Masser af kærlighed i Tallinn

Udgivet
29.03.2015

Ekstatisk dansende publikum, bragende bifald og en stopfyldt klub! Scenen blev eftertrykkeligt sat torsdag aften, da bredspektret dansk musikfremstød lod Dannebrog falde ned over Tallinn Music Week 2015

Da Slowolf, Rune Funch Picture Music, Lowly, Emil De Waal + Spejderrobot og The Sexican mødte Esland for første gang på SPOT ON DENMARK

Af Carsten Holm (foto: Sara Lindbæk)

Legenden fortæller, at Dannebrog fald fra himlen i området omkring den Estiske hovedstad Tallinn, i en glohed og hektisk kamp for snart 800 år siden. Den kobling til Danmark, kunne ROSA’s leder, Gunnar Madsen, ikke helt udelade af sin velkomsttale, da han bød op til det første samlede danske musikfremstød på Tallinn Music Week – den internationale festival, som i år kører på 7. årgang.
De 800 år gamle stridigheder er naturligvis gemt væk. Til gengæld fik den danske delegation og de optrædende bands, massiv med kærlighed og hengivenhed fra publikum – på noget, som er den mest vidtfavnende og bredspektret musikalsk aften, som længe er hørt på et europæisk spillested.

The Sexican åbnede SPOT on Denmark med en fest
The Sexican åbnede SPOT on Denmark med en fest

The Sexican

På forhånd havde Esterne allerede stiftet bekendtskab med The Sexican – Mike Hecchi’s globalt inspirerede festorkester, som lander et sted mellem Balkan, Mexico og Jylland. Tidligt samme morgen, stod de fem musikere, med rander under øjnene og friskt morgenhår, og spillede på Estisk morgenfjernsyn, og flere medier havde på forhånd skrevet artikler om disse 5 hvide mænd, der bidrager med sjælden set eksotisme. Det var tidligt på aftenen, da The Sexican indtog scenen på Von Krahl, og det var til at høre, at branchefestivalen levede op til sit ry og rygte. Pludren, skålen og grin på de bagerste rækker i ’mingling-heaven’, som dog stille og roligt blev overdøvet af det publikum fra fronten, der lod sig rive med af The Sexican’s konsekvente festmaskineri – nøjagtig som det publikum, som The Sexican tidligere har spillet overfor – i 50-60-80-tusindvis på festivaler i Mexico og Sydamerika. Gringo’erne kunne deres håndværk og de lod deres magi virke!

Venue blev hurtigt fyldt op, før Rune Funch Picture Music indtog scenen
Venue blev hurtigt fyldt op før Rune Funch Picture Music indtog scenen

Rune Funch Picture Music

Da musikeren Rune Funch sidste år kastede sig over sin første soloskive efter 25 års tjeneste i alverdens danske bands, inviterede han blandt andre Maria Faust med på klarinet på albummet Picture Music. Da Funch og resten af bandet landede tidlig torsdag i Tallinn, gik det pludselig op for ham – at selvom Maria Faust bor i København, og har fået et godt solidt navn på den danske musikscene, er hun et noget større navn i hendes fødeland, Estland. Men fokus var ikke kun på scenen, fordi Maria Faust stod dér – men naturligvis også at Rune Funch, som kapelmester, lod de delikate toner fra sin guitar sætte en høj standard for behagelig lyd, der uprovokeret flettede sig sammen med blæserne, synthen og trommerne. I alt 7 musikere på den lille intime scene, som både sendte luftkys til avantgarden, til loungen og til ren og skær musikalsk jazzet velvære. Jo tættere vi kom på koncertens afslutning, jo sværere havde publikum med at klappe, for de havde allerede erhvervet sig et eksemplar af Rune Funch’s vinyl, og stod med den i den ene lap.

Det stod hurtigt klart at Lowly allerede havde fans i Tallinn
Det stod hurtigt klart, at Lowly allerede havde fans i Tallinn

Lowly 

At ting kan gå stærkere end man kan nå at blinke, kan de 3 fyre og 2 kvinder fra århusbaserede Lowly tale med om. For lige knapt et år siden, fandt de sammen og spillede deres første koncert. Senere i år, skal de både spille SPOT og Roskilde og med et par friske singler på One Little Indians sublabel WinWin i ryggen, trykkede de deres powerfulde drømmende pop af. Meget delikate og effektfulde elektroniske lyde, falder let sammen med nogle tunge og lange sejtrækkende guitarklange fra kroppen af en Rickenbacker – og så er der en samklang i Soffie Viemose og Nanna Schannong’s stemmer, som rammer et unikt niveau. ’Det er godt at se jer danse’, sagde Viemose fra scenen, som en tak for at der var kommet et så massivt opbud af mennesker – nok aftenens største crowd, hvor der ikke kunne presses flere estiske uldhuer ind i lokalet. Vi var nok samlet 350 mennesker, og flere af publikum vil helt sikkert opsøge mere Lowly på Tallinn Music Week, for de spiller her et par gange.

Emil De Waal + Spejderrobot savede lydmuren overfor et svært begejstret publikum
Emil De Waal + Spejderrobot savede lydmuren over for et svært begejstret publikum

Emil de Waal + Spejderrobot

Den del af Von Krahl, hvor SPOT ON DENMARK blev afholdt, er egentlig ’bare’ en bar. Von Krahl er et af byens store teatre, hvor kultureliten under nomale omstædigheder samles i den store teatersal, og i baren før, under og efter forestillingerne. Men traditionen tro, bliver baren omdannet til et spillested med plads til 350 publikummer, med sine rå musikstensvægge, ti meter til loftet og plads nok på gulvet at svinge sin ting! Undervejs på aftenen, blev der skiftet ud i publikum, alt efter hvilken genre der kom på scenen, men jeres udsendte, mødte også folk som Eerik, Tómas og Hanna, der var her for udelukkende at høre musikken – fordi den var dansk! De fik oplevet nogle sceneskift mod slutningen af aftenen, som var til at tage at føle på. Spejderrobot (aka Michael Elkjær) savede lydmuren midt over, med nogle tunge elektroniske droneklange og en møghund af nogle beats, som trommeslageren Emil De Waal toppede med hans bud på rytmer – som både kom via noget klokke-kling-klang-percussion, hjemmelavede støjinstrumenter (skal ses og opleves) og naturligvis trommesættet. Hvis du forestiller dig navne dystre elektroniske navne som Murcof og Pole, med prog-jazzede Weatherreport og to små børn i en ta-selv-buffet i et legetøjsbiks, så har du et solidt 30 minutters set med Spejerrobot + Emil De Waal.

Slowolf på scenen i Tallinn
Slowolf på scenen i Tallinn

Slowolf

Og hvis den antikke del af Tallinn ikke havde fået bas nok, så havde SPOT ON DENMARK en sidste bas-mand på plakaten. DJ’en og produceren Andreas Asingh har længe figureret under navnet Slowolf, og han var kommet for at sætte punktum på dansker-aftenen. Fra første tryk på sit pad, kom der bas i alles knogler – og de forreste rækker af publikum måtte af med de yderste lag af tøjet i takt til musikken. Som rapperen, Felix De Luca, kommenterede da han kom ind på scenen som featured artist, så er jakker de nye trusser. Og selvom der ikke blev kastet estonian-underwear til Felix og Slowolf under koncerten, så gik deres musik da populært sagt lige i trussen – vel at mærke på begge køn. Det var en fornøjelse, at opleve en fyldt klub, vugge til Slowolfs tunge hip hoppede beats, som blev taget et step op, da Felix De Luca kom på scenen. Begge har i øvrigt flere shows i løbet af Tallinn Music Week, hvor Dannebrog også blafrer ud klubber med andre danske navne som De Underjordiske, Alo Wala og The Wands. Dansk musik er godt repræsenteret blandt navne fra lande som Polen, Rusland og naturligvis de baltiske lande – og Tallinn Music Week tager godt imod!

Redigeret
29.03.2015