2 uger til Reeperbahn Festival – og stadig med Danmark som festivalens fokusland

Udgivet
02.09.2020

Reeperbahn Festival bliver den første af de store festivaler i Tyskland, som afholdes efter nedlukningen

Tysklands vigtigste musikbranchefestival, Reeperbahn Festival, i Hamborg forventer fortsat at kunne afvikle årets festival mellem d. 16.-19. september. 

Årets udgave bliver på grund af Covid-19 stærkt reduceret; Festivalen danner i år ikke ramme om et konferenceprogram for musikindustrien. Der vil være færre koncerter, som afvikles med den størst mulige sikkerhed for færre publikummer. Der vil dog fortsat være sat fokus på den danske musikscene. 

Michael Bojesen, formand for Statens Kunstfond, der er en af MXD’s partnere i projektet, udtaler: 

”Det er en stor glæde at kunne sætte fokus på danske musikere til det tyske marked sammen med Music Export Denmark. Tyskland er vores allervigtigste platform for dansk musik i udlandet, og vi kan inspirere hinanden og lære af hinanden – også i lyset af Corona.”

Programmet

Reeperbahn Festival bliver den første af de store festivaler i Tyskland, som afholdes efter nedlukningen. Der er arbejdet intenst på at finde løsninger, hvor musikken fortsat kan spille under de svære betingelser, som ellers har kastet livemusikken ud i en alvorlig krise.

Der er derfor stor opmærksomhed fra mange sider i Tyskland rettet mod årets udgave og en tung tysk politisk opbakning og deltagelse.

Festivalen åbnes således onsdag d. 16. september med, “The DOORS OPEN Show”, som også live-streames af Reeperbahn Festival og på MXD’s facebook side, hvor prominente gæster fra det politiske og popkulturen vil diskutere de eksistentielle emner, musikken er kastet ud i: erfaringerne, truslerne mod vores eksistens og perspektiverne for musikindustrien under den globale corona-krise. 

Dette vil blive diskuteret af blandt andre Olaf Scholz, vicekansler i den tyske forbundsregering, kultursenator for Hamburg Dr. Carsten Brosda, formand for Statens Kunstfond Michael Bojesen og CEO for Reeperbahn Festival Alexander Schulz.

Undervejs optræder Tina Dico, og bagefter følger festivalens åbningskoncert “The DOORS OPEN Concert” ligeledes med Tina Dico. Festivalens musikprogram vil herudover byde på koncerter med flere danske kunstnere: Calby, Nicklas Sahl, Drew Sycamore, Be Svendsen og Baby In Vain.

Det tætte dansk-tyske samarbejde

Tyskland er det vigtigste marked for mange danske eksportvirksomheder, hvilket også gælder mange danske kunstnere og musikselskaber. Af denne grund var MXD – Music Export Denmark et af de allerførste musikeksportkontorer, som begyndte at afholde eksportfremstød på festivalen. Siden 2008 har “The Danish Night” således været en fast bestanddel af Reeperbahn Festival, og festivalen er sidenhen vokset og blevet til et af de vigtigste mødesteder og udstillingsvinduer af nye talenter for den internationale musikindustri, og dette til stor glæde for det lokale publikum i Hamborg. 

Da den danske og tyske regering i 2018 besluttede at gøre 2020 til et dansk-tysk kulturelt venskabsår, foreslog Reeperbahn Festival derfor prompte, at denne fejring kulminerede med et fokus på dansk musik på Reeperbahn Festival 2020. 

Covid-19 begrænser Reeperbahn Festival og det danske fokus

Desværre blev verden sat midlertidigt skakmat af en ny virus i marts måned, som har haft store menneskelige og samfundsmæssige konsekvenser. 

Musikindustriens live-sektor er en af de brancher, der har været særligt hårdt ramt. Derfor valgte MXD at følge trop, da Reeperbahn Festival i maj måned meddelte, at de så sig nødsaget til at acceptere situationen som en længerevarende præmis og måtte arbejde videre med at finde nye løsninger for musikken. 

MXD deler denne holdning og valgte at bakke en af dansk populærmusiks vigtigste partnere på det vigtige tyske marked op – for at stå side om side med tysk musik i arbejdet med at finde løsninger, for at sikre at danske kunstnere ikke mister for meget momentum og for at beskytte de brede danske musikeksportinteresser. 

MXD har dog siden maj måned arbejdet fremad med stor realisme, forsigtighed og fleksibilitet for at sikre, at færrest mulige ressourcer blev tabt ved en eventuel aflysning. 

Er situationen fortsat stabil, bliver Reeperbahn Festival afholdt i år og fortsat med et dansk fokus. Det bliver meget mindre, end vi oprindeligt havde planlagt (fra +25 danske bands, store dansk-tyske netværksevents og meget mere), men…

Vi kigger fremad!

Danmark vender stærkere tilbage i 2021. Meget af det vi ikke havde mulighed for at gennemføre i år, gør vi til næste år, hvilket er muliggjort via MXD’s partnere i projektet: Udenrigsministeriet, Kulturministeriet, Statens Kunstfond og Slots- og Kulturstyrelsen.

Ønsker du at deltage i Reeperbahn Festival 2020?

Det danske line-up er lukket, men den danske musikbranche kan fortsat tage til Reeperbahn Festival med eksportstøtte fra MXD. Du søger her

Yderligere info

Spørgsmål kan rettes til: MXD’s adm. direktør: Thomas Rohde, MXD’s projektdirektør: Anders Meisner og MXD’s tyske pressesamarbejdspartner i Tyskland, Factory 92’s direktør: Christian Hald Buhl

Det danske fremstød på Reeperbahn Festival 2020 sætter også fokus på de danske sangskrivere/producere via et samarbejde med Musikforlæggerne og DPA, som nu gennemføres online – læs mere her.

Det danske fremstød på Reeperbahn Festival 2020 begyndte med et kick-off arrangement januar 2020 i København i et samarbejde med Vega og Reeperbahn Festival – læs mere her

Læs mere om “Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020her.

 

 

 

 

 

Redigeret
02.09.2020