samarbejde med og lave en plan, der passer til ens artist, da der ikke er nogen enkel eller simpel vej ind på det polske marked. Man skal lave en specifik plan for hver enkel artist. Men når det er gjort er det helt klart investeringen værd. Der bor 38 millioner musikelskende mennesker i Polen og økonomien vokser hvert år.”

Fruzsina Szep, Festival leder, Lollapalooza Berlin

Hvad synes du om den danske musikscene?
”Det er en meget frisk, krydret og lækker. Dansk musik er som et friskt æble, som jeg har lyst til at sætte tænderne i og tage en stor bid af. Det er på mange måder musik for mine ører og øjne”.

Er den danske og Skandinaviske musikscene anderledes end andre steder?
”Altså, det er som om, at der er en særlig friskhed over musikken i Norden. I er virkelig gode til at eksperimentere med forskellige musikgenrer og lave diverse crossover samarbejder. Derudover er jeg vild med, at danske og nordiske bands gør meget ud af sceneshowet og scenetøjet. Det er ikke kun en musikalsk oplevelse, men også en visuel oplevelse, hvor hele bandet har flot tøj på og bevæger sig rundt på scenen. Det er meget inspirerende og fyldt med energi. Jeg ved ikke, hvorfor det er sådan i Norden, men måske det skyldes, at I har bedre adgang til mange forskellige inspirationer fra Tyskland, England og USA. Det virker i hvert fald som om, at alle artister er meget oppe på, hvad der er cool, hip og trendy. Og så er Nordiske bands også rigtig gode til at skrive flotte melodier med meningsfyldte tekster. Det betyder også meget for mig”.

Hvad var de bedste danske navne du så på by:Larm i år?

”Jeg fik desværre ikke set nogle danske koncerter i år, da jeg kun var på festivalens konferencedel. Men jeg elsker dansk og Nordisk musik og jeg satser på at tage revanche på årets SPOT festival i stedet”.

Redigeret
13.03.2017