Af Viktoria Skovhus
De allerførste deltagere på programmet ”EMPOWERMENT VIA REPRESENTATION – INTERNATIONAL SPONSORSHIP PROGRAMME” afsluttede i 2024 et forløb, hvor de i løbet af et helt år fik dækket alle udgifter i forbindelse med deltagelse i netværksarrangementer, konferencer og showcase-festivaler. Alle deltagerne identificerer sig som kvindelige, og formålet med projektet er netop at bidrage til en positiv udvikling i musikbranchen, der ofte er præget af en skæv kønsbalance, ved at øge adgangen til de vigtige europæiske eksport-arrangementer.
Her ser deltagerne tilbage på et begivenhedsrigt år, der har budt på et væld af netværksarrangementer, festivaler og events. De er både blevet udfordret, blevet taget varmt imod, og de har knyttet bånd til vigtige samarbejdspartnere og til hinanden.
Det internationale perspektiv
Artist manageren Lorri Lin fortæller, at hun forventede, at hun undervejs ville kunne skabe forbindelse til nogle af de vigtige branchepersoner i den internationale musikindustri – nogle nøglepersoner, der kunne bidrage til hendes professionelle netværk, særligt når det kommer til eksport af de artister, som hun arbejder med. Dernæst var hun også meget interesseret i at skabe forbindelser til de andre deltagere i gruppen.
”Jeg har mødt mennesker, og skabt forbindelser til folk, som jeg aldrig ellers ville have haft chancen for at møde og skabe forbindelser til. Det er industrifolk og beslutningstagere fra alt fra Beggars Group og den Tawainesiske musikbranche,” fortæller hun.
Lorri deltog ved By:Larm 2023 og 2024, Reeperbahn Festival 2024 og Iceland Airwaves 2024. Og en af de oplevelser, der står stærkest i hendes hukommelse, er fra Reeperbahn:
”Jeg er virkelig taknemlig for at have mødt Ellie Giles fra Step Management i England, som jeg blev introduceret til af Jess Partridge fra EMMA (The European Music Managers Alliance, red.), der mente vi ville være et godt match – og dét er vi! Ellie er virkelig dygtig, venlig og generøs til at dele ud af sin viden, og så har hun har været i branchen i godt tyve år. Jeg er virkelig taknemlig for at kunne række ud til hende med mine spørgsmål, og at jeg nu kan sparre med hende om alle mulige ting – blandt andet om hvordan man gentænker hele systemet omkring kontrakter mellem artister og managers. Når man for eksempel kigger på, hvordan Chappell Roan fyrede sit management i 2024, hvor hun brød igennem, virker det som en vigtig del af fremtidens managementvirksomhed,” fortæller Lorri.
Men det er ikke kun i form af nye forbindelser, at Lorri mærker en forandring, fra før hun blev en del af programmet:
”Jeg er vokset rigtig meget i løbet af året. Jeg har også været en del af MXD’s ”NEW FEMALE ENTREPRENEURSHIP ACCELERATOR” og har dermed været i en position, hvor jeg har suget ny viden til mig, haft rig mulighed for at netværke med mentorer og samtidigt anvende al denne viden i mit arbejde. Jeg kan virkelig se en forskel, i forhold til hvor selvsikker og komfortabel jeg er i netværkssituationer nu i sammenligning med før de to forløb.”
Lorri fortæller desuden, at hun gennem programmet har haft mulighed for at lære om trends, udfordringer og muligheder i musikbranchen set fra et internationalt perspektiv, og at hun mener, at den slags viden er helt essentiel for at skabe de eksportstrategier, der skal komme danske artister til gode på det globale marked. Og som en sidste mærkbar forskel oplever Lorri nu, at flere artister rækker ud til hende, i håb om at hun vil være deres manager.
Vigtige møder og samtaler
Laura Cecilie Krogtoft, der er freelancer og arbejder med at facilitere musik og kunst på forskellig vis, har også haft en rigtig god oplevelse med sin deltagelse i forløbet. Ligesom Lorri Lin havde hun en forventning om at udvide sit netværk, der blev mødt gennem programmet:
”Programmet har bidraget med meget inspiration og har været årsag til mange spændende møder samt potentielle fremtidige samarbejder. Som jeg håbede, har det også styrket fællesskabet mellem de deltagende. Alle de møder og oplevelser, jeg har haft på min vej, har på forskellige måder været berigende,” fortæller hun.
Laura begyndte året med at besøge Eurosonic i Holland, hvorefter hun deltog i Tallinn Music Week i Estland. Herefter tog hun til London og senere Brighton, for at deltage i The Great Escape og i efteråret tog hun til Reykjavik for at være med på Island Airwaves.
”På hver festival og i hver en by har jeg haft møder og deltaget ved både koncerter, talks og receptioner. Selvom mange mennesker er vant til at kommunikere online og skriftligt er det bestemt noget andet at mødes i virkeligheden. Når man møder mennesker og potentielle samarbejdspartnere handler det jo – udover de mere konkrete og praksisnære aspekter – meget om kemi og kontekst, og begge dele er svagere til stede i det online rum,” fortæller hun, om hvorfor det giver så god mening at være fysisk til stede i sin netværksproces.
Af de mange mennesker hun har mødt i forbindelse med sin deltagelse i ”EMPOWERMENT VIA REPRESENTATION” er der flere, hun stadig har kontakt med. Særligt inden for publishing og label-delen af musikbranchen, men også mennesker der arbejder med PR, events og andre forgreninger.
Laura har mødtes med repræsentanter fra for eksempel Terrorbird Media, Edition Wilhelm Hansen, Playbook Artists, 4AD og forskellige festivaler, bookingagenturer og medier – enten planlagt på forhånd eller ved at netværke til forskellige arrangementer. Et af de møder, der står særligt skarpt i hukommelsen her efter forløbets afslutning, er med Emily, der arbejder med publishing for Warp Records i London.
”Vi mødtes oprindeligt til et MXD-event i København og mødtes så igen, da jeg gennem dette program tog til London og Brighton. Hun tilbød mig først og fremmest husly i London, hvor vi havde nogle gode dage sammen. Vi besøgte forskellige steder i Sydlondon og havde mange gode samtaler om musik og om mere eksistentielle emner, som det at være menneske og kvinde – både inden for og uden for branchen. Jeg synes, at disse samtaler er supervigtige. At vi kan udveksle idéer og tanker med vores forskellige perspektiver, og at vi kan spejle os i hinanden fra vores positioner, det skaber grobund for udvikling,” fortæller Laura.
Efter Emily og Laura mødtes i London, mødtes de igen i Brighton, hvor Emily introducerede Laura til sine kollegaer og samarbejdspartnere.
Jeg må gerne være der
At netværke handler i høj grad om at finde fælles fodslag – og sådan er det også, når man begiver sig uden for landets grænser. Emilie Pil, der er stifter af FRIDAY management og indie-pladeselskabet Bon Appétit, deltog på forløbet, og understreger ligesom de andre, at det kan føles overvældende at skulle begive sig ud på det internationale marked som dansk brancheperson.
”Med et program som dette bliver man sat i båd med andre, der har de samme ambitioner. Man har nogen at sparre med, og man er ligesom på hold sammen – og nogen at følges med eller sidde ved siden af. Det kan gøre hele forskellen, når det kommer til at turde,” fortæller hun og uddyber, at hun tilmed også sidder tilbage med en gruppe af ligesindede kvinder i sit netværk, som hun forventer at komme til at holde kontakten med de næste mange år.
”Al eksport og succes med artistprojekter generelt handler – foruden god musik – om et godt netværk. Du kan lave verdens bedste sang, men hvis ingen hører den, så er det lige meget. Der opstår en tillid og et ansvar, som gør hele forskellen for ens måde at tilgå et nyt projekt på. Og det er vigtigt, at vi i Danmark har ambassadører ude i marken, der sørger for at de internationale gatekeepers tager stilling til den musik, vi præsenterer for dem. Man er nødt til at have nogle ”venner” i territorierne, der kan vouche for artisterne. Det er mit job so manager at få de venner, og dem ville jeg aldrig have mødt, hvis ikke det var for dette program.,” fortsætter hun.
Emilie deltog på By:Larm og The Great Escape, og så var hun med til en række MXD-events som Verden Venter og et jule-event med programmerne ”EMPOWERMENT VIA REPRESENTATION” og ”NEW FEMALE ENTREPRENEURS ACCELERATOR”. Og hun kan mærke, at hun er vokset siden forløbets begyndelse:
”Jeg tror bare, at jeg hviler mere i mig selv og i min berettigelse til at være en del af de her større internationale initiativer, hvor man godt kan føle sig som en meget lille fisk. Men folk er supersøde og nede på jorden, og de fleste er der af præcis samme årsag som én selv; at finde dét menneske, der potentielt kan åbne nogle døre for én, som man aldrig selv ville kunne. Jeg kunne jo selv meget vel være en af dem, for en udenlandsk agent, der søger det danske marked. Så jeg har lært, at jeg må gerne være der, og det tror jeg både brancheaktører og artister kan mærke på mig. Jeg har fået mere selvtillid,” fortæller Emilie.
Efter forløbets afslutning har Emilie planer om at vedligeholde de relationer hun har skabt undervejs. Hun vil også gerne fortsat deltage i de internationale showcases, og blive ved med at pleje og udvide sit globale netværk:
”Jeg har mange internationale ambitioner på mine artisters vegne, og hvis det skal lykkes, så gælder det ikke kun artistens eget reach – jeg skal som repræsentant have et godt netværk, der bakker op om mit navn i det marked, der skal løfte artisten,” afslutter hun.
Langt over forventningen
På samme måde som Emilie Pil har artistmanageren Arense Warny også fået styrket sin egen følelse af berettigelse til en plads i musikindustrien, ved at deltage på de forskellige musikbrancheevents rundt omkring i Europa:
”At være fysisk til stede viser resten af branchen, at du er en del af den, hvilket – særligt som nyere artist manager – viser at man har en plads. Og den plads kan ellers være rigtig svær at tage. Derfor har det haft rigtig stor betydning for mit virke i musikbranchen at have været fysisk til stede på de her festivaler, at have mødt folk i virkeligheden og at få snakket med en masse mennesker, som jeg nok ellers ikke ville have mødt,” fortæller hun.
Arense deltog på By:Larm i både 2023 og 2024, på Reeperbahn Festival og på The Great Escape. Hun fortæller, at programmet har givet hende nogle værdifulde indsigter om eksport af dansk musik:
”Uden programmet var jeg aldrig blevet så klog på eksport og andre territorier. Det har haft en kæmpe betydning, at jeg har lært så meget om de forskellige landes brancher, og hvordan de adskiller sig fra den danske. Jeg arbejder med to engelsksprogede artister og har fået en bedre forståelse af, hvordan jeg kan gribe eksporten af dem an. Læring om netop dette er i mine øjne ganske essentielt, og det har jeg på alle måder fået fra programmet,” fortsætter hun.
Arense har også dannet værdifulde relationer til flere af de folk, hun er stødt på undervejs i forløbet. Hun har holdt kontakten med de fleste af dem på mail og via sociale medier.
”På The Great Escape i 2024 deltog jeg ved en manager-middag, og her var jeg faktisk den eneste fra Danmark, der var repræsenteret. Jeg fik snakket med en masse dygtige og seje managers fra hele Europa, hvilket var utroligt spændende. Jeg mødte folk der arbejdede med alle mulige genrer i alle mulige lag. Selvom jeg også synes det var grænseoverskridende og en meget stor social opgave at stå på helt egne ben i det, synes jeg, at jeg fik rigtig meget ud af oplevelsen,” fortæller hun.
”På By:Larm 2024 deltog jeg også i et speed-meeting arrangement med en masse engelske agenter. Det var også meget grænseoverskridende, da der udelukkende deltog mandlige agenter, men her fik jeg virkelig øvet min lyn-pitch. Samtidigt fik jeg et par rigtig nyttige kontakter. Jeg lærte også en del om, hvordan de arbejder i UK, og hvordan de gør nogle ting helt anderledes end i Danmark,” lyder det fra Arense, der også forklarer, at hun faktisk fik dannet relationer til flere og vigtigere mennesker, end hun havde forventet:
”Jeg mødte langt flere meget etablerede musikbrancheaktører, end jeg havde regnet med. Det føltes generelt lidt som om vækstlaget og den mere etablerede del af branchen mødte hinanden i højere grad, end de normalt gør i hverdagen. På den måde kom man hurtigere til at føle sig som en vigtig del af det hele.”
”Jeg fik meget mere ud af det, end jeg havde troet. Det var i højere grad nemmere at navigere rundt i netværksarrangementerne og generelt nemmere at møde folk, end jeg havde regnet med, På den måde var programmet langt over forventning,” afslutter Arense.
Generelt sidder alle deltagerne på ”EMPOWERMENT VIA REPRESENTATION” tilbage med forventninger der er blevet oversteget, en masse nyttig erfaring og ikke mindst en god portion nye relationer til både hinanden og til vigtige musikbranchepersoner uden for Danmarks grænser.
You must be logged in to post a comment.