Dansk version English version Facebook Youtube Instagram

En debut og en erfaring rigere

Carsten Holm

Jonas Elbrønd og Sebastian Zieler

Jonas Elbrønd er indehaver af Bold Arrow, der arbejder med Tundra, Zarr og Reeperbahn-aktuelle The Entrepreneurs. Sebastian Zeiler er en af ejerne af Big Oil, som i år repræsenterer Gents på Reeperbahn-festivalen.
For begge, er festivalen i Hamborg relativt ukendt land. Sebastian møder jeg ca. 30 minutter inde i hans første besøg på Reeperbahn – mens Jonas havde sin debut sidste år. En debut, der var en lærerig oplevelse. Den vender jeg tilbage til, i den snak jeg havde med Jonas og Sebastian, en solrig eftermiddag midt på Reeperbahn.

– Det er første gang jeg er på Reeperbahn og her der går vi efter efter koncertvirksomhed for Gents primært i Tyskland og Østeuropa. Så til Gents showcases har vi inviteret agenter og promotorer specifikt fra de territorier, fortæller Sebastian.

Big Oil bliver distribueret udenfor Danmark af Believe og under Sebastians to dages besøg i Hamborg, skal han også mødes med de internationale samarbejdspartnere og sætte nogle ansigter på hvem der egentlig arbejder med hvem.

– Det er godt at møde dem alle personligt, så vi også kan fortælle dem hvad planerne med vores udgivelser egentlig er. Så kan de også være med, så meget som muligt.

Det uhellige ægteskab mellem alkohol og musikbranchen.

Mens vi sidder på cafeen, midt på Reeperbahn, kigger Sebastian rundt. Har hørt meget om Reeperbahn og forestiller sig, at det er det tyske svar på SXSW – og mens han drejer hovedet, hører musikken fra en scene i det fjerne, ser folk gå frem og tilbage med deres navneskilte på maven, er det også nærliggende for ham at tro, at det er en miniudgave af verdens største branchefestival, SXSW i Austin, Texas.

– Det er her hvor det uhellige ægteskab mellem alkoholproducenter og musikbranchen er meget synligt. En kombination af fest og massive netværk-muligheder, griner Sebastian.

Jonas nikker med på Sebastians betragtning. Jonas fik sin ilddåb på Reeperbahn sidste år, da han var afsted med bandet Tundra. Meget åbent fortæller han, at han ikke fik så meget ud af det sidste år – og det er ikke bandet Tundras fejl. De spillede godt og gjorde hvad de skulle – det var Jonas’ forarbejde og arbejde under festivalen, der ikke var optimalt. Dermed blev første side i den store lektiebog skrevet – og den side har han læst, så han kan den udenad.

– Det forarbejde jeg havde lagt i det sidste år, var at skyde rigtig meget med spredhagl. I år er det hele meget mere fokuseret fra min side. Vi taler også om koncertvirksomhed og også om at være ekstremt attraktiv.

Selvom man kommer med den gode musik, så skal der også være nogle til at tage imod det. Jonas og Sebastian skal arbejde for, at der kommer de rigtige branchefolk til de koncerter, som de repræsenterer. Sidste år spillede Tundra rigtig godt, men der var ingen til at tage imod musikken.

Hvis man ikke sørger for at skabe et navn på forhånd, er det svært at trænge igennem på listen over 400 navne, der spiller koncerter her.

– Da muligheden åbnede sig for, at Entrepreneurs kunne spille på Reeperbahn i år, startede jeg på arbejdet med at kontakte folk i marts måned, fortæller Jonas, som virker helt afklaret ovenpå sidste års erfaringer. Mailsne er blevet mere dirkete og i det hele taget har han lært meget i løbet af det år der er gået. Udviklet sig som menneske. Som manager.

De mennesker, som Jonas rækker ud til, er nogle han lærer at kende igennem sit musikselskab og de danske bookere, der kender nogle. Nogle der kender nogle. Og så er det bare om at kontakte de personer. MXD spiller også en væsentlig rolle i forhold til koncerten med Entrepreneurs til den danske aften, som de er medafsender på. I de sidste måneder, har holdet på MXD giver Jonas kontaktinfo på nogle af de mange branchefolk, som er inde i MXD’s imponerende netværk.

– Vær stålfast! Stå fast på de møder man har sat op og ikke mindst at have en klar agenda med aftalerne, lyder det fra Jonas, som også pointerer vigtigheden af SPOT festival.

Samarbejdspartnere som fans.

Mange af de mennesker, der er blevet inviteret til koncerten med Entrepreneurs på Reeperbahn, har også hørt det under årets SPOT festival i Aarhus i starten af maj. De er alle interessede i at høre bandet igen – også i andre rammer. Fra det store, nærmest formelle haller i Musikhuset i Aarhus, til en mindre klub, hvor der er lavt til loftet og hvor man kan dufte bandet, når man står ti meter fra scenen – det giver bandet måske mulighed for, at vise publikum noget andet i Aarhus. I Hamborg spiller de også 15 minutter længere. For Sebastian gælder stort set det samme med Gents. Big Oil har et godt netværk og samarbejdspartnere rundt om i verden, men de kontakter skal også bearbejdes!

– Det at Gents er tilstede, gør at de kan spille for nogle af de samarbejdspartnere, der aldrig har set dem, fortæller Sebastian og forsætter,
– Det er blandt andet repræsentanter fra Believe i England, som aldrig har hørt Gents før live. Og da vi fik muligheden for at spille på den danske aften, åbnede det også muligheden for at sætte endnu en showcase op her på Reeperbahn. Det betyder en ekstra mulighed for folk, at høre Gents. Det er vigtigt for os, at samarbejdspartnerne kan høre dem og forhåbentlig selv kan blive fans.

Sebastian var med til at starte Big Oil for snart ni år siden. Jonas har arbejdet med management i tre års tid – og det er første gang de to møder hinanden. Det står klart for dem, at være en del af musikbranchen, repræsentere bands og kæmpe om territorier i verden, ikke er en konkurrencesport. Til gengæld kan de lære af hinanden, og undervejs i snakken inviterer Sebastian Jonas med til en reception – for at mingle, netværke eller bare at være.

Folk farer forbi på gaden ved cafeen. Medlemmerne fra The Entrepreneurs dukker op. Bærende på tasker og lidt instrumenter. De har lige tjekket dagens venue ud, siger god for det, og skal have resten af dagens logistik til at gå op. Udstyr, hotelværelse, spillested. Bandet er på arbejde. Det er Jonas og Sebastian også – i andre rammer. Telefonen ringer, en mail skal besvares og de to kollegaer går videre mod receptionen lidt længere nede ad gaden. Den ene et år rigere – den anden på sit livs første ridt på Reeperbahn Festival.