Svedigt! Pakket! Über geil aften!

Udgivet
29.09.2015
_40A2638Networking
Netværksreceptionen forud for Danish Night trak det største fremmøde i aftenens 7 år lange historie. Mere end 200 branchefolk og mediepersoner deltog (MXD måtte herefter opgive at registrere folk, for at undgå for lange køer) Foto: Sara Lindbæk

Af Carsten Holm

Årets udgave af Danish Night på Reeperbahn skriver sig i musikeksportens historiebøger som en af de mest varierede og succesfulde. Spillestedet Indra var pakket med henholdsvis unge piger, der gav sig hen til Alex Vargas’ soulede vokal, de ældre hærdebrede mænd med band t-shirts, der spillede luftguitar til Förtress. Der var en velvoksen skare af branchefolk, som tjekkede The Awesome Welles ud – og et feststemt publikum, der gav plads til Lydmor, da hun spenderede store dele af koncerten med Bon Homme på gulvet foran scenen – opslugt af det hengivne publikum.

The Awesome Welles

_40A2901AwesomeWelles
Aftenen blev skudt fornemt i gang med de fem rock-fyre i The Awesome Welles. Foto: Sara Lindbæk

Forenden af en to timers netværkssession under parasoller i den hyggelige gårdhave ved spillestedet Indra ventede en dansk aften med fire nye og talentfulde bands – nogle af dem så nye at de stadig har til gode at smide debutskiven på gaden. Set i det lys var Københavnske The Awesome Welles de mest rutinerede. Deres debut har været ude i et stykke tid i DK, og den er også på vej i Tyskland til oktober. Deres passion for den modne amerikanske rockmusik, og en ukuelig dedikation til at spille bandet ud i verden, virkede som den perfekte kombination overfor de 300 mennesker, som blev stående for at nyde bandets toner. Til tider melankolsk, andre gange fandenivoldsk, men hele tiden fokuseret på, hvad de havde gang i på scenen denne aften. Minutterne inden de gik på scenen var nervøsiteten til føle på – de 5 mænd vidste udmærket godt, at der potentiel kunne være noget på spil med alle de branchefolk inden døre. Men efter er par numre var nervøsiteten væk og efter koncerten var det en kæmpe forløsning – dels at deres set var gået godt, men også at publikum gerne ville have nalderne i nogle af de CD’er og vinyler som bandet havde taget med. Og efter koncerten noterede bandet sig også at salen var fyldt under hele koncerten – nogle gik, men andre kom til og hele vejen var publikum med til at bære The Awesome Welles igennem koncerten.

Alex Vargas

_40A3124AlexVargas
Alex Vargas fangede publikum med sin intense vokal og ulmende, elektroniske vibes. Foto: Sara Lindbæk

Naturligvis måtte det ske. Et af aftenens største tilløbsstykker, Alex Vargas, var ramt af tekniske problemer fra start. Først et kabel, der ikke fungerede og siden en guitar, der var gået i stykker – alt imens han prøvede at starte sit første nummer flere gange. Men ligeså talentfuld den unge sanger er, lige så cool og roligt tog han situationen. Han fik en ny guitar, og så lagde han hele salen ned i de efterfølgende 35 minutter! Hver og én blev overrumplet først og fremmest af hans stemme. Soul- og kraftfuld som få! Stemmen bruger han også meget bevidst som katalysator for sine sange, som blev leveret stensikkert af Vargas selv, samt produceren Tommy Sheen, der stod ved siden af med guitar og keys.
I god tid inden koncerten var de mange forreste rækker blevet fyldt med unge kvinder, som undervejs i showet stille og roligt svømmede hen i Vargas’ stemme og inderlighed. Resten af salen blev sat i gang af de fede beats, og jeg tror at alle i salen kiggede på hinanden, pegede mod scenen og lod deres kæbe ramme gulvet.
Resten af året byder på temmelig mange shows for Vargas, som tager videre ud i Europa med en sublim præstation i ryggen på denne danske aften – tekniske problemer til trods. Derudover havde singlen ’Giving up The Ghost’ premiere på Radio One i England, nogenlunde samtidig som han stod på scenen på Indra, så det undrer ingen at Vargas er pænt forventningsfuld til hvad der skal ske i løbet af 2016, udover forhåbningerne om at debutalbummet rammer gaden dér. Set med brancheøjne er der vidst heller ingen tvivl om at Alex Vargas kommer til at spille en hel del shows udenfor Danmark i de næste mange år – og måske blev de helt store drømme kickstartet under Danish Night!

Lydmor & Bon Homme

_40A3560Lydmor
Lydmor & Bon Homme leverede et eksplosivt sceneshow som, bogstavelig talt, kom ud over scenekanten. Foto: Sara Lindbæk

Det dufter af live-erfaring, når man sætter Tomas Høffding (WhoMadeWho) og Jenny Rosander (Lydmor) sammen som duo på scenen. WhoMadeWho har spillet på de største klubber og festivaler i den vestlige verden, Lydmor imponerer med at rejse rundt på hendes Trust Tour, hvor hun tager fra hjem til hjem, og spiller i stuer, garager og soveværelser rundt omkring i Europa. Emil Vissing Christensen (Reptile Youth, Anti Social Media, Fura) er kommet med Lydmor & Bon Homme på tur, og det var første gang de skulle prøve kræfter med den opsætning de præsenterede på Reeperbahn. Og de fik charmeret sig ikke bare i land, men også i hjerterne og i dansefødderne på Indra. Deres små
hilsner til både house, disko og drømmepop var en nydelse – og når både Bon Homme og Lydmor på skift går helt ud på kanten af scenen med deres mikrofoner og løsriver sig fra deres tangenter og trommepads, så lever deres show endnu mere! Derudover har Lydmor et utålmodigt gen, og flere gange måtte hun en tur ud blandt publikum, syngende, forførende, dansende og liggende rodende rundt på gulvet, mens Bon Homme smilende drejede på knapper og indtog sin del af salen med ophøjet ro.
Nye opsætninger betyder også nye udfordringer – og for et trekløver om Bon Homme, Lydmor og Emil, betyder det også stor selvkritik. Der var ting, de syntes kunne have gået bedre – men det ændrer heldigvis ikke på, at de 300 publikummer tog alt hvad trioen leverede fra scenen til sig og nød hver en strofe!

Förtress

Tyskland er et rockland. Det ved Förtress. De har lige spillet 6 shows i Tyskland forud for deres Reeperbahn show – så de ved hvad tysken ønsker, og hvordan! Aftenens sidste navn var showmæssigt den største overraskelse, og det pænt modne publikum elskede det!
Lyden er velkendt. Attituden er velkendt. Groovet er velkendt – og dyrker du, ligesom det fyldte Indra, bands som Black Sabbath, Kyuss eller Graveyard, så er du helt hjemme med Förtress. Når det samtidig bliver spillet med så meget charme og selvsikkerhed som de unge fyre gjorde på Danish Night, så er man tryg som publikum – ja, nærmest hjemme.
Spyttende, rockende og vanvittig potent strøg de 45 minutter i selskab med Förtress afsted, som cykelryttere der sprintende passerer målstregen – underholdende som få bands blandt Reeperbahns næsten 300 forskellige navne i år.

_40A3953Fortress
Aftenen sluttedes af med Förtress’ sveddryppende, energiske, 70’er-inspirerede rock. Foto: Sara Lindbæk

Og der blev talt tysk til den store, smukke, rå guldmedalje. Trommeslageren Cato (som KUN optrådte i speedo’s med et stort Förtress-logo på røven) tog flere gange turen fra trommesættet, overtog sanger og guitarist Simons mikrofon og fyrede op under publikum på det smukkeste gebrokne germanske, som ingen kunne stå for. Tilbage til trommesættet, vinde længde-spyts konkurrencen, kysse sine overarme og så ellers sætte næste nummer i gang – og nårh jo… undervejs fik han også lige sunget som en engel, var tæt på at besvime af sved og filet træspåner af sine stikker på de forrevne bækkener.
Efter koncerten var der en spontan foto- og signing-session, for publikum havde svært ved at lade dem gå – og havde endnu sværere ved at forstå, at de kun havde taget nogle kassetebånd med til salg, da deres album endnu ikke er udkommet.

Hvad enten musikken bærer navnet The Awesome Welles, Alex Vargas, Lydmor & Bon Homme eller Förtress, så er alle mere end velkomne igen i Tyskland – og selvom Reeperbahn også præsenterede mere etablerede navne som Rudimental eller Mac DeMarco, så hersker der hos denne udsendte ingen tvivl; dansk musik er milevidt foran mange andre på samme niveau eller stadie, om du vil, fra andre lande. Det kunne de fire optrædende også godt fornemme denne aften, fordi de i dagene op til har hørt meget buzz omkring denne danske aften. I øvrigt var det i år 7. gang i træk, at dansk musik har været samlet under overskriften Danish Night, og vi glæder os allerede til nr. 8 i september 2016 på Reeperbahn Festival.

Læs også

Carsten Holms blogs fra Reeperbahn:

Reeperbahn Reportage 1 – Mine 10 grunde til at tage på Reeperbahn

Reeperbahn Reportage 2 – Primavera efterlyser dansk musik

Reeperbahn Reportage 3 – Opdaget ved et tilfælde

Reeperbahn Reportage 4 – Cheferne bag Reeperbahn: Lukas Graham er et hovednavn. Med 15 bands på plakaten er Danmark stadig én af de største nationer.

MXD Spotlights med nogle af de deltagende branchefolk:

MXD Spotlight @ Reeperbahn Festival 2015 – part one

MXD Spotlight @ Reeperbahn Festival 2015 – part two

MXD Spotlight @ Reeperbahn Festival 2015 – part three

MXD Spotlight @ Reeperbahn Festival 2015 – part four

Redigeret
29.09.2015