Hell freezes over: Vellykket Metal-aften på Vega

Udgivet
08.02.2013
By The Patient åbner metal-braget i Vega. (Foto: Sara Lindbæk)
By The Patient åbner metal-braget i Vega.
(Foto: Sara Lindbæk)

Lørdag aften mødtes 15 udenlandske branchefolk og seks af Danmarks bedste metalband på spillestedet Vega i København for at se hinanden an til showcase-eventen When Copenhell freezes over. Arrangementet er et nyt tiltag, der er skabt i samarbejde mellem Copenhell, MXD og Vega, og som skal sætte fokus på den danske metalscene og åbne op for de danske metalbands muligheder for at slå igennem i udlandet.

Spillestedet Vega dannede de perfekte rammer for aftenens event, som planlagt startede med en dansk og en udenlandsk paneldebat i Ideal Bar. Ordstyrer var P6 BEATs radiovært Carsten Holm. De danske debattører – Jacob Dinesen fra metalsitet Devilution, Mikkel Vad fra spillestedet Beta og bandet Helhorse samt Anders Danielsen fra Magnificent Music – lagde ud med en diskussion om “Status på den danske metal på det europæiske marked”.

Dansk synlighed i Europa
Der var stort set enighed mellem de tre debattører, om hvad man kunne gøre bedre for at optimere de danske bands synlighed på den europæiske scene;

 • Styrk samarbejdet mellem bands, managers, PR-agenter og bookere – sammen står I stærkere.
 • Glem Janteloven – differentier jer fra andre bands, vær originale, og ikke mindst – tro på jer selv.
 • Arbejd benhårdt og hav en professionel tilgang til musikken – hvis I ikke tager jer selv seriøst, gør andre det heller ikke.
 • Brug jeres netværk.
The Interbeing er andet band på scenen til aftenens metalevent (Foto: Sara Lindbæk)
The Interbeing er andet band på scenen til aftenens metalevent. (Foto: Sara Lindbæk)

I den efterfølgende debat – “How to Break Through on the European Metal Scene” bestod panelet af Thomas Kreidner fra Wacken Open Air (Tyskland), Tom Taaffe fra The Agency Group UK (England), Jeps Salfischberger fra Mojo (Holland) samt Anders Odden fra Inferno Festival (Norge).

Hovedpunkter fra debatten
Hvis I er gode nok, så skal vi nok få ørene op for jer.

 • Tænk ud af boksen og sammensæt showcases med bands som ikke nødvendigvis spiller samme form for metal som jer. Derigennem når i et bredere publikum.
 • Teamet bag jer er vigtigt – vælg den helt rigtige manager og agent.
 • Arbejd, arbejd og arbejd.
 • Udnyt at Danmark er nemmere og billige at turnere fra end eksempelvis USA og UK. Man kan komme langt med en turbus, som er væsentlig billigere end flybilletter og andre rejseudgifter.
 • Vær villige til at betale prisen for at slå igennem – man bliver nødvendigvis ikke rig af at spille metalmusik til at starte med.
 • Vi lytter til stort set alt musik, vi får tilsendt – om det kommer direkte fra de enkelte bands eller fra de pågældende managers betyder ikke noget.
 • Der ER masser af talent i Danmark.
Vanir - med den eneste pige på scenen denne aften. (Foto: Sara Lindbæk)
Vanir – med den eneste pige på scenen denne aften.
(Foto: Sara Lindbæk)

Hårdtslående metal-koncerter
Aftenens koncerter blev skudt i gang umiddelbart efter paneldebatterne, hvor By The Patient lagde ud på Lille Vegas Lounge-scene. Herefter spillede resten af aftenens bands skiftevis på Lille Vegas to scener med 15 minutters pause. Det hårdtslående line-up bestod ud over By The Patient af The Interbeing, Vanir, The Psyke Project, Helhorse og Scarred by Beauty.

Efter aftenens paneldebat og showcase talte vi med Jeppe Nissen fra Copenhell for at høre, om arrangementet levede op til hans forventninger: – Jeg synes, det gik forrygende. Arrangementet levede bestemt op til mine forventninger, og jeg syntes, at vi fik bevist, at Danmark har en metal-talentscene, der skal tages meget seriøst. Og en anden vigtig ting var, at alle de optrædende bands også tog opgaven ufatteligt seriøst og gav sig 110 %. Ydermere var det fantastisk, at så mange publikummer mødte op og gav deres støtte.

Ved sådanne showcase-events har de enkelte bands relativt kort tid til at bevise deres værd, men jeg syntes virkeligt, at der blev spillet, som var det deres sidste show på jorden. De internationale gæster var alle meget tilfredse med dagens forløb, den professionelle tilgang til metalscenen samt standarden af de optrædende bands. Det er stadigt lidt for tidligt at sige, om der er kommet noget helt konkret ud af aftenen, men det er bestemt nogle ting i gang, som meget vel kan fører til noget godt.

Scarred by Beauty - Forsanger Jonathan Albrechtsen og guitarist Asser Top-Mortensen slapper velfortjent af backstage (Foto: Sara Lindbæk)
Scarred by Beauty – Forsanger Jonathan Albrechtsen og guitarist Asser Top-Mortensen slapper velfortjent af backstage. (Foto: Sara Lindbæk)

Stor tilfredshed med arrangementet
Anders Meisner fra MXD var også meget tilfreds efter aftenens event; – Copenhell og MXD’s Metal Music Summit har vist sig være en ideel platform for de hårde danske bands. Her kan de i professionelle rammer og foran et stort publikum vise sig frem for de inviterede internationale branche.

Aftenen gik over al forventning både, hvad angår publikum og de fine reaktioner fra de internationale branchefolk. Som Jeppe Nissen siger, er det endnu for tidligt at tale om konkrete aftaler mellem de optrædende bands og de internationale branchefolk, men jeg ved at der er en masse snak og forhandling i gang som højst sandsynligt fører til rigtig fine resultater.

Anders Meisner var meget enig med Jeppe Nissen om, at alle seks bands leverede varen i stor stil.

Vi fik lov til at følge de forskellige bands før, under og efter deres koncerter, og den eksplosive spænding kunne mærkes både på scenen og backstage – Se en spændende billedreportage her

Redigeret
08.02.2013