Danske talenter i et tysk juleeventyr – SPOT On Denmark i Köln

Udgivet
18.12.2012

Den tyske Domkirkeby var i vaskeægte julestemning og der var weihnachts-markeder på hver en åben plads, således også i Stadtgarten i Köln der huser det berømte spillested af samme navn. Her fik tre danske kunstnere muligheden for at imponere den tyske musikbranche.

Decembers SPOT On Denmark-fremstød i Köln var kun det andet i rækken i byen, der er kendt som Rhinlandets kulturelle hovedstad og Tysklands medie-centrum. Igen i år blev arrangementet afviklet i samarbejde med den indflydelsesrige tyske festival C/O Pop. Sidste års event var en stor succes, og med dansk musik i stærk fremvækst hos vores naboer syd for grænsen, var det oplagt at fortsætte det gode samarbejde med endnu en omgang SPOT On Denmark.

Hyggelig netværks-middag der knyttede den danske og tyske musikbranche tættere sammen
Hyggelig netværks-middag der knyttede den danske og tyske musikbranche tættere sammen.

Det seneste tiltag i forbindelse med SPOT On Denmark var onsdagens SPOT On Sync- arrangement (læs mere her). Torsdag var det så tid til det mere traditionelle SPOT On Denmark- fremstød.

Lige som sidste år foregik showcasen i det julepyntede Stadtgarten. Her indtog ca. 50 toneangivende tyske og danske branchefolk en hyggelig tre-retters julemenu på bedste speeddating-manér, hvor de fik rig mulighed for at netværke med hinanden og udveksle erfaringer omkring musikbranchen i almindelighed og dansk musik i særdeleshed.

Efter netværks-middagen var det tre specielt udpegede danske bands tur til at indtage Stadtgartens koncertscene. Folk-gruppen Cody, Indie-rockbandet I Got You On Tape og grime rap-talentet Linkoban var valgt ud fra deres optræden på dette års SPOT Festival af en kölnerbaseret jury bestående af C/O Pop (førende tysk musikbranche-konference & festival), Intro (Tysklands største musikmagasin), Eins Live (en af Tysklands største musik-radiostationer – baseret i Köln – Ruhrs svar på P3), Spillestedet Stadtgarten, Musik-bloggen Lets Get Hey og Kölncampus (Kölns største studenterradio – Tysklands største campus radiostation).

Cody charmerede tyskerne.
Cody charmerede tyskerne.

Cody indfangede publikum
Cody startede aftenens showcase på scenen i Stadtgarten med først en række af deres mere afdæmpede og melankolske numre fra det seneste album ”Fractures”, der udkom i august. Som koncerten skred frem, kom der mere tryk og volumen på musikken og den københavnske septet, der grundet nylig barsel blandt to af bandets medlemmer, var reduceret til en kvintet, formåede at fangede det tyske publikum, som glemte glühweinen for en stund, og lod sig tryllebinde af Cody og deres charmerende folk-agtige stil. Sebastian Schweigatz fra deres tyske booking bureau Pop-Up Records var især glad for anden halvdel af deres koncert: – Det klæder dem med lidt mere bas, trommer og tunge numre.

Frontmand Kasper Kaae fra Cody har prøvet kræfter med det tyske publikum før, og er fortrøstningsfuld i forhold til bandets fremtid i det tyske: – Vi bliver ved med at vise de tyske folk, at vi kommer tilbage, og bliver ved med at blive valgt til at spille på SPOT On Denmark, så det går hele tiden fremad.

I Got You On Tape var både musikalsk og visuelt betagende.
I Got You On Tape var både
musikalsk og visuelt betagende.

I Got You On Tape leverede en sikker indsats
Modsat Cody, der primært spillede numre fra deres seneste album, lagde I Got You On Tape ud med en sand hit-parade og kom omkring deres mest kendte sange. Visuelt imponerede gruppen også med deres skiftende lysshow. Det var tydeligt på publikums opmærksomme blikke og vippende fødder, at musikken vakte genklang og faldt i de tyske tilhøreres smag.

I Got You On Tape har også god erfaring med det tyske marked. De har tidligere spillet flere koncerter i landet, og de lå i efteråret på top-ti på college-radioernes officielle hitliste. Bandet har endvidere en Tysklands-tour på tapetet i januar og albummet ”Church of the Real” fra 2011 udkom i november i Tyskland.

Nyligt solo-debuterende Jacob Bellens med den karismatiske vokal i front, var noget mere udadvendt på scenen i Köln end vi er vant til herhjemme, og det klædte dem.

Linkoban – en opvisning i energi og attitude
Seneste skud på den hjemlige grime rap-scene var også aftenens sidste indslag.

Linkoban fyrede godt op under Stadtgarten.
Linkoban fyrede godt op under Stadtgarten.

Linkoban har ingen tysk booker, så hendes manager Kettil Myrstrand, der også er manager for Lucy Love og har pladeselskabet Superbillion Records, så frem til aftenens koncert: – Linkoban skal spille foran en masse vigtige branchemennesker. Hun har pt. ikke nogen samarbejdspartnere i Tyskland, så vi søger det hele i aften. Booker og distributør. Jeg tror mulighederne er gode, da hun kommer med et album til maj, så timingen kunne ikke være bedre. Her til SPOT On Denmark møder jeg mennesker mere personligt, end hvis jeg bare prøver at sende nogle mails rundt.

Linkoban var fra starten smækfyldt med energi og cool attitude, og fik skabt en sand fest foran scenen i Stadtgarten. ”Come closer, I can’t smell you” råbte hun, og mere skulle der ikke til før dansegulvet var pakket. Hun fik tyskere, der aldrig havde hørt om hende før, til at råbe sit navn flere gange, og der var fuld fart på hendes performance. Linkobans optræden afrundede en interessant aften i Köln, der forhåbentligt knytter de dansk-tyske musikalske musikbranche-bånd endnu tættere sammen, og giver mulighed for at udmunde i konkrete samarbejder.

Et forventningsfuldt publikum nyder de danske talenter i Köln.
Et forventningsfuldt publikum nyder de danske talenter i Köln.

Tysklandsindsatsen giver vækst
Leder af SPOT Festival og næstformand i MXD -Music Export Denmark Gunnar Madsen er positiv ovenpå de to SPOT On Denmark-arrangementer i Köln: -Vi er glade for at se branche såvel som publikums vækst i Köln. De to SPOT On Denmark-dage var kort sagt endnu en bekræftelse af den langsigtede indsats værdi. Dette er blot andet år i Köln, men selve SPOT On Denmark platformen har jo levet i Europa siden 2007 med +30 udgaver, og vi skal naturligvis heller ikke glemme SPOT Festivalens egen tyske indsats, hvor vi i år havde rekordmange tyske branche gæster i Aarhus. Dette forklarer også hvorfor vores samarbejde med c/o Pop allerede anses som en etableret størrelse af den tyske branche og presse. Vi er spændte på at samle op på det samlede afkast, både i forhold til de pitching sessions vi lavede mellem tyske supervisors og danske selskaber, såvel som i forhold til de tre optrædende bands, hvor der allerede har været en prestigefuld festival henvendelse.

*SPOT On Denmark er et samarbejde mellem ROSA – Dansk Rock Samråd, SPOT Festivalen og MXD – Music Export Denmark.

**SPOT On Sync-arrangementet er finansieret af Statens Kunstråd

***SPOT On Denmarks showcase og netværksdel er finansieret gennem Kulturministeriets ekstra bevilling til MXD for en øget Tyskland-indsats i 2012.


Redigeret
18.12.2012