Orientering om Covid-19 og afviklingen af Reeperbahn Festival Celebrating Danish Music 2020

Udgivet
18.05.2020

Orientering om Covid-19 og afviklingen af  

Reeperbahn Festival Celebrating Danish Music 2020

Danmark er fokusland på årets Reeperbahn Festival i Hamborg, d. 16.-19. september, der sammen med andre europæiske branchefestivaler som fx Eurosonic Noorderslag (Holland), The Great Escape (UK), by:Larm (Norge) og vores egen SPOT Festival i Aarhus hvert år samler den internationale musikbranche og således udgør vigtige afsætningsplatforme for den danske musikeksport og MXD’s arbejde.

Hertil kommer, at Tyskland er det tredjestørste musikmarked i verden og gennem en lang årrække har været en hovedprioritet for danske kunstnere og musikselskaber. 

Music Export Denmark (MXD) var for 12 år siden det første musikeksportkontor, som arrangerede en koncertaften på Reeperbahn Festival, hvilket var et af de første skridt i festivalens transformation fra at præsentere musik for et lokalt koncertpublikum til dens status i dag, som en af Europas vigtigste musikbranchefestivaler. 

Der er således et tæt og stærkt samarbejde mellem MXD og Reeperbahn Festival og igennem årene har The Danish Night @ Reeperbahn Festival hvert år været stærkt medvirkende til at accelerere flere danske bands’ internationale karrierer. 

Da den danske og tyske regering i 2018 besluttede at gøre 2020 til et dansk-tysk kulturelt venskabsår foreslog Reeperbahn Festival derfor prompte at sætte fokus på dansk musik i 2020, hvilket MXD med støtte fra Statens Kunstfond, Kulturministeriet og Udenrigsministeriet siden har arbejdet på. 

Fremstødet blev igangsat med et kick-off på Vega d. 25. januar i år, der præsenterede de fire første danske bookinger til Reeperbahn Festival Celebrating Danish Music 2020, og som samlede den danske musikbranche og 35 beslutningstagere fra nogle af de vigtigste musikselskaber og festivaler i Tyskland til denne smagsprøve og networking – læs mere her: 

MXD, Vega og Reeperbahn Festival inviterer den danske og tyske musikbranche til networking og koncerter

Reeperbahn Festival og Covid-19

Der er i dag et forbud mod at afholde koncerter og festivaler Tyskland, som løber indtil d. 31. august. Men Tyskland har påbegyndt en omfattende og trinvis genåbning af samfundet. 

Regeringens udmelding til Reeperbahn Festival er, at de skal arbejde videre under en antagelse om, at festivalen afvikles. 

Reeperbahn Festival har i dag således udsendt en pressemeddelelse, hvori de konkluderer, at følgerne af Covid-19 vil have langsigtede konsekvenser for kulturscenen og musikverdenen, og at eftersom virussen kan være en ubuden gæst i vores samfund i en længere og ukendt periode, er vi nu kommet til et tidspunkt, hvor vi må acceptere det som en ny normalitet og finde løsninger. Reeperbahn Festival skriver i dagens pressemeddelelse: 

“The impact of the corona pandemic poses an existential threat to the cultural industry, the live entertainment sector and, in particular, to the young bands and artists as well as venues, that are indispensable for Reeperbahn Festival. Despite all the current moves to ease lockdown measures, the prospect of a return to regular operations is far from certain. This new order of normality leaves little option other than to largely accept it and face the enormous resulting challenges. Their direct and tangible influence also puts the staging of this year’s Reeperbahn Festival under a set of very special circumstances – but exceptional times require exceptional actions.”

Rent konkret betyder dette, at festivalen fortsætter bookingen af tyske og europæiske kunstnere, herunder også til det danske fokus, og at festivalen arbejder (bl.a. i samarbejde med de mange involverede spillesteder) på forskellige løsningsformater, indrettet efter varierende grader af begrænsninger pga. Covid-19. 

MXD’s fremstød på Reeperbahn Festival

MXD bakker op om Tysklands bestræbelser på at afvikle Reeperbahn Festival og med at finde nye løsninger for musikken. 

Vi fortsætter arbejdet med et usvækket engagement. 

Men MXD må naturligvis tage en række forbehold ift. den usikkerhed alle lande fortsat arbejder under. Fx. vil den danske deltagelse ikke blot være underlagt de tyske forhold, men også de eventuelle påbud, opfordringer og retningslinier (herunder om udrejse fra Danmark), som den danske regering udstikker. MXD vil og skal naturligvis følge disse. 

Der kan endvidere være forhold, som ligger uden for både regeringens og MXD’s indflydelses- og ansvarsområde, fx af forsikringsmæssig karakter. Og alt andet lige må man formode, at man som borger og erhvervsdrivende/selvstændige i såvel Tyskland og Danmark træder ind i en genåbning af vores samfund, der stadig vil være præget af en vis usikkerhed ift. Covid-19, hvor man i flere konkrete situationer også individuelt må vurdere, hvordan man bedst agerer ift. sit helbred og økonomi, på grundlag af retningslinjerne fra Staten. 

MXD skal derfor pointere, at det endelige ansvar og beslutning om deltagelse ligger hos de danske kunstnere og musikselskaber. MXD vil således have forståelse for, hvis der til september er forhold omkring Covid-19, som gør, at man finder det nødvendigt at melde afbud. Ligeledes må MXD pointere, at deltagelse sker på eget ansvar – og at vi ikke kan påtage os et erstatningsansvar for skade af helbred og økonomi, hverken ved deltagelse eller såfremt festivalen skulle blive aflyst.

Slutteligt skal MXD informere, at vi i arbejdet frem vil tilrettelægge dette og handle på grundlag af en løbende afvejning af dels at finde de optimale eksportløsninger og dels at mindske tab, hvis Reeperbahn Festival undervejs måtte skifte løsning, som byder på andre muligheder. Det betyder eksempelvis, at vi igangsætter marketing relativt kort tid før festivalen, at deltagere der modtager eksportstøtte fra MXD instrueres om at foretage køb (transport osv.) senere end normalt osv. 

MXD’s fremstød på Reeperbahn Festival

Nedenfor følger et kort overblik over de aktiviteter under Reeperbahn Festival Celebrating Danish Music 2020, som MXD er med til at producere: 

Onsdag d. 16. september formiddag-?: “Germany meets the Songwriters/Producers of Denmark”

Fokuserede 1-1 møder mellem 10 udvalgte danske sangskrivere/producere og nøje udvalgte (ift. danskernes CV’er) tyske branchefolk. Arbejdsmøderne afholdes i Boogie studierne i Hamborg. Projektet, der er et samarbejde mellem DPA, Musikforlæggerne og MXD, er tilrettelagt således, at det om nødvendigt kan gennemføres online. En uddybende beskrivelse af projektet og info om ansøgning udsendes i en særskilt pressemeddelelse fra organisationerne. 

Onsdag d. 16. september kl. 18:00: “Doors Open – Reeperbahn Festival 2020” 

Den formelle åbningen af festivalen med officiel deltagelse fra Danmark, der afholdes i Operettenhaus.

Torsdag d. 17. september middag til kl. 01:00 : “The Danish House at Reeperbahn Festival”  

Festivalens første intensive fokus på dansk musik og mødested for den tyske, øvrige internationale og danske musikbranche. Altså en dag med non-stop dansk musik, networking, mad og drikke. Danskerne har fået tildelt et centralt beliggende venue på to etager og med plads til både at fordybe sig i de danske bands, 1-1 møder og den mere højlydte networking.    

Torsdag d. 17. – lørdag d. 19. september: Other programme

Foruden de fokuserede danske programflader har festivalen spredt danske koncerter ud over festivalens øvrige program. 

Lørdag d. 19. september kl. 18:00 – 01:00: The Best of Danish Night At Reeperbahn Festival 

The Danish Night At Reeperbahn Festival blev afviklet for første gang i 2008. Sidenhen er aftenen blevet en institution og lørdagens mest besøgte mødested for den internationale musikbranche. Et dansk fokus uden The Danish Night ville med andre ord føles som intet mindre end dybt forkert, for vores loyale stamgæster. Den finder som vanligt sted på Indra, hvor vi begynder med networking og kl. 20:00 tager musikken over. I år præsenterer vi bl.a. nogle af aftenens mest populære danske bands gennem årerne samt også nye artister.

Praktisk info 

Reeperbahn Festival er involveret i kurateringen af alle danske bands. De er som nævnt allerede godt i gang med bookingen. Men alle interesserede kan stadig søge her: Band applications Reeperbahn Festival 2020

MXD kontakter alle bookede bands omkring processen (hvornår det anbefales at søge om eksportstøtte ift. usikkerheden omkring COVID-19, hvad der kan søges til osv.) og vi går i dialog med alle bands og musikselskaberne omkring målene for deres deltagelse – med tilbud om, at MXD matcher dem med karriererelevante tyske og internationale branchefolk. Denne matchmaking og invitationsarbejde til de danske koncerter påbegyndes i juni måned, således at der om muligt kan skabes dialoger, som danskerne kan arbejde videre med, selvom Reeperbahn Festival skulle blive aflyst.  

Og det danske aftryk på Reeperbahn Festival kan blive endnu større…

En række andre danske og tyske organisationer og selskaber har ligeledes planlagt events og koncerter i år, fx “Way Up North” – den årlige showcase arrangeret af Studenterhuset i Aalborg. Disse organisationer har ligeledes afventet situationens udvikling og vil nu tage stilling til om de kan gennemføre, og hvordan. 

MXD tilføjer løbende andre events i et samlet overblik over alle danske aktiviteter på festivalen. 

Køb din billet med MXD-rabat

MXD har fået rabat til samtlige danske delegater. Rabatkoden er: „DenmarkGoesRBF2020″ (deadline for brug af koden er d. 15. september, 2020, kl. 18:00) og billetter købes via Reeperbahn Festivals hjemmeside her.  

Rabatprisen er €189.00 i stedet for €275.00, excl. moms og gebyr.

Overvejer du at deltage?

MXD vil meget gerne høre fra danskere, som planlægger eller overvejer at tage afsted.  

Du kan give MXD et overblik og en status på din eventuelle deltagelse her: Danes at Reeperbahn Festival 2020.

Alle danskere på denne liste, vil blive inviteret til MXD’s networking-events og koncerter og modtage info om det danske fremstød op til og under festivalen. Derudover kan vi også henlede vores internationale netværks opmærksomhed på netop dig og dit firma/dine kunstnere.  

Spørgsmål?

Hele MXD’s mandskab vil være på opgaven. Men det samlede overblik og kontaktpunkt for spørgsmål er: Anders Meisner, der eventuelt sender dig videre til en MXD-medarbejder med et dedikeret ansvarsområde. 

 

 

 

 

 

 

 

Redigeret
18.05.2020